"Zalivanje" krme zaradi dolge osi motorja?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bouton
Admiral

"Zalivanje" krme zaradi dolge osi motorja?

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Jul 02, 2017 13:15

Na brzino sem si sestavil kombinacijo čolna Elan T400 (podoben je tudi T401) in 4 taktnega motorja Yamaha F15AEL - dolga os.
Ta čoln je že imel pri prejšnjem lastniku gor motor Yamaha F15 - kratka os in je lepo glisiral.
ko sem dal gor motor z dolgo osjo v izpodrivnem načinu pluje ok, ko pa začne glisirat pa mi prične zalivat krmo. Nekako zgleda kot da bi nastal en vrelec morja med osjo motorja in krmno steno. Zato predvidevam, da je vzrok zalivanja dolga os. Saj drugih razlik ni. Trim imam nastavljen tako, da je motor najbolj ob krmi. Bi bil lahko tudi trim vzrok zalivanja?
Mislim, da je tudi Tex enkrat nekaj pisal o tem, da pri gumenjakih motor z dolgo osjo zaliva krmo?
Na netu sem našel nekaj rešitev, kako narediti nosilec, ki dvigne motor na krmi za tistih 12cm razlike:
Ta varianta ima na pravokoten profil našfasane dve plošči:
Slika

Ta varianta pa uporabi kotni profil in da gor motor:
Slika
Slika

kaj mi svetujete, kako naj (vsaj zasilno in začasno) zadevo uredim?
Morda kdo pozna kakšno trgovino na Cresu/Lošinju, kjer bi lahko dobil potreben material ali pa na tej lokaciji pozna kakšnega majstra, ki ni ravno zlatar?
Vem, da je ena trgovina Sokolić v Nerezinah in bom šel jutri pogledat kaj imajo tam. Pa v Osorju naj bi bil tudi en mehanik pri mostu, ki pa naj bi bil zlatarko drag?

Hvala za mnenja in nasvete!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Jul 02, 2017 15:05

to je problem zaradi dolge noge

na morju ne počni nič in ne čaraj nič, ker se ti zna naredit da boš ostal brez motorja sredi morja, v najslabšem primeru z luknjo v krmni steni. Za tiste 3 dni ko se boš pol lahko vozil, jebada pa cel kup denarja, kar pri nas narediš za 30 EUR.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Jul 07, 2017 15:51

Evo. Sedlasti nosilec je gor :) Malo mi ga je na začetku pokrivilo, zdaj pa je stabilen. Sem se pa namučil z vrtanjem v inox z improviziranim orodjem in inox svedrom, ki sem ga lahko dobil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov