Vakumska črpalka goriva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

betozl1
Desetnik

Vakumska črpalka goriva

OdgovorNapisal/-a betozl1 » So Avg 26, 2017 16:17

Pozdravljeni, mogoče kdo ve kako točno deluje vakumska črpalka za gorivo, imam težavo z 80hp dvotaktnim motorjem, ko gredo obrati nad 4000 rpm, mi zmanjka bencina kot da bi porabil ves bencin in ne doteče dovolj hitro v vplinjač, ko obrati padejo na 3500 rpm, se ponovno nabere nekaj goriva in motor ponovno teče normalno, vendar samo nekaj sekund in tako se cikel ponavlja.
Če črpalki pomagam in ročno pritiskam ročno črpalko za gorivo (pumpico) mi motor dela popolnoma normalno.
Zamenjal sem že vakumsko črpalko za gorivo, (stara mi pri odklopu od vplinjačev ni črpala nič goriva), vendar mi tudi nova po mojem občutku črpa zelo slabo (slab curek če cev dvignem mal višje ne priteče nič goriva ).
Izločil sem tudi pot od rezorvarja do pumpice (tako da sem pod cev od pumpice dal direkt v ročko za rezervno gorivo)
Vprašanje je če je možno da bi bil slab podtlak ki goni pumpico oziroma vzroki za preslab podtlak, ali je možno da mi je prebilo tesnilo na glavi in je premalo podtlaka za črpanje goriva, vendar da bi motor še vedno deloval normalno?
Polahko mi zmanjkuje idej kaj bi bilo lahko narobe in kako bi zadeve preveril.

Hvala za pomoč in lp
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Vakumska črpalka goriva

OdgovorNapisal/-a jozko » So Avg 26, 2017 16:34

V kolikor imaš montiran separator goriva, je lahko težava tudi v premajhnem pretoku le tega :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
betozl1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a betozl1 » So Avg 26, 2017 18:26

Ja imam separator, samo do letos mi je normalno deloval, bom probal še brez njega.
Hvala za odgovor in lp.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Avg 27, 2017 09:42

Črpalka deluje tako, da je na eni strani membrane bencin, druga stran pa je priklopljena na "crankcase" enega od cilindrov. Preveri stanje te povezave.

Nekateri motorji imajo na tej povezavi ventilček imenovan "pulse limiter", ki v primeru detonacije za cilindrom zapre in s tem zaščiti pumpo.

Ti ventilčki se včasih zamašijo, pri OMC motorjih pa so imeli serijsko napako in so se sami od sebe pripirali in povzročali točno take probleme kot jih imaš ti.

Stari problematični ventilčki pri OMC so črni, novi izboljšani pa modri.

Čeprav glede na 80 konjev verjetno ni OMC?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Avg 27, 2017 11:04

membrana ti je šla v pumpi. kupi novo membrano pa zamenjaj. Povečin delajo podtlačno ali pa preko sornika, je pa privijačen direktno na blok motorja.
Lažje bi se pomagalo, če ne bi napisal, da imaš avto, ki noče delat. Recimo znamka, letnik etc...
betozl1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a betozl1 » Po Avg 28, 2017 08:32

Motor je selva 80 portofino, izvenkrmni dvotakni.
Črpalka za gorivo je podtlačna (vakumska), sem že zamenjal dal gor novo vendar motor deluje isto kot z staro.
Vakumska črpalka je priklopljena z cevko direktno na blok motorja, ( na blok privijačen konektor za cevko za podtlačno črpalko), tudi ta konektor sem snel če bi bil slučajno zamašen vendar ni.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 28, 2017 08:44

si probal dat novo cev brez pumpice in prekinitev direkt v ročko za gorivo? Zna bit da ti pumpica ali kak spoj pušča.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Po Avg 28, 2017 09:11

Hoj!

Preveri vlek črpalke z vakuum metrom. V servisnih navodilih piše, koliko vakuuma mora biti. Če je vlek v normativih, potem je problem drugje.

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Avg 28, 2017 09:16

Ne more bit podtlačna črpalka. Podtlačna črpalka dela vakum, ti maš pa črpalko za bencin in ne dela na podtlak ampak na pulziranje nadtlaka in podtlaka.

Preveri kompresijo na cilindru, na katerega je priklopljena oziroma lahko tist števček tudi kar na to cev priklopiš, ki gre v črpalko. Če tle ni kaj dosti pol je problem v motorju, če ta zdravo pulzira, pol maš problem na dovodu ali pa imaš pri fergazerjih kaj zamašeno in ne more tečt skozi več kot več.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 28, 2017 10:14

AEgir: podtlačna črpalka je, ker ustvarja vakuum da vleče benzin. Način pogona nima veze s poimenovanjem črpalke, ker so vse po spisku volumensko izrivne, pa če jih poganja vakumski pulz (dotični primer), sornik (4T Yamahe) ali direktno gred (klasična membranska črpalka z npr. yugecov in ostalih motorjev na uplinjače - še vedno najbolj zanesljiv princip).

Tlačne črpalke načeloma niso membranske (omejen dvižni stolpec), čeprav so isto izrivne, samo da so ali 2-stopenjske (vlečna stran in nato tlačna) ali pa imajo zunanji dovod fluida (princip prostega pada, predčrpalka, etc). Izjeme so razne zobniške črpalke, ki pa v tem primeru niso primerne. Še manj pa batne.

Še vedno lahko vlek z vakummetrom izmeri. Ampak najprej nove cevi na črpalko. Bencin ne teče sam od sebe navzgor do motorja.
betozl1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a betozl1 » Po Avg 28, 2017 10:43

Trenutno nimam pri roki manometra za kompresijo, bom probal kje dobit pa preverit. Po občutku pa se mi zdi da zelo slabo črpa gorivo tudi pritisk se pravi pulsiranje podtlaka in nadtlaka se mi zdi po občutku slabo. Očitno bo treba izmerit kompresijo in podtlak za črpalko. Čudno mi je edino to da če stiskam pumpico za dovod goriva ročno med vožnjo motor deluje popolnoma normalno. Ali je možno da bi motor z prebitim tesnilom med cilindri deloval normalno?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 28, 2017 10:44

včasih ja, včasih ne, na dolgi rok pa zihr ne. Če ga do daske stisneš s prepihano dihtngo, se ne boš več deleč pripeljal.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Avg 28, 2017 11:14

kr3mn1 napisal/-a:AEgir: podtlačna črpalka je, ker ustvarja vakuum da vleče benzin.

Po tej definiciji je vsaka črpalka podtlačna ker na eni strani dela podtlak.. Vakumska in podtlačna črpalka se kolkr sem jaz zasledil reče črpalkam ki so navadno na turbo-dizlih in delajo vakum za stvari, ki ga potrebujejo, pri avtomobilih za bremze ipd.

betonzl1:
A če kanto dvigneš nad motor, tako da dobi črpalka sifonsko pomoč, dela normalno?
Moj je namreč na sifonsko varianto delal normalno do 3500 rpm. (več nisem poizkušal ker je bil na novo sestavljen.)
betozl1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a betozl1 » Po Avg 28, 2017 11:24

To z kanto nad motorjem nisem poskusil, če pomagam ročno črpat dela normalno.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 28, 2017 12:38

AEgir napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:AEgir: podtlačna črpalka je, ker ustvarja vakuum da vleče benzin.

Po tej definiciji je vsaka črpalka podtlačna ker na eni strani dela podtlak.. Vakumska in podtlačna črpalka se kolkr sem jaz zasledil reče črpalkam ki so navadno na turbo-dizlih in delajo vakum za stvari, ki ga potrebujejo, pri avtomobilih za bremze ipd.

betonzl1:
A če kanto dvigneš nad motor, tako da dobi črpalka sifonsko pomoč, dela normalno?
Moj je namreč na sifonsko varianto delal normalno do 3500 rpm. (več nisem poizkušal ker je bil na novo sestavljen.)

sem ti napisal razlago - poglej pod tlačna črpalka. Razlikujejo se po moči vakuuma ali pritiska. logično je, da ko nekje vzameš fluid zaradi izenačitve pride spet fluid na isto mesto oziroma se ga "sesa". Ampak ne na tak način kot si ti to razlagaš. Pri tem da se spet razlikuje nizki in visoki vakum, pa fluid katerega se uporablja etc...enostaven primer, z normalno črpalko ne boš potegnil vode višje kot 10 metrov (ga ni na svetu boga), s tlačno jo boš pa porinil do meseca če hočeš. Z emulzijsko pa samo tako daleč, do koder sega težnost. itd..črpalke se ne nazivajo po načinu dovajanja energije, temveč namenu delovanja.

Za primer vzami 5 barsko črpalko iz avtomobilskega tanka pa jo obes 2 metra nad ročko z bencinom. Skuril jo boš, bencina pa ne bo potegnila. Če vzameš dvostopenjsko črpalko (kot že opisano) bo pa delovalo. Seveda s povečanim izkoristkom ko bo že prišel bencin do črpalke.

Dejstvo je, da mora črpalka ustvarit vakuum, da potegne bencin do motorja. Če je samo tlačna, ne bo nič iz te moke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: KOMA in 11 gostov