Konzervans da-ne?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Konzervans da-ne?

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Avg 12, 2016 09:56

To je moje mnenje, tudi iz prakse.Vsak pa naj presodi sam.Vsak bi rad naredil najbolje za svoj notranji motor.Seveda je konzervacijski sprej, ki ga pršimo v uplinjač ali sesalni kolektor,kdor ima ubrizg,sestavni del konzervacije notranjosti motorja.Tu pa se pri meni zatakne,enostavno sem proti.Tudi po pogovoru z nekim trgovcem, ki te zadeve prodajajo,pravi ne, to je le trženje, ker narod pač kupuje, ker tržišče nudi.
Kaj se dogaja.Ko, motor doma spirate s sladko vodo, ga na kraju še zadušite s konzervacijskim sprejem.Ko ga brizgate v uplinjač,se sprej razleze po notranjosti ses.kolektorja do batov.Ker je motor vroč,pride sprej povsod,tudi med stene batov in med batne obročke,super, vse namazano.Motor crkne od zadušitve.Ko pa se motor ohladi in tako stoji do spomladi,se ta sprej osuši in v mnogih primerih zlepi obročke.Pride pomlad,z muko zaženemo zapacan motor.Ker pa se bati segrejejo zelo hitro,se konzervans zelo raz zapeče med obročki,tako obročki ne dihajo in motorno olje prične pronicat mimo obročkov in se še ta počasi zapeka.Tako pade kompresija na določenih batih,pacanje svečk(črne mastne).Posledično je treba podret motor in stvar sanirat.
To ne pomeni, da se to lahko zgodi vsakemu, se pa dogaja.Če pogledate, po eni strani, motor (4T)lahko stoji 5,10 in več let pa ne zapika,zato sem mnenja,pozabite na te spereje,raje kupite plato piva,boste imeli več od tega.Imam prjatle,ki nikoli ne dajejo tega v motor pa ni nikakršnih težav.
mašinfirer
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 12, 2016 10:12

Motor res ne zapika, da bi se zalepil bat in cilinder je praktično skoraj da nemogoče, če je z motorjem vse vredu...
Se pa na steblu ventila naredi korozija, motor spomladi zaverglaš, ventil, ki je bil če zimo malo odprt je zarjavel po steblu, vzmet ni dovolj močna, da bi ga potegnila nazaj in glej ga zlomka, bat ga "pošlata", zvije ko gobo in že se jemlje dol glava motorja...

Tako da moje priporočilo je, da se vsak navtični motor močno zalije z maščobo (motorno olje in spay) v njegovi zadnji fazi delovanja jeseni...

Slabost takega početja pa je lahko v dveh primerih:
1. Na manjših motorjih z nekaj KM (predvsem od bei-boot) so pasaže v vplinjaču zelo male in hitro bo olje zamašilo kakšno šobo ali luknjico. To lahko pomeni, da bo spomladi potrebno razdreti vplinjač in ga sčistiti.

2. Na MPI motorjih je v sesalnem kolektorju lahko lepo število senzorjev, npr. temperature zraka, pretoka zraka, itd. Tem senzorjem ni ravno všeč, da jih "podmažeš" in lahko spomladi sledi da tak senzor ne deluje ali pa je samo zamaščen in daje napačen podatek.

Zaključek za ti dve izjemi je da MPI motorje konzerviramo z bogato mešanico goriva in olja (20 do 25%), pri manjšem izvenkrmniku od tenderja pa raskiraš in če je treba spomladi razdreš karburator, kar je pol urce dela...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 10:13

Motor 4T se lahko naolji tako, da svečke ven pobereš in ga v prazno vrtiš s štarterjem parkrat po 10 sekund ali pa da se ga vsake par mesecev mal zalaufa.

Čudno, da niso SS ventili v vsem kar je povezano z navtiko saj jih ima že veliko avtomobilov.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Avg 12, 2016 10:46

no, zdaj me je pa strah ratalo, ko sem prebral, kaj se lahko zgodi naslednje leto... pa ravno letos sem ga prvič s spreyem konzerviral :roll:

lani sem konzerviral tako, da sem odvil svečke in na bate vlil malo motornega olja... letos je motor po cca 5-ih potegih vžgal, malo pokadil in cel dopust delal normalno...

dobil sem tudi nasvet, da je dobra konzervacija, če ob izpiranju s sladko vodo, v bencin vliješ malo dvotaktola (za 2%mešanico), in da se tako namaže, podmaže in zaščiti najboljše... to sem izvedel v sevisu Yamaha v Korčuli, kjer sem kupil sprey za konzerviranje.

ah, je kar je... vem da sem ga kar dolgo spreyal in dušil... da bo bolj dobro, ker od viška glava ne boli... upam, da me res ne bo:?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 12, 2016 11:05

Ti spreji so narejeni tako, da se ob stiku z bencinom ali mešanico ponovno utekočinijo, kar pomeni, da ko motor vžge, so ostanki tega spreja v obliki olja in izgorijo, kar je vidno v obliki obilnega kajenja, ko spomladi zopet vžgemo tako konzerviran motor.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 11:09

Dvotaktaša se je včasih konzerviralo tako, da si namesto kante na motor priklopil plastenko z odrezanim dnom v kateri je mešanica. Ko motor teče na to mešanico počasi v plastenko ulivaš dvotaktol, tako da motor teče s povišanim štandgasom na vedno večjo mešanico in ko crkne je zamaščen do naslednje sezone. :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 11:15

Moje laicno mnenje pa je, da fogging res ni pameten zaradi saj ki nastanejo. Jaz prej neham.

Mast pa naceloma ne zlepi obrockov niti se ne zapce. Vsaj ne bi smela. Ta mast bi se morala brez tezav zgoreti...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 12, 2016 11:28

Osebno mislim, da je konzerviranje motorja dobro, za tiste motorje ki ostanejo čez zimo na vodi(rezervni, byboat), če ga imaš doma na suhem pa ni panike, potegneš štrik vsak mesec. Kosilnice in motorne žage tudi nihče ne konzervira. Avtomobilov, ki včasih stojijo par let tudi ne.
Če se že vliva direkt v cilindre olje, potem dvotaktol in ne motorno olje in potem parkrat potegneš brez svečk.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 12, 2016 11:59

kocka:

tukaj bi ti oporekal iz dveh razlogov. Kosilnice in zage niso bile na morju in polne soli. Drug razlog, moderni dvotaktoli so "bio" in se ti do poletja razgradijo, kar pa rado naredi zapeko ali pa neprijetnosti pri ozivljanju motorja.

Motorno olje je se zmer dbest :)
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Avg 12, 2016 12:00

Stebla ventilov so termično precej obremenjena. Tako je to lahko SS jeklo pa karkoli še zraven(polnjen z natrijem,....). Tako ne škodi, zagotovo pa poskrbi da je rje na steblu nič ali vsaj veliko manj.

Konzervacija 4 taktnega motorja je vsaj po moje dobra za daljše trajanje ventilov. Aja, če ti uspe motor spomladi zagnati brez srečanja ventilov in batov, to ne pomeni, da je ok. Tefloni in vodila so navdušeni nad rjo, ki ostane na njih (med njimi in ventilom).

Pri batu v cilindru pa ne bo prijelo bat in cilinder (vsaj v neki normalno fazi ne). Prijeli bodo batni obročki in cilinder. Ko pa zapikajo pa ob zagonu naredijo odtis in rise po cilindru. Tudi batni obročki ne skačejo od veselja.
To blok iz sive litine še nekako tolerira (pa je vseeno poškodovan), alu ali niklasil pa trajno uničiš. Res alu/niklasil ne prime tako hitro, vseeno pa prime.

Torej, če je škoda šuškov za konzervacijo z ustreznim sredstvom se naj vsaj motor na koncu sezone (po izpiranju in ob balzamiranju z antifrizom) napaja z mešanico cca. 10% (olje za 2 taktne motorje)
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Avg 12, 2016 12:13

Ta sprej je podobno kot WD 40, ko ga pošpricaš je tekoč in prodoren, ko pa se posuši, naredi trd masten flek.Olje se med obročki ne zapeče in je vedno viskozno,konzervans je nekaj drugega,ko je na toplem, prodira, ko se zasuši na vročih batih in vodilih ventilov pa ne gre tako rad stran.Ker pa so bati stalno v ognju,bencin pa pri sesanju in eksploziji takoj zgori, nastanejo na obročkih neizgorljene usedline.Zato,ko podirate motor,vidite, ko snamete obročke, da imajo na svojih ležiščih ožganine od olja in zato tudi čistite sedeže obročkov, mar ne.To garež pa konzervans še povečuje, ker je trdovratnejši in se ne spira tako hitro kot olje,ki je kot mazalo batov in rinkov.Osebno sem raje spricnil v uplinjač malo dvotaktola ali ricinusa, pol pa ugasnil.
Nazadnje spremenil habibi Vll, dne Pe Avg 12, 2016 12:18, skupaj popravljeno 1 krat.
mašinfirer
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 12, 2016 12:17

tisti garez je samo pri dizlih in motorjih ki imajo zanic lastnika ali pa zanic olje.

vzdzevan Motor nima teh problemov.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 12:20

kr3mn1 napisal/-a:moderni dvotaktoli so "bio" in se ti do poletja razgradijo

Če bi blo to res, bi se tudi v kanti razgradil, pa se ne.

Te bio zgodbe so mal za lase privlečene.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 12, 2016 12:30

potem so moje kante in od poznanih vse pravljicne.

kupi od husquarne olje, naredi mesanico in jo pusti v garazi stat eno leto.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 12, 2016 12:37

kr3mn1:
tukaj bi ti oporekal iz dveh razlogov. Kosilnice in zage niso bile na morju in polne soli.

No, logično je, da ga dobro spereš s sladko vodo takoj po končani uporabi, vsaj izvenkrmnike, kako se lotit vgrajenih, ki so od soli, pa nimam izkušenj, sklepam, da ga isto operejo s tlačnim čistilcem.
Res pa je da je ob morju že v zraku polno soli. Letos sem imel po enem dnevu burjice na Viru, avto pošteno nasoljen iz N strani, pa je bil 300 m od morja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov