Vrtanje luknje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kariera
Viceadmiral

Vrtanje luknje

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Okt 10, 2017 10:29

V barko/poliester še nikoli nisem vrtal, zato mogoče neumno vprašanje. Tole je stanje lukenj nosilca za bimini. Slika Zgleda sicer grozno, ni očiščeno, gelcoat napokan...

Na obeh straneh podobno, in problem je, da ni več fiksno oz. se vijakov ne da več zategnit in nosilci niso več fiksirani. Želel bi nosilce pritrditi na isto mesto. Lahko to naredim tako, da samo privijačim za eno mero večji samozatezni vijak, ali moram izvrtat večjo luknjo za večji vijak? Moram dat noter kakšen vložek?

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Vrtanje luknje

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 10, 2017 10:44

Spodaj daj čimvečjo 2mm debelo inox ploščico ali pa vsaj ploščico iz bosanke/vezane plošče.

To da je direkt s knipingi not zašraufana je fail.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Okt 10, 2017 10:55

Pozdarvljen jaz sem zvrtal malo večjo lukjno vanj navijačil tak sveder vložek za knauf in s kniplingom drži kot pribito.tisti vložek je tak samo vrezn ga vijačiš toliko časa da je poravnan s površino. Dobijo se plastični v bauhausu cena zanemarljivo
LP
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » To Okt 10, 2017 12:46

Kot je napisal ze aegir, spodaj neko ploscico, skozi pa vijak in matico. Ne pozabi na silikon.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Okt 10, 2017 16:08

Daj mi prosim razlozite ta postopek matico pa ploscico od spodaj brez da kje rezes coln.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 10, 2017 16:10

Plastičen vložek drži manj ko direkt poliester.EDINO pravilno je luknja durh spodi podložka namazat s Kentom po obeh straneh in bo za zmer.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Okt 10, 2017 17:49

Zvrtaj večjo luknjo, da bo nov kniping prijel v zdrav poliester. Luknjo porezkaj z grezilom, da odstraniš kakšen milimeter gelcota. Tako naslednjič ne bo pokal. Če imaš možnost priti spodaj, daj raje vijake, široke podložke in matice. Ne pozabi na kakšno tesnilno maso(kent, sikaflex...)
Taka grezila uporabljam jaz:
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 10, 2017 17:51

Enkrat mi je dr. Gorki mojstrsko demostriral kako se stvarem streže. Za ojačitve in potem vijačenje s knipingi sva uporabila GFK G11 ploščo. Cel potek sanacije pokrova.
Tako nekako:
Slika
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Okt 10, 2017 18:20

Marchi napisal/-a:Enkrat mi je dr. Gorki mojstrsko demostriral kako se stvarem streže. Za ojačitve in potem vijačenje s knipingi sva uporabila GFK G11 ploščo. Cel potek sanacije pokrova.
Tako nekako:
Slika

Ja, sej to moram najprej pogledat, kaksen je dostop od spodaj. Naceloma je spodaj spalnica, mislim da je potrebno odstranit samo stropno ploščo. Ne vem pa ce je dvojni strop. Ne bi pa ravno pohistva sraufal ali pa rezal se spodaj v barko. Potem bi raje uporabil resitev s '' knauf'' vlozkom... Samo ce pa pomislim na veter in da mi lahko bimini odtrga z nosilcem vred, pa raje vidim da nosilec ostane tam kjer je in gre samo platno... Hvala vsem za odgovore!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Okt 10, 2017 19:25

Kariera napisal/-a: Samo ce pa pomislim na veter in da mi lahko bimini odtrga z nosilcem vred, pa raje vidim da nosilec ostane tam kjer je in gre samo platno... Hvala vsem za odgovore!

Ob močnem vetru, odprt bimini ni najboljša ideja.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Okt 10, 2017 19:42

Marchi napisal/-a:
Kariera napisal/-a: Samo ce pa pomislim na veter in da mi lahko bimini odtrga z nosilcem vred, pa raje vidim da nosilec ostane tam kjer je in gre samo platno... Hvala vsem za odgovore!

Ob močnem vetru, odprt bimini ni najboljša ideja.

Seveda tistem, ki te preseneti... :lol:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 10, 2017 20:36

Moj bimini je bil v 5 letih sam 2 krat podrt...edino galeb mi je zjeb...okno k je bil slaboviden in je mislu revež da je luknja k ni folije vidu.Sem mel eno cev dodatno prtrjeno ki je bila tko postavljena da je bimini lepo stal brez zadnjih napenjalnih gurten
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Okt 10, 2017 20:55

polanc napisal/-a:Moj bimini je bil v 5 letih sam 2 krat podrt...edino galeb mi je zjeb...okno k je bil slaboviden in je mislu revež da je luknja k ni folije vidu.Sem mel eno cev dodatno prtrjeno ki je bila tko postavljena da je bimini lepo stal brez zadnjih napenjalnih gurten

No evo, jaz ga na prejšnji barki v 3 letih nisem zaprl niti enkrat...bolj zalaga k piha v bok... :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 12, 2017 00:16

Bavarko je pravilno svetoval, predvsem glede povrtavanja. Ni nujno, da imas namenske svedre, lahko navaden vecji sveder. Poanta je, da okoli luknje odstranis gelcoat.
Luknjo povrtaš na mero vijaka in ne na pamet. debelino izmeris na sredini, meriš debelino stebla BREZ navoja. Ce dobis mero 4.2 vrtaš 4mm. Če dobiš 4.8 vrtaš 4.5 in ne 5mm.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 12, 2017 11:54

Knipingi v poliester so drek, ampak če ne gre drugače je treba pazit na dimenzije lunkje.
Micka, včasih so smučke montirali po domačih delavnicah in tisti, ki je izvrtal manjšo ali enako luknjo kot je premer stebla vijaka, je napravil napako in vez je že okrog božiča odtrgalo!
- če je premer izvrtine enak ali manjši od premera stebla vijaka, bo kniping raztegnil in uničil okolico navoja in sesul laminat.
- če je npr. premer stebla vijaka 4,5, nikakor ne smeš vrtat manj kot 4,8 mm! Ob meri stebla vijaka 4,3 ali 4,3 mm je treba vrtat 4,5 mm...

Vem, da so smučke zimska, plovila pa letna zadeva, ampak v obeh primerih je nosilec vijaka stekloplastika (Če ni v igri kovinka z alu ploščo.) in problem je v obeh primerih enak. Namontiral sem nekaj sto vezi brez enega samega trganja, kolega jih je namontiral manj kot dvajset in vse je še isto zimo odtrgalo. Razlika je bila le v tem, da sem pogledal navodila, ki jih je Tyrolija prilagala k vezem in na njih je pisalo točno to kar omenjam. Kolega se ni držal navodil, vrtal je luknjo manjšo od stebla vijaka in marsikateri nadebudni tekmovalec ga je preklel, ko je zaropotalo po snegu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov