Montaže sredinjskih valjčkov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Montaže sredinjskih valjčkov

OdgovorNapisal/-a salesky » Sr Feb 28, 2018 20:30

Pozdravljeni,

Zanima me ali je takšen način montaže sredinjskega valjčka primerna za fisherman-a 5m cca 450kg + motor + krama.

Slika

Kolikor gledam po internetu vidim samo take primere. Sestaviš pa iz
Slika in Slika

Ali je ta zadeva dovolj močna, da zdrži takšen čoln ali bo zadeva zdrsnila?

Potem je tu še ta način
Slika

Zanima me predvsem za zadnji sredinjski valjček (na krmi čolna), ki je ob nalaganju čolna na prikolico verjetno najbolj obremenjen? Ali je mogoče bojlše, da kupim valjček in sam naredim nosilec, ki bo čvrsto pritrjen oz. mogoče celo privarjen na okvir?

Hvala za pomoč!
--- Lenuhec.si ---
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Montaže sredinjskih valjčkov

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Feb 28, 2018 20:40

2 valja združiš v vago..to je zakon zadi.
salesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Sr Feb 28, 2018 20:59

Misliš tako?
Slika

Še vedno me skrbi pritrditev na prikolico. Ali bodo takšni načini pritrditve dovolj močni? Zadaj se mi gre predvsem da je nastavljiv po višini, zaradi uravnavanja z vsemi drugimi obstoječimi valjčki.
--- Lenuhec.si ---
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Feb 28, 2018 22:03

To ja.ja če so za 1,5 tone težke čolne dovolj močni...bodo tud zate.pa še za čoln je bolje k se teža razporedi na 2 dela,pa lepš ga je tko nalagat.
salesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Sr Feb 28, 2018 22:10

Ti U-vijaki mi zgledajo bogi zato. No ce so za 1.5t potem ne vidim tezav za mojo 5m "banjico" :)

Ta prekucni sistem pa mi deluje kar vredu rešitev ja, bom verjetno to montiral.

Hvala za info!
--- Lenuhec.si ---
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Mar 01, 2018 08:13

z vago pazi, da so stranski profili pod valjčki. Pri teli vagi na sliki, če ti malce uide dol, ti bo lepo spraskal AF al pa Gelcoat dol.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 01, 2018 14:57

Ja tu na sliki je mal čudno
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Mar 02, 2018 07:18

Tudi v živo ta vaga ni najboljša, ravno zaradi obvezne sredine če nočeš poškodbe.Bodi pozoren tudi pri ostalih valjčkih na isti detalj.

Kakorkoli nerad sem najboljše valjčke in "bataljone valjčkov" videl na avstrijskih prikolicah...ampak trenutno ne najdem prave slike na netu da ti pokažem.
pojdi se z bikom bost!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Mar 02, 2018 08:13

a jest prav vidim da spet vse skupaj sloni na nekih bednih M8 4.6 vijakih?

če se komu da na alibabi zezat pa da zrihta valjčke, lahko po nabavni ceni naredim par teh univerzalnih V in baterijskih setov, tako kot morajo bit narejeni.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » So Mar 03, 2018 09:05

Se bom pridružil, organizirat pa ne grem :D mi še s ketno ni ratal.
pojdi se z bikom bost!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 03, 2018 18:31

Daleč najboljši "valjčki" so z tapisonom oblečene deske!
Ni problem basanje, problem je čakanje plovila na naslednjo sezono. Valjčki zelo radi napravijo odtis v dno in potem se po forumu pogovarjamo zakaj gliserju trim ne prime več, zakaj nikamor ne gre, zakaj naenkrat pije ko žolna, ter se prepiramo okrog motorjev, ali propelerjev, krivi so pa velikokrat valjčki, ki odtisnejo "flape" v dno in že 3 mm globok odtis blizu krme ti lahko povsem pokvari dopust.

Morda bi pri lažjih-manjših gliserjih namontiral valjčke pri krmi, da ga lažje potegneš gor, potem pa deske. Po mokrem tapisonu plastika super drsi! In tisti krmni valjčki morajo biti namontirani tako, da pravilno naložen čoln leži z krmno steno točno na valjčkih.

Baterije valjčkov na "avstrijskih" prikolicah so tam v glavnem zato, ker oni to "orenk" delajo, v resnici pa ti cela fronta valjčkov nič ne pomaga pri udrtinah plastike, le dražje je vse skupaj.
Žal so deske prepoceni in premalo "in", da bi se na tej strani atlantika bolj množično uporabljale.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Ne Mar 04, 2018 09:46

SR 290 še moje skromno iskustveno mnenje če dovoliš na tako dogmatičen zapis da le morda nimaš povsem prav. Čolna s plitvim V ( kaj to je se lahko forumaši skregajo v nekem drugem topic-u :=) ) ne spraviš v vodo po strmih spustih s take prikolice ( kar njih večina je ) dokler v celoti ne zaplava...tudi ob pomoči motorja ne saj ga površina desk preveč drži. Zadeva je krasna na relativno bolj trdih "kamenčkastih podlagah ali trših mivkah ( da se s prikolico ne vkoplješ) običajno so to plaže kjer je naklon izhoda majhen in lahko s čolnom pripelješ na prikolico. Seveda je neka vmesna strmina tudi zanimiva ampak jih je vse prtemalo da bi se na to lahko zanašal.

In ponovno, pri zapisanem gre zgolj za moje mnenje.

Paco
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Mar 04, 2018 14:40

Torej imaš tri možnosti.
1. prikolico vsakič potopiš, da čoln sam splava in v kratkem času uničiš vse, kar je na njej. Morda je OK za sladko vodo.
2. dvigalo
3. prikolico z dovolj valjčki, da gre čoln ven in noter skoraj kjerkoli, ko pa doma stoji, ga daš na omenjene deske in na klocne. Ali pa kakšna bolj dodelana varianta teh podpor, da jih lahko z vijakom dvigneš, da nosijo večino teže čolna.
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Ne Mar 04, 2018 15:21

Več kot imaš podpor manjša je sila, ki deluje na posamezno oporo in zato pride tudi do manjših deformacij. Pa te deformacije so ekstra minimalne (vsaj jaz jih komaj opazim) tako da ne vem od kje bi se to tako grozno pozalo na plovbi? Mogoče na večjih/težjih čolnih?

Verjetno bi bilo res najboljše imeti sani za stransko oporo in jih imel nastavljive po višini, kjer bi ob spuščanju čolna znižal, da se čoln sploh premakne.

Jaz večinoma z dvigalom dajem v vodo ampak so dvigala časovno zelo neugodna in moraš vedno pazit da ujameš pravi čas, da lahko daš čoln ven.
--- Lenuhec.si ---
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Mar 04, 2018 15:36

SR 290 napisal/-a:Daleč najboljši "valjčki" so z tapisonom oblečene deske!

SR290 ima čisto prav. Najboljša je dila oblečena v filc. Jaz imam na vsaki dili po dva stojna vijaka, katera v času transporta dvignem, da razbremenim sredinske valčke ter da čoln sedi na dilah.

Pri spustu v vodo pa stranska nosilca spustim za nekaj centimetrov, tako da čoln sloni le na sredinskih valjčkih. Zato ni pritiska na dilo s filcem in se brez problema spusti v vodo. Prikolico dam v vodo le do roba feltne. V 15 letih ni bilo nikakršnega problema z ležaji, niti z rjavenjem, saj po vsakem manevru prikolico sperem s sladko vodo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov