Nov motor na star čoln - se splača?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kuznetsov
Desetnik

Nov motor na star čoln - se splača?

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » Če Jul 14, 2016 00:38

Lep pozdrav,

imam naslednjo dilemo. Imam star gliser iz 80tih, ki je močno podhranjen, ob nakupu sem si zamislil da bi na njega dal starejši 2T motor, ampak nisem našel nič pametnega.

Zdaj razmišljam, da bi kupil nov motor nanj (od nakupa se mi je spremenila finančna zmožnost), ampak ne vem ali se splača. Po eni strani čoln ni slab, je še kar v redu ohranjen, a se mu leta vseeno poznajo, ali bi naslednje leto kupil nov čoln z novim motorjem.

Ob nakupu na to opcijo nisem razmišljal in sem iskal cenejše čolne (če bi imel tak budget bi že takoj kupil kaj drugega), zdaj se mi pa po eni strani zdi škoda v njega toliko vlagat. Sicer bi bilo v končni fazi cenejše, ampak če že toliko vlagam, bi potem rad imel plovilo (oz. motor) za dolgo časa, trenutni je sicer v kar v redu stanju za svoja leta a se mu ta poznajo in ima nekaj pomankljivosti glede ohranjenosti. Če kupim novega bi bil pač nov in bi ga imel naslednjih 10+ let (na večjega nebi šel, ker je ta dolžina glede na vse kar večji prinese max kar bi imel). Vem, da motor lahko prenesem na novo plovilo, ampak sem potem pri izbiri omejen z močjo motorja, ki ga imam, če pa kupim novega, bi ga spet rad imel za dolgo časa.

Sicer je vprašanje precej subjektivno, ampak bi vseeno rad slišal mnenja morjeplovcev.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jul 14, 2016 07:07

Jaz bi kupil novega. Veselje pri plovbi z dovolj močnim motorjem:neprecenljivo. :D
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Jul 14, 2016 08:06

Če mene vprašaš,...bi naredil naslednje....Prodaj ta obstoječi komplet in kupi nekaj kar ti bo bolj pisano na kožo. Lahko kupiš novejši rabljen čoln brez motorja in kupiš nov motor. To je po mojem mnenju najboljša kombinacija. Potem te bo pa lahko zamikal večji čoln.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 14, 2016 08:16

Ja bo najbolje če prodaš čoln vzameš kaj novejšega z novejšim in močnejšim motorjem kajti če boš sedaj kupil nov motor, boš enkrat ko se boš starega naveličal moral iskat čoln da bo motor pasal gor.

Kaj pa imaš sedaj za eno kombinacijo, če ti pa čoln odgovarja ga pa lahko obnoviš in daš nov motor gor, je pa odvisno od tvojih želja in časa.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jul 14, 2016 10:26

če ne boš prodal, mam jest eno yamaho 90 2T
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 14, 2016 11:24

Za kakšen čoln gre, oziroma kakšen motor je zdaj na njem in kakšen moćnejši bi lahko še šel?

Če je čoln sicer v dobrem stanju in bi bila recimo tista tista yamaha 90 2T zgoraj po moči OK zanj in se tudi cena izide - bi lahko bila taka kombinacija lahko uživancija za kar nekaj časa.

In če boš kasneje ugotovil, da rabiš drugačen čoln, pa bo taka kombinacija bolje uglašena (ne več podhranjena), bodo kaki youtube posnetki z glisranja, tubanja, smučanja z njo lahko kasneje olajšali prodajo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kuznetsov
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » Če Jul 14, 2016 12:29

Gobbi 510 sport, yamaha 90 je premočna ker je čoln, glede na to kar piše na tablici, do 70km oz 51 kw. Gor je trenutno superamerica, ampak mislim, da ni odprta in ima samo 25 km namesto 50 kot je trdil lastnik, tako da niti ne glisira.

Na splošno sem se precej zafrknil z njim, ko sem ga razdrl je bil v slabšem stanju kot sem mislil, sicer kolikor sem se vozil mi je ok, ampak bi ga moral videti pri glisiranju, bolj me moti, da je notranji del bil npr. čisto preluknjan od lukenj ža šravfe (prejšnji lastniki so izgleda parkrat premontiravali sedeže in talne deske), vprašljivo stanje krmne stene itd.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 14, 2016 12:43

Potem bi jaz začel s tem, da dam tisti motor pogledati komu, ki se na ta tip res razume (je res odprt na 50 KM? če ni, se ga sploh da odpreti? Če je odprt, zakaj ne vleče kot treba?)

Mogoče ima kdo tudi kako 2T 70-ko za sprejemljivo ceno?

Če s trenutnim stanjem čolna oziroma kombinacije z motorjem nisi zadovoljen, bi ga bilo verjetno tudi težko prodati, ko/če bi kupoval drugega, kar je bilo več nasvetov.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jul 14, 2016 12:48

das 90ko gor pa ne prbijas do konca. Ceprav ce je za 70 narejen, bi tudi 90 drzal.
Kuznetsov
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » Če Jul 14, 2016 13:31

Marjan Tomki napisal/-a:Mogoče ima kdo tudi kako 2T 70-ko za sprejemljivo ceno?

Če s trenutnim stanjem čolna oziroma kombinacije z motorjem nisi zadovoljen, bi ga bilo verjetno tudi težko prodati, ko/če bi kupoval drugega, kar je bilo več nasvetov.

To bi bilo najboljše da bi dobil kakšno 60 ali 70. Ampak v enem letu nisem nič pametnega našel. Par sem jih šel gledat ampak so bile v slabšem stanju ali je bilo nekaj narobe z dokumenti, ena 4t je bila lepa a je nisem vzel, ker sem se bal da bo pretežka (takrat so bile okoli 100 kg, ta je bila 140 kg), samo za eno mi je žal da je nisem takoj vzel in je šla. Je pa precej majhna izbira teh motorjev.

Prodat bi ga pomojem šlo, sicer pod ceno, ampak se mi po eni strani zdi bolje da zdaj nekaj izgubim, kot da še naprej vlagam. Malo se bojim, da lahko ratal jama brez dna, sploh če bi dal nov motor in bi ga potem hotel pošteno zrihtat za dolgoročno uporabo.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 14, 2016 13:34

Ja 25 je pa res malo prešfoh za tale gliser. Poskušaj kot je Marjan dejal da ga nekdo pregleda če je odprt če ni ga odpri boš potem videl razliko. Če pa potem ne boš zadovoljen pa menjaj motor in res 70KM.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jul 14, 2016 13:36

70 in 90 sta ista motorja - 70ka je priprta 90ka

:) vsako plovilo namenjeno luksuzu, je jama brez dna. Če misliš, da boš nekaj naredil in potem 5 let brez vlaganja peglal, si se zmotil.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 14, 2016 13:48

Ta coln bi z enim do dvema tudi s 25ko moral ven prit. Verjetno je problem v motorju, morda bi bilo nek krajši propeler gor za dat. Če je "tavelika" 25 gor pa sploh. Če je čoln slabše vzdrževan, je to za zrihtat in razmišljat o novem kompletu.

lp
Kuznetsov
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » Če Jul 14, 2016 13:49

To vem, saj ni moj prvi čoln. Bolj se mi gre za računico, koliko je vredno vložiti v tako star čoln. 90ke nebi vzel zaradi možnih težav s papirji.

Drugače sem se že z enim menil, da bo pogledal, a se ga da odpret. Saj če bi lepo ugodno 60/70 našel bi že kupil, zdaj sem v dilemi ali bi kupil nov motor. Ima kdo oz. pozna koga ki je kupil nov motor za te stare čolne in kako je z odločitvijo zadovoljen?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Jul 14, 2016 14:20

Vse je odvisno kaj misliš s tem čolnom v prihodnje. Če ti je super oh in sploh, potem sploh ne razmišljaj in menjaj motor in se z njim vozi vsaj 10 let. To je to.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov