Odstranitev AF
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Odstranitev AF
Pozdravljeni !
Zanima me če je ži imel kakšen morjeplovec izkušnjo z previsoko namazanim AF
Zadeva je sledeča lansko leto sem kupil bayliner 212 . Čoln mi je super moti pa me ker je prejšnji lastnik namazal AF po boku 10 cm previsoko in v špici pa kar do karabina za vezat. Seveda smo vsi pred nakupom gledalki znotraj in zunaj če je bil slučajno stolčen vendar nismo prišli do te ugotovitve.
Zdaj me pa zanima kako odstraniti previsoko namazan AF brez ponovnega nanaosa gelcota po celi površini boka in špice.
Ali je to sploh možno ?
Zanima me če je ži imel kakšen morjeplovec izkušnjo z previsoko namazanim AF
Zadeva je sledeča lansko leto sem kupil bayliner 212 . Čoln mi je super moti pa me ker je prejšnji lastnik namazal AF po boku 10 cm previsoko in v špici pa kar do karabina za vezat. Seveda smo vsi pred nakupom gledalki znotraj in zunaj če je bil slučajno stolčen vendar nismo prišli do te ugotovitve.
Zdaj me pa zanima kako odstraniti previsoko namazan AF brez ponovnega nanaosa gelcota po celi površini boka in špice.
Ali je to sploh možno ?
Da se sam je dost drgnjenja.Probaj nekje kjer se ne vidi odstranit,da boš videl če je čoln spodaj glade ali je mat,pobrušen.Če je gladek,potem boš rabu spolirat,če je pa bil pobrušen je večja težava...beri dražje,da ga urediš.Tam nekje zadaj ga očisti z nitro redčilom.Lava je pa kr agresivna ,tko da ne priporočam.
polanc napisal/-a:Da se sam je dost drgnjenja.Probaj nekje kjer se ne vidi odstranit,da boš videl če je čoln spodaj glade ali je mat,pobrušen.Če je gladek,potem boš rabu spolirat,če je pa bil pobrušen je večja težava...beri dražje,da ga urediš.Tam nekje zadaj ga očisti z nitro redčilom.Lava je pa kr agresivna ,tko da ne priporočam.
To se pravi čistim z nitrom tako dolgo da pridem do gelcota in če je gladek odstranim vse in je to to ?
Pa nebo nitro poškodoval gelcota?
Teo77 napisal/-a:polanc napisal/-a:Da se sam je dost drgnjenja.Probaj nekje kjer se ne vidi odstranit,da boš videl če je čoln spodaj glade ali je mat,pobrušen.Če je gladek,potem boš rabu spolirat,če je pa bil pobrušen je večja težava...beri dražje,da ga urediš.Tam nekje zadaj ga očisti z nitro redčilom.Lava je pa kr agresivna ,tko da ne priporočam.
To se pravi čistim z nitrom tako dolgo da pridem do gelcota in če je gladek odstranim vse in je to to ?
Pa nebo nitro poškodoval gelcota?
Nisem ravno preprican, da nitro ne skodi gelcoatu.
Jaz pa nisem prepričan, da nitro odstrani epoxy primer
Nitro škoduje gelcoatu
Meglio pa tudi škoduje...
Nitro je strupen tudi za človeka
Realno imaš samo tri opcije
Brušenje,
če boš dovolj natančen obrusiš do gelcoata, cela jeba!
Peskanje s sodo ali ledom. Označi nov rob z power tejpom in ga podvoji, nad AFjem tudi zasciti gelcoat z power tejpom in ga enako podvoji. Nato peskanje in poliranje...
Gelstripper - Hempel ima namenskega za barke!
Namažeš del, ki bi rad odstranil AF in primer, greš še malo nižje(nekaj centimetrov,
čez daj ALU folijo, da se kasneje posuši, vmes probaj, koliko je že "požrlo". Ko je sloj dovolj stopljen pošpohtlaj stran sloj. Če nimaš občutka uporabi leseno ali plastično lopatico.
Če je na neki točki striper nehal topiti, pospohtlaj stopljen sloj dol in ponovno namaži...
Ko je vse stopljeno je idealno, da imaš WAP in zvapaš do čistega.
Pusti, da se posuši. Nato prehod(med stopljenim in nestopljenim delom) obrusi, da odstraniš pol stopljen sloj barve in primerja(pod vodno linijo). Obrusi tako, da dobiš prehod brez AFja.
Označi nov vodni rob s spodnje strani, da lahko spoliraš del, kjer ni več AFja.
Nato prelimaj na zgornjo stran, razmasti, namaži epoxy 2x in AF.
Težko je napisati, upam, da razumes, drugace me lahko tudi poklices.
P.S. vseeno prej poskusi striper na enem delu, da ne bi prislo do cesa nezazelenega. Tudi stripper ni nedolžen, sploh ce je coln barvan...
Nitro škoduje gelcoatu
Brušenje,
Peskanje s sodo ali ledom. Označi nov rob z power tejpom in ga podvoji, nad AFjem tudi zasciti gelcoat z power tejpom in ga enako podvoji. Nato peskanje in poliranje...
Namažeš del, ki bi rad odstranil AF in primer, greš še malo nižje(nekaj centimetrov,
čez daj ALU folijo, da se kasneje posuši, vmes probaj, koliko je že "požrlo". Ko je sloj dovolj stopljen pošpohtlaj stran sloj. Če nimaš občutka uporabi leseno ali plastično lopatico.
Če je na neki točki striper nehal topiti, pospohtlaj stopljen sloj dol in ponovno namaži...
Pusti, da se posuši. Nato prehod(med stopljenim in nestopljenim delom) obrusi, da odstraniš pol stopljen sloj barve in primerja(pod vodno linijo). Obrusi tako, da dobiš prehod brez AFja.
P.S. vseeno prej poskusi striper na enem delu, da ne bi prislo do cesa nezazelenega. Tudi stripper ni nedolžen, sploh ce je coln barvan...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
mamaMicka napisal/-a:Jaz pa nisem prepričan, da nitro odstrani epoxy primer
Nitro škoduje gelcoatu
Brušenje,
Ok super šeenkrat hvala za info. Bom poskusil in javim.
Drugi teden odpeljem čoln v ogrevano garažo pol pa gasa.
Še mogoče tole če kdo ve kdo peska z suhim ledom ali sodo ?
Ko sem kupil plovilo je bilo gor nanešenih nekaj slojev AF,ki se je na nekaterih mestih luščil.Ker v bodoče nisem želel več gor AF,sem ga v celoti odstranil. V roke sem uzel ličarski fen in bolj trd "špohtel" in sem počasi grel in špohtlal stran.Paziti moraš,da ne greješ preveč,da ne narediš poškodbe na gelcoatu, Stvar je šla kar hitro stran-v primerjavi z brušenjem.Jaz sem sicer dno barval,lahko pa bi obrusil in spoliral.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov