Menjava olja v motorju - v praksi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Nejc
Praporščak

Menjava olja v motorju - v praksi

OdgovorNapisal/-a Nejc » Po Maj 01, 2017 13:00

Lep pozdrav!

Mogoče kdo ve iz prakse glede menjave olja v motorju.

Imam Yamaho F60 2006 letnik. Motor deluje brez problema, prižiga takoj tudi po zimskem počitku:)

Lansko leto nisem menjal olja v motorju in peti, ker sem leta 2015 in 2016 naredil skupno samo okoli 40 ur. Motor ima 500 ur . Prej sem vsako leto menjal olja, zamenjal sem tudi termostat, impeler, jermen in svečke, cinke(2011-2013).... Vsakič sem zamenjal tudi semeringe na peti in motor konzerviral po letni sezoni.

Vem da proizvajalec priporoča vsakoletno menjavo, kako je stem v praksi, je lahko za motor škodljivo (viskoznost upada?), če olje letos zamenam po sezoni?

Mi lahko nekdo, poda mnenje kako je stem stvarmi v praksi?

Hvala za odgovor.

lp, Nejc
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Maj 01, 2017 13:35

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Nejc
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nejc » Po Maj 01, 2017 13:55

Hvala za odgovor☺.

Lp, Nejc
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 01, 2017 14:39

Dokler peta tesni ni olje v njej izpostavljeno ničemur zato ga ni treba menjati vsako sezono.
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Maj 01, 2017 19:33

Viskoznost v enem letu res ne pade in ob malo urah je olje še vedno dobro...

ČE NE PUŠČA! Če pa in je voda no3 preko zime pa hja... drago!

In ja, olje v peti se načeloma menja jeseni, po sezoni!

Olje je poceni. 20€ pomojem vse skupaj. Jaz nebi varceval.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Po Maj 01, 2017 22:05

Hoj!

Jaz stanje olja po sezoni vedno pogledam, predvsem zaradi tega, da se prepričam, če semeringi in ostale stvari tesnijo. Odvijem spodnji vijak na peti (menjalnik) in, če priteče olje normalne barve je vse v redu ter tako zadevo pustim na miru in olje menjam po naslednji sezoni. Uporabljam pa normalno olje za menjalnike SAE 80W-90 po specifikacijah API GL 4/GL 5, MIL-L-2105D. Liter takšnega olja stane okoli 10€.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Maj 02, 2017 20:26

Olje v motorju vedno menjam po vsaki sezoni pred zimo.

Olje v peti tudi, predvsem​ zaradi preventive, da ni kaj vode notri, kar bi pozimi lahko povzročilo katastrofo. Približno pol litra olja, kolikor ga gre v peto je zanemrljiv strošek v primerjavi s posledicami zmrznitve morebitne vode, če peta ne tesni 100%.

LPZ
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Maj 03, 2017 21:36

Kot so povedali že nekateri predhodniki, drži se navodil proizvajalca in menjaj olje vsako leto, ker je to zamerljiv strošek. Najboljše po koncu sezone.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Maj 03, 2017 23:43

Moja praksa je bila olje in svečke vsako leto ni važno 2T ali 4T.
Impeler vsake 2 leti.

V 15 letih samo 3x manjše težave z motorjem na vodi.
1. Yamaha 25 2T zalilo motor (bencin) ker je bila Garbinada valovi večji kot meter na vezu.
2. Yamaha 25 4T zalilo motor (bencin) smet pod iglo plovca kljub temu da sem imel dodatni filter na cevi za gorivo.
3. Tohatsu 70 2T Crknila svečka ker jih nisem menjal pred sezono. Sem jih pa ko je crknila. So bile nove v šaktli z orodjem. In sem jih uopet menjal 1x letno

Rezime, vedno sem prišel do veza.

Sedaj na notranjih motorjih bo pa olje in filtri vsako leto svečk pa nimajo :)
Mato :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Maj 04, 2017 13:41

Mislim, da malo pretiravate s temi menjavami olj.Npr. notranji motor je kot avtomobilski in preko sezone prevozite, če pretvoriš ure v kilometre približno med 500 in 1500 kilometrov in že menjate olje, ali ga na avtu, ki je bolj obremenjen kot motor v čolnu, menjate celo 2x mesečno :shock: ma dejte ga lomit.Pa je vseeno ali je to notranji ali zunanji motor.V peti ga kontroliraš, da vidiš da ni slučajon prišlo do vdora vode, drugače ga lahko menjaš na 3 sezone.Ali ga v avomobilskem menjalniku sploh kdaj menjate pa se ve, da avto.menjalnik trpi malo drugače, kot pa tisti v peti, ki ima tista dva zobnika, razen v avtomatskem?Pa še to, olja so v današnjih časih sintetična in se ne kvarijo kot monogradna olja, ki jih skoraj ni več.Vem, da je olje kri motorja in naj bo kvalitetno, ko ga menjamo, ampak to so zame pretiravanja, kar eni počnete, škoduje pa ne, vsaj motorju.Pa še svečke, vsako sezono.Pravite zanemarljiv strošek, po eni strani pa jamrate za vsak cent.Tudi kondenz se pojavlja v vsakem motorju pa se pri vsaki vožnji izniči, ko se motor segreje.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Maj 04, 2017 14:03

Dokončna odrešitev je dvotakt.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Maj 04, 2017 14:05

Ja samo z avtom se ne vozimo po morju :)

Večini se tudi sanja ne koliko soli pogoltne motor preko zraka...
Če proizvajalec navaja menjavo na 20.000km menjas na 20.000km.
Če pa proizvajalec navaja menjavo olja v peti vsako leto, pa ne menjaš na eno leto?
Zakaj ne?

MArsikater proizvajalec ne navaja priporočene menjave olja v menjalniku. Če da, na 50.000 ali več. Ja drži, veliko ne menja nikoli, oziroma ko crkne sklopka.
In ja, veliko menjalnikov vzame hudič. Samo meni sta shodila dva v tem življenju.

Poznam tudi ljudi, ki sploh ne vejo, da ima peta notri olje pa jim vse dela.

Še vedno pa ne spremeni to dejstva, da se je pametno držati priporočil proizvajalca.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Maj 04, 2017 18:47

Strošek svečk ni ravno zanemarljiv.....za mojo Hondo stanejo štir 130 evrov. Po navodilih proizvajalca naj bi jih menjal na 200 ur.....jaz sem jih zamejnal na 450 in jih spravil skupaj z impelerjem za rezervo če slučajno crkne sredi plovbe.
Pri olju, se mi pa nekako poklopi eno leto, 100 do 110 ur...
mirno morje
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Maj 05, 2017 02:04

Roman 1 napisal/-a:Strošek svečk ni ravno zanemarljiv.....za mojo Hondo stanejo štir 130 evrov. Po navodilih proizvajalca naj bi jih menjal na 200 ur.....jaz sem jih zamejnal na 450 in jih spravil skupaj z impelerjem za rezervo če slučajno crkne sredi plovbe.
Pri olju, se mi pa nekako poklopi eno leto, 100 do 110 ur...

Bemti a so zlate, katere frime pa so?
Mato :wink:
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 05, 2017 10:02

Ja, Honda ima rezervne dele kar drage.

Habibi, delno se strinjam s tabo. Samo tudi pri večini avtomobilov se olje menja vsako leto. Seveda se naredi več kilometrov, je pa tudi olje bolj kvalitetno. Pri večini proizvajalcev izvenkrmnih motorjev se uporablja pol sintetično olje 10W-40 ali 10W-30.
No, v glavnem, po sezoni je fino, če se zamenja olje + čistilec, olje v menjalniku pa nujno pogledati in po potrebi zamenjati.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti