Ustrezen propeler?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ustrezen propeler?
Pozdravljeni,
Ob nakupu čolna Aquamar first z 4t Yamaho 40 je bil na motorju propeler 11 1/8 x13.
Ko sem spraševal mojstre če je to v redu za 3-4 osebe so mi vsi rekli da je verjetno prevelik vendar naj poizkusim.Izkazalo se je da so imeli prav kajti ob preizkusu prejšnji konec tedna sem prišel do sledečih rezultatov pri polnem plinu.
Ko sem bil na čolnu sam in otrok cca130 kg 4800 obratov max in hitrost 23 vozlov.
Ko sva bila dva in otrok cca 220 kg 4300 obratov in 20 vozlov
3je in dete cca 300 kg 4000 obratov in 18 vozlov
Skratka premalo obratov.Sicer sva se z sinom kar nekaj prevozila cca 4100 obratov za lepo plovbo hitrost 18-19. knt poraba majhna vendar pa se bomo oz bi se radi normalno vozili 4 je.
Keteri propeler priporočate oziroma če ima kdo kakšnega primernega za test,prodajo.
Lp in v naprej hvala.
Ob nakupu čolna Aquamar first z 4t Yamaho 40 je bil na motorju propeler 11 1/8 x13.
Ko sem spraševal mojstre če je to v redu za 3-4 osebe so mi vsi rekli da je verjetno prevelik vendar naj poizkusim.Izkazalo se je da so imeli prav kajti ob preizkusu prejšnji konec tedna sem prišel do sledečih rezultatov pri polnem plinu.
Ko sem bil na čolnu sam in otrok cca130 kg 4800 obratov max in hitrost 23 vozlov.
Ko sva bila dva in otrok cca 220 kg 4300 obratov in 20 vozlov
3je in dete cca 300 kg 4000 obratov in 18 vozlov
Skratka premalo obratov.Sicer sva se z sinom kar nekaj prevozila cca 4100 obratov za lepo plovbo hitrost 18-19. knt poraba majhna vendar pa se bomo oz bi se radi normalno vozili 4 je.
Keteri propeler priporočate oziroma če ima kdo kakšnega primernega za test,prodajo.
Lp in v naprej hvala.
Bolje biti zdrav in bogat kot reven in bolan.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Ja z SR290 sva v kontaktu pa vseeno mogoče je imel kdo enak set in bi lahko kaj povedal.
Verjetno bom res nabavil prop 10 7/8x11.
Če ga slučajno kdo ima za posodit ali kakšnega v podobni velikosti na 13 ripen za Yamaho bom zelo vesel.
Zadeva seveda ni treba da je zastonj
pač stvar dogovora.
lp
Če ga slučajno kdo ima za posodit ali kakšnega v podobni velikosti na 13 ripen za Yamaho bom zelo vesel.
Zadeva seveda ni treba da je zastonj
lp
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
haus napisal/-a:Ja z SR290 sva v kontaktu pa vseeno mogoče je imel kdo enak set in bi lahko kaj povedal.
Zadeva seveda ni treba da je zastonjpač stvar dogovora.
lp
Glede na tvojo situacijo me zanima kateri motor imaš 3 ali 4 cilindrski
Če je 3 cilindre potem je motor za ta čoln premalo močan za ful obremenitev.
Ja je 3 celindec in bo vsekakor na meji pa vendar bi se moral malo bolj zavrtet in seveda dat tistih 40 konjev.
Da se razumemo za dva na čolnu je zadeva čisto v redu,ni za podirat rekorde ampak tudi z 18-20 vozli se nekam pride.V dveh dneh sva preplula več kot 100NM brez težav.
Poraba raje ne napišem ker boste mislil da norce brijem.
SR290 pa seveda verjamem,ampak več glav več zelja res pa je da si lahko na koncu še bolj zmešan.
Nasveti pa grejo v isto smer 2" majši prop ki pa ne obstaja.Se bom pa temu skušal približati.
Da se razumemo za dva na čolnu je zadeva čisto v redu,ni za podirat rekorde ampak tudi z 18-20 vozli se nekam pride.V dveh dneh sva preplula več kot 100NM brez težav.
Poraba raje ne napišem ker boste mislil da norce brijem.
SR290 pa seveda verjamem,ampak več glav več zelja res pa je da si lahko na koncu še bolj zmešan.
Nasveti pa grejo v isto smer 2" majši prop ki pa ne obstaja.Se bom pa temu skušal približati.
Če prav razumem imata čoln konkavno dno in to je dobro za kakih 20 konjev, kasneje se pa zalepi na vodo in ne gre nikamor več.
Gliserji z podobnim motorjem in podobno maso navadno letijo vsaj 55 km/h in za to potrebujejo propeler z dimenzijami okrog 10x14, ali kake četrt cole več premera. 11" in več je za tak lahek gliserček in to moč motorja navadna potrata moči. Start zna biti zanimiv, potem se pa hitro konča.
Gliserji z podobnim motorjem in podobno maso navadno letijo vsaj 55 km/h in za to potrebujejo propeler z dimenzijami okrog 10x14, ali kake četrt cole več premera. 11" in več je za tak lahek gliserček in to moč motorja navadna potrata moči. Start zna biti zanimiv, potem se pa hitro konča.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
SR 290 napisal/-a:Če prav razumem imata čoln konkavno dno in to je dobro za kakih 20 konjev, kasneje se pa zalepi na vodo in ne gre nikamor več.
Samo za en korak gor
Jaz bi dal za dva koraka gor, to je 15col, in potem, ko ne bo šlo nikamor, bi podrejal diameter za 1 do 2 coli. S tem boš dosegel iste rezultate kot z 11 colskim korakom
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
Pridobil boš od 200 do 250 obratov
Nazadnje spremenil NOVI FOSIL, dne Po Jun 26, 2017 10:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov