Obnova elan 402

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Gregorkr
Štabni praporščak

Obnova elan 402

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » Pe Dec 30, 2016 17:47

Pozdravljeni.

Sem nov na forumu in se na vas obračam z nekaj vprašanji o obnovi omenjenega čolna.

Kako se je vse skupaj začelo...
Povod za projekt je bil, da sem za dopust kupil novega gumenjaka z-ray300 in rabljen tomos 4.5, ter ga tudi kmalu po dopustu prodal. Verjetno marsikdo ve zakaj, sedaj tudi jaz, ker za kaj drugega kot za vožnjo po zalivu ni.

Prebral sem kar nekaj teksta na temo omenjenga modela 402, kjer večina nakup odsvetuje. Iskal sem nekaj z zdravo lupino, za "popolno" prenovo. Tako sem za smešen denar v bližini kupil 402 od prvega lastnika, v "solidnem" stanju. Prvo kar me je pri sami obnovi skrbelo je krmna stena. Zadeve sem se lotil tako, da sem odrezal kos poliestra iz notranje strani ter preveril dejansko stanje in bil presenečen.
Odstranil sem uničene sedeže, obrobo, luči,volanski mehanizem, šipo, naredil voziček in se lotil brušenja. Sama lupina je bila v zelo dobrem stanju (za ta leta), nikjer poškodovana, razen par manjših "bušk" in zbledele barve. Čoln smo zbrusili, pokitali in prebarvali.Antifouliga ne bom dajal gor ker bo čoln v vodi po nekaj dni. Izdelal sem novo prikolico, kar me sedaj čaka je izdelava novih sedežev, ter obnova motorja Chrysler 35.

Imam vprašanje glede volanskega mehanizma, katerga mi priporočate za ta čoln? Ker je vse zarjavelo bi raje zamenjal komplet kot samo pletenico.
Kje ugodno kupiti manjšo lestev za zadnji del ?

Tako je izgledal ko sem ga pripeljal.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Toliko za letos

Slika

Vesel bom vsakršne pomoči in dobronamerne graje :)

Lp. Gregor
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Dec 30, 2016 23:42

Lepo si ga naredo. Pa menda ja ne bos cryslerja vozo? Ni delov, on pa rad ponagaja, pa tud kot sam motor neurone glih biser. Kaka yamaha iz 80-ih je dr mr kar se tice zanesljivosti in enostavnosti ce jo prenovis...
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » So Dec 31, 2016 09:18

Hvala.
Ja,zaenkrat je bil plan da ga obnovim. Imam pa še en chrysler motor za dele, ta pa ob odpiranju ni pokazal, da bi bilo karkoli zrelo za menjavo, razen impeler in semeringi na vodni črpalki.
Res je, da delov pri nas ni, se pa iz tujine dobi vse potrebno.
Tako sem naročil impeler in semeringe, očistil peto in pobarval. Čaka me še sestava.

Kaj naj bi crkovalo oz. zaznamovalo nezanesljivost teh motorjev? Američani jih namreč ob pravilni uporabi opevajo kot "delovne konje"
:?

Lp.
Daki

Re: Obnova elan 402

OdgovorNapisal/-a Daki » So Dec 31, 2016 10:51

Gregorkr napisal/-a:Imam vprašanje glede volanskega mehanizma, katerga mi priporočate za ta čoln? Ker je vse zarjavelo bi raje zamenjal komplet kot samo pletenico.
Kje ugodno kupiti manjšo lestev za zadnji del ?

Gregorkr, dobrodošel med nami.

Volanski mehanizem T67, pletenica M58 - 12FT.Vse lahko skupaj z lestvijo kupiš v KAMM-u, (BTC ali Šenčur).

Kar se teh motorjev tiče, je po mojem mnenju največja pomanjkljivost dobava delov, kar si očitno že rešil in pa kar višja poraba.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Dec 31, 2016 12:17

Pohvalno, da je še kak intuzijast, ki se loti te legende.Tudi sam sem ga imel 10 let z motorjem Mercury 40 2T 2cil.Razliko med nekdanjo gumico in tem(402)boš takoj čutil in boš kar zadovoljen.Motor, če je dober in, da ni zmahan sploh pa če imaš še enga za rezervo, bo kar šlo.Izglisiranje s štirimi osebami bo bolj žalostno, mal boste pumpal pa bo spelu.Bi ti pa svetoval, da ga prodaš dokler je vozen in dela(motor).Ta motor je res zgodovina, saj ga ne delajo več že skoraj 25 let.Saj semeringi ali pa impeler paše tudi od katerega drugega motorja, zato se še dobi.Mehanskih delov motorja bo pa žalost.Če je zadnja stena dobra, bi gor obesil motor max.50 KM, 40 je najprimerneje.Za sedeže pa zamenjaj spodnjo dilo z bosanko(črna)pena ti je dobra ta stara, le da jo podložiš s cca.3cm novo(tršo peno).Prevleko pa kopiraš po stari ali pa daš nekomu, ki ti bo lepo ukrojil in zašil.Z volanom naredi, kot ti je omenil Daki.Rezervar sem si ugradil v špico in to od stare Škoda 1000 MB ali mal novejše in tudi števec goriva od iste Škode, ker je števec samostojen, kot so današnji.Rezervar drži 43 L.Spodaj narediš podstavek in nanj daš rezervar.Seveda, če se tibo dalo to delat, je pa potem uredu.
Pa Srečno pri nadaljni prenovi in v Novem letu.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Dec 31, 2016 14:36

Preden daš slučajno
Rezervoar v premec ti svetujem da probaš kok se dejansko čoln obnaša glede razporeditve teže. Sam sem ga vgradil in naslednje leto tud vzel ven. Izglisira lepše medtem ko potem nabija po valovih in šprica in manjša končna. S tem malim našim ajmrim je kr težk najdit pravi kompromis. Da izglisira hitro, udobno pluje in da je končna čimvišja... posledično je tud vožnja ekonomična.
Vse to sem dosegel po radikalnih posegih v motor in trup kar potegne za sabo nešteto ur in 4mestne številke...
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » So Dec 31, 2016 22:59

Hvala.

Za sedeže bom najverjetneje naredil tako kot svetujete. Nove plošče spodaj, peno podložil. Mama je šivilja tako da tapetnika imam

Kje kupujete skaj za navtiko?

Lp.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jan 02, 2017 17:40

Če je pena dotrajana raje kupi novo ni tak strosek, ce rabiš kontakt ti pošljem. Potem pa samo še rf klanfe in gasa. Ohišje stolov pa prebarvaj z alu cink spreyem.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jan 02, 2017 18:07

Js sm tapiciral use brez klamf. Je vse zaprto v skaj in nakoncu z jezkom. Na prednjih sedezih (gokart) pa je skaj in tepih lepljen gor...
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Jan 02, 2017 20:19

Lep čolniček si uštimal.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » To Jan 03, 2017 23:59

Imam namen izdelat ležišče za tank v premcu. Upam, da bo tako vredu saj sem imel željo, da bi bil rezervoar spredaj in ventil za tankanje nad njem.
Naročil sem vezano ploščo za sedeže, ko jo dobim se jih lotim.

Tule so pa še dve sliki pete chry.35. Pred in po

Slika

Slika

Lp.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jan 04, 2017 09:35

kolk cilindrov ma to? in kolk kg?
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » Sr Jan 04, 2017 11:38

Za težo nevem.

2 cilindra.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Jan 04, 2017 11:56

glede fiksnega rezervoarja.....s tem si vezan na tankanje na morskih pumpah ali pa na kante (dodatna šara na dopustu).
Če imaš prenosen rezervoar, ga zvečer snameš s čiolna, potem pa v mestu natankaš.pogosto so na morskih pumpah vrste, pa še dolgo traja, da nekateri natočijo 200, 500 ali 1000 litrov, ti pa ko budalo čakaš za 30 litrov.
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » Sr Jan 04, 2017 12:35

Dilema vredna razmisleka :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov