kolegi!
fišerman nov, v vodi brez antifoulinga cca 1 mesec. včeri sem ga pripeljal domov in se lotil čiščenja in brušenja za namaz antivegetativa. pri tem sem na trupu odkril tri luknjice, široke cca 1mm. mislite da je to posledica slabega trupa ali moje nemarnosti ker ni bil zaščiten?
trup luknjice!!
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Upajmo, da ni nic resnejsega kot par zracnih mehurckov , ki so ostali pod povrsino gelcoata, ko je bila barka laminirana v kalupu. Vecina proizvajalcev v kalup z kompresorjem nasprica gelcoat, na katerega nato laminira z poliestrom in stekleno volno. Vcasih se zgodi, da se med laminiranjem ne izstisne iz steklene volne vsega zraka in se pri prvi uporabi z antifoulingom ali brez,se gelcoat z mehurcka odlusci. Ce pa pride do osmose, je ponavadi voda ki pritece iz mehurcka oz. luknjice izrazito slabega vonja. V vsakem primeru je najbolje te luknjice izsusiti in nato zapolniti z npr. Hempel Osmostop kitom ali podobnim materialom. Ce je coln nov, bo verjetno vzrok zracni mehurcek pri laminiranju.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ponavadi se z posebnim aparatom izmeri kolicino vlage v trupu, ki se ga nato 2-3 tedne susi in nato pokita prej omenjenemi materiali. V najslabsem slucaju je treba celo povrsinsko plast trupa odstraniti(z brusenjem ali pa frezanjem) in nato sve skupaj premazati z Gelshieldom.
Vsekakor je cas popravila/sanacije odvisen od obsega osmose.
Vsekakor je cas popravila/sanacije odvisen od obsega osmose.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Kot je rekel že nemo je popravilo precej dolgotrajno in pa tudi drago. Najbolje je barko oćistiti in speskati že v jeseni, potem pa "odprto" pustiti do pomladi. Potem se nanese novi sloj laminata, ustreznih kitov in antiosmoznih premazov. Nazadnje še antifouling...
Okrog osmoze pa vsem priporočam preventivo in ne kurativo!!! Je dosti ceneje.
LP
Okrog osmoze pa vsem priporočam preventivo in ne kurativo!!! Je dosti ceneje.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov