Menjava olja pri notranjem motorju
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Menjava olja pri notranjem motorju
Pozdravljeni,
rad bi zamenjal olje na notranjem diesel motorju SCAM 434. Motorj je montiran na dno čolna, zato ne vem, kako bi iz njega izčrpal olje. Ali serviserji to naredijo s črpanjem olja iz motorja, samo takrat bi v njem ostale usedline na dnu?
Obstaja kakšen trik, kako bi to naredil?
Hvala.
rad bi zamenjal olje na notranjem diesel motorju SCAM 434. Motorj je montiran na dno čolna, zato ne vem, kako bi iz njega izčrpal olje. Ali serviserji to naredijo s črpanjem olja iz motorja, samo takrat bi v njem ostale usedline na dnu?
Obstaja kakšen trik, kako bi to naredil?
Hvala.
Re: Menjava olja pri notranjem motorju
.
V domačem podjetju se je naredilo nekaj čez 500 črpalk za PETROL, ki so se uporabljale za menjavo olja na bencinskih servisih.
Olje se je izčrpalo preko cevke, kjer je bila kontrolna palica za nivo olja. Ker je bilo olje pač na delovni temperaturi je bila menjava relativna hitra, ker je vroče olje bolj viskozno.
Usedline, ja no, tudi če odviješ vijak na karterju ne bo kaj dosti usedlin odteklo, ker je podtlak premajhen in je konkretno samo prosti izliv. Kakšen centimeter okoli čepa še odteče, ostalo pa, ... ostane na dnu karterja.
Načeloma je teh usedlin zanemarljivo malo, pri utečenih motorjih.
Moj nasvet je tak. Menjaj olje, ki naj ima delovno temperaturo, preko kontrolne palice. Ko ga boš izčrpal vsaj polovico, obrni stikalo in ga potisneš nazaj v karter da ga dobro premeša in potem izčrpaš do konca.
Pa ne pozabi natočit novega!
.
V domačem podjetju se je naredilo nekaj čez 500 črpalk za PETROL, ki so se uporabljale za menjavo olja na bencinskih servisih.
Olje se je izčrpalo preko cevke, kjer je bila kontrolna palica za nivo olja. Ker je bilo olje pač na delovni temperaturi je bila menjava relativna hitra, ker je vroče olje bolj viskozno.
Usedline, ja no, tudi če odviješ vijak na karterju ne bo kaj dosti usedlin odteklo, ker je podtlak premajhen in je konkretno samo prosti izliv. Kakšen centimeter okoli čepa še odteče, ostalo pa, ... ostane na dnu karterja.
Načeloma je teh usedlin zanemarljivo malo, pri utečenih motorjih.
Moj nasvet je tak. Menjaj olje, ki naj ima delovno temperaturo, preko kontrolne palice. Ko ga boš izčrpal vsaj polovico, obrni stikalo in ga potisneš nazaj v karter da ga dobro premeša in potem izčrpaš do konca.
Pa ne pozabi natočit novega!
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Se spomnim teh cevk, s katerimi sem tudi še kot študent črpal olje na Petrolu. Tu je težava, da je čoln v vodi in ta črpalka s cevko ne pride v poštev. Kako pa to naredi servise na uradnem servisu, oziroma na licu mesta?
manfred8 napisal/-a:Se spomnim teh cevk, s katerimi sem tudi še kot študent črpal olje na Petrolu. Tu je težava, da je čoln v vodi in ta črpalka s cevko ne pride v poštev. Kako pa to naredi servise na uradnem servisu, oziroma na licu mesta?
Kakšna pa je tu težava, jaz imam tudi barko v vodi in sem pred kratkim menjal olje. Črpalko sem priklopil na aku. seveda 12v in z cevko izčrpal olje in to je to, seveda sem tudi novega nalil
U super, niti sanjalo se mi ni, da dobiš črpalko za olje na 12v. Hvala obema za informacije. Sem jo našel in tako bom naredil. Segrel olje, potem pa ven počrpal in dolil novega.
Imam eno tako:

Dela odlično. Imam pa tudi poceni črpalko iz Lidla, za 15 EUR. Je bolj počasna in priložene cevke so štoraste in premehke. Če zamenjaš cevke in je olje toplo, je OK.

Dela odlično. Imam pa tudi poceni črpalko iz Lidla, za 15 EUR. Je bolj počasna in priložene cevke so štoraste in premehke. Če zamenjaš cevke in je olje toplo, je OK.

- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Manfred8, tako iz Lidla ti dam za en six pak-Laškega, nova zapakirana 
mašinfirer
habibi Vll napisal/-a:Manfred8, tako iz Lidla ti dam za en six pak-Laškega, nova zapakirana
A ne potegne? Jaz bi jo mel, če vsaj podobno pumpa kot tista ročna, medeninasta.
Alesjo, a ti maš tako, a dela?
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Ne vem, ker je še v škatli in je nisem niti probal zalaufat.Kupil sem jo kar tako(mogoče jo kdaj rabim)pa tega-mogoče- še ni bilo.Pri svoji barki imam pa ročno pumpo že v originalu na motorju.
mašinfirer
-
Daki
Jaz za menjavo olja kadar je čoln v vodi uporabljam ročno črpalko. Napumpaš, potem pa samo vleče. Rabi pa nekaj minut. Ta čas pa zamenjam še oljni čistilec in malo pregledam motor.
Z ročno črpalko sem menjal olje dvakrat. Sposodil sem si jo, lepo, belo. Saj je tudi šlo, ampak jaz sem štor in sem jo kar naprej lovil po motornem prostoru. Precej ozka je, rada se prevrne. Kako naj bi tega šmenta potem očistil, da bi jo lahko spet lepo in belo vrnil, pa tudi nisem ugotovil.
Navsezadnje je cena ročne črpalke skoraj enaka električni, Lidlova je pa pravzaprav še precej cenejša.

Navsezadnje je cena ročne črpalke skoraj enaka električni, Lidlova je pa pravzaprav še precej cenejša.

Marchi napisal/-a:habibi Vll napisal/-a:Manfred8, tako iz Lidla ti dam za en six pak-Laškega, nova zapakirana
A ne potegne? Jaz bi jo mel, če vsaj podobno pumpa kot tista ročna, medeninasta.
Alesjo, a ti maš tako, a dela?
-
Daki
francelj napisal/-a:Z ročno črpalko sem menjal olje dvakrat. Sposodil sem si jo, lepo, belo. Saj je tudi šlo, ampak jaz sem štor in sem jo kar naprej lovil po motornem prostoru. Precej ozka je, rada se prevrne. Kako naj bi tega šmenta potem očistil, da bi jo lahko spet lepo in belo vrnil, pa tudi nisem ugotovil.
Jaz imam ravno tako in sem z njo zadovoljen. Sigurno lahko električna prej zataji, kot ta mehanska. Malo je res štorasta, očistim jo kar z brake cleanerjem v spreju.
No vidiš Daki, zdaj bo lahko Manfred izbiral. Z vsemi temi se da zamenjati olje 
-
Daki
Samo, da se ne bo zmedel, ker ima toliko možnosti 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov