Barvanje čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
customs
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Sukošan
Kontakt:

Barvanje čolna

OdgovorNapisal/-a customs » Če Nov 03, 2016 13:13

Rad bi pobarval čoln.
Kaj priporočate barvanje ali gelcoat?
Za barvo pravijo da se naredijo mehurčki čez čas in se lahko začne luščit.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Nov 03, 2016 15:30

Lahko ga tudi polepiš, vprašaj primus-a.
Uporabniški avatar
Vinta
Kontraadmiral

barvanje čolna

OdgovorNapisal/-a Vinta » Če Nov 03, 2016 20:25

Povprašaj Paleta našega člana ti bo sigurno dobro svetoval.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 03, 2016 22:33

Malo manjka podatkov, ampak bom malo ugibal, da je tale čoln. Kaj bi barval? Podvodje, nadvodje ali oboje? Če nadvodje in če bi tudi pohodne površine, moraš poskrbeti, da ne bo drselo na njih...

Kar zadeva barvanje in mehurčke, je pa bistvena priprava podlage. Če to ni res OK, se tudi pod sicer odlično barvo naredijo mehurčki.

To sem videl, ko je barka bila pobarvana 'čimprej' in zato verjetno na dan oziroma jutro z zelo visoko vlažnostjo. V enem letu bila mehurčkasta tako, da so vsi mislili, da je osmotična. Pa ni bila, mehurčki so bili med prejšnjo in novo plastjo barve in v njih ni bilo tekočine.

Pale je odličen naslov za odgovore na to vprašanje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Nov 03, 2016 23:59

Gelcoat imaš zdej in se ga ne da klasično barvat oziroma se da ampak stane ena fleha tolk, kolkr je cel čoln vredn. Povrh pobarvaj s hardtop-om, spodaj z antifoulingom,umes boke pa spoliraj original gelcoat. Vsaj tko imam jaz v planu.
Uporabniški avatar
customs
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a customs » Pe Nov 04, 2016 07:39

Marjan Tomki napisal/-a:Malo manjka podatkov, ampak bom malo ugibal, da je tale čoln. Kaj bi barval? Podvodje, nadvodje ali oboje? Če nadvodje in če bi tudi pohodne površine, moraš poskrbeti, da ne bo drselo na njih...

Kar zadeva barvanje in mehurčke, je pa bistvena priprava podlage. Če to ni res OK, se tudi pod sicer odlično barvo naredijo mehurčki.

To sem videl, ko je barka bila pobarvana 'čimprej' in zato verjetno na dan oziroma jutro z zelo visoko vlažnostjo. V enem letu bila mehurčkasta tako, da so vsi mislili, da je osmotična. Pa ni bila, mehurčki so bili med prejšnjo in novo plastjo barve in v njih ni bilo tekočine.

Pale je odličen naslov za odgovore na to vprašanje.

To je ta čoln ja.
Barval bi pa trup nad vodo v ultramarine blue 5002 do gume gor pa belo.
Tam kje je pohodno bi dal pol gor protidrsno podlago ko ne bo gor blazim na kljunu!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Nov 04, 2016 11:42

Je z gelcoatom tam zdaj kaj narobe (oksidiran, razpokan, pretanek zaradi poliranja...) ali je razlog le estetika?

Če je to, je poleg paleta najbrž dober naslov še mamaMicka oziroma Poliranje čolna - V iskanju svetega grala. V tej temi teče beseda skoraj vsem okrog različnih vrst površine, kaj se zgodi pri starnju katere, skrbi zanje in tako naprej.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Nov 04, 2016 12:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
customs
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a customs » Pe Nov 04, 2016 11:46

Marjan Tomki napisal/-a:Je z gelcoatom tam zdaj kaj narobe (oksidiran, razpokan, pretanek zaradi poliranja...) ali je razlog le estetika?

Gelcoat je kot nov nič spokan ali poškodovan! Samo grde barve je! Ni ne beli ne krem neka vmesna barva ki mi ni všeč zato bi ga rad dal v drugo barvo! :D Kaj hočeš šminkerji! :lol:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Nov 04, 2016 12:03

Kaj pa kakšne nalepke - Wraping, če te to mogoče zanima kontaktiraj člana mamaMicka. Pustiš čoln originalen, da ne bo sumljivo bodočemu kupcu, pa še zaščiten je s tem.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Nov 04, 2016 12:09

Zgoraj sem dodal povezavo na temo mM - daj poglej malo tisto temo. Mogoče je reč orumenela in lahko to dobro poliranje pospravi...

In mala jadrnica, ki je bila prej fenomenalna v lahnem vetru, je po pobarvanju (iz reklamnih razlogov v barvo sponzorja) postala mehurčkasta in tudi ni bila na nobenem plovu v šibkem vetru več konkurenčna. Če že boš barval, zelo pazi, kaj delaš.

Uporabniški avatar
customs
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a customs » Pe Nov 04, 2016 13:11

Marjan Tomki napisal/-a:Zgoraj sem dodal povezavo na temo mM - daj poglej malo tisto temo. Mogoče je reč orumenela in lahko to dobro poliranje pospravi...

In mala jadrnica, ki je bila prej fenomenalna v lahnem vetru, je po pobarvanju (iz reklamnih razlogov v barvo sponzorja) postala mehurčkasta in tudi ni bila na nobenem plovu v šibkem vetru več konkurenčna. Če že boš barval, zelo pazi, kaj delaš.

Ne vem zakaj se na barvi pojavijo mehurčki! Tudi na prejšnem čolnu so bili vendar sem onega itak vedel da gre v reciklažo.
Pred leti sem predeloval avtomobile in so bili vsi spojlerji iz poliestra in gelcoat-a pa smo vse barvali pa nikol ni bilo mehurčkov! Je to lahko samo zaradi soli?
Uporabniški avatar
customs
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a customs » Pe Nov 04, 2016 13:13

kocka napisal/-a:Kaj pa kakšne nalepke - Wraping, če te to mogoče zanima kontaktiraj člana mamaMicka. Pustiš čoln originalen, da ne bo sumljivo bodočemu kupcu, pa še zaščiten je s tem.

To sem prvo imel v mislih vendar imam kolega ki se ukvarja z tem odsvetoval. problem je na krivinah in visokih temperaturah poleti. Je rekel da je imel že primer ko je začela folija odstopat.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 04, 2016 13:40

Ti se kar posvetuj z MM glede folije. Zelo pomembna je priprava podlage in kvaliteta folije. Pa dober mojster oz. mojstri, ker en sam človek tega ne more kvalitetno naredit.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Nov 04, 2016 15:02

kontaktiraj "kovacizt" uporabnika. On ima 435S in mu ga je en majster spedenal z gelcoatom u novo stanje in zadeva je trpežna bolj kot vsaka barva. Morš pa vedet da za 200 ali 300 ne boš prišel skoz tud če boš delal sam! Včasih je boljše prepustit kako specijalno delo mojstru in je rezultat kot mora bit in pa cena pod črto(če ni kakih mutibaričev umes) ne dost večja kot če bi delal sam in bi ti na koncu ostalo vsakega materjala malo....
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Pe Nov 04, 2016 15:30

The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten.
BlueSky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov