Elisa-propeler
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Elisa-propeler
Pozdravljeni,
zopet prosim za pomoč pri izbiri propelerja.Imam plovilo Ranieri Soverato,5.45m cca500kg z Yamaho 115 cca 170kg inox rezervoar 90l plus še 350-400kg ljudi in opreme in me zanima kateri prop bi bil najbolj ustrezen za to plovilo.
Še najraje bi slišal mnenje nekoga ki je tako plovilo imel.
Lp Grega
zopet prosim za pomoč pri izbiri propelerja.Imam plovilo Ranieri Soverato,5.45m cca500kg z Yamaho 115 cca 170kg inox rezervoar 90l plus še 350-400kg ljudi in opreme in me zanima kateri prop bi bil najbolj ustrezen za to plovilo.
Še najraje bi slišal mnenje nekoga ki je tako plovilo imel.
Lp Grega
Bolje biti zdrav in bogat kot reven in bolan.
Re: Elisa-propeler
Tudi mnenje nekoga ki ima podobno plovilo bo super.
Okrog 5.5m in 500kg lupina in okoli 100hp.
Lp
Okrog 5.5m in 500kg lupina in okoli 100hp.
Lp
-
Daki
Kolega ima Ranieri 5m z Yamaho 100 KM, kar je zelo primerljivo s tabo. Ima dve elisi. Za dva odrasla+dva otroka uporablja eliso 3X12-5/8x21, za pet odraslih pa 3x13x19. Ena od teh dveh sigurno, odvisno od posadke. Če praviš 350-400 kg ljudi, potem drugo. Katero eliso imaš pa sedaj gor?
Sedaj je gor 3x12 5/8 x21 ampak se mi zdi da je to malo premajhna elisa.Max hitrost je po besedah prejšnjega lastnika 32nm,potovalna pa 22nm pri cca 4100 obratih.Poraba naj bi bila 16l.
Hitrosti se mi sploh max zdi malo niska,po drugi strani pa pri potovalki bi malo zmanjšal obrate za bolj ugodno porabo.
Čoln naj bi po besedah lastnika zelo hitro zglisiral tudi z smučarjem in tremi osebami na krovu.
Sam še nisem preizkusil čolna zato so te podatki bolj tako tako.
Lp
Hitrosti se mi sploh max zdi malo niska,po drugi strani pa pri potovalki bi malo zmanjšal obrate za bolj ugodno porabo.
Čoln naj bi po besedah lastnika zelo hitro zglisiral tudi z smučarjem in tremi osebami na krovu.
Sam še nisem preizkusil čolna zato so te podatki bolj tako tako.
Lp
-
Daki
Bo kar ta prava. Kot prvo jo stestiraj tako, da si sam na čolnu in koliko obratov dobiš na polnem gasu.
Jaz imam na 5m gliserju (400 kg) Yamaho F115 in 23 eliso.
Jaz imam na 5m gliserju (400 kg) Yamaho F115 in 23 eliso.
Ja vem prvo testirat,bi pa rad imel kakšno eliso že sabo da lahko takoj poizkusiš,ker drugače zopet dol na morje pa probat itd.,pa ravno do konca sezone neka zafrkancija.
Mislil sem probat 13.5x19.
Sem malo bolj poračunal in bo 350kg kar max.
Kakšno hitrost in porabo imaš na potovalki?
Lp
Mislil sem probat 13.5x19.
Sem malo bolj poračunal in bo 350kg kar max.
Kakšno hitrost in porabo imaš na potovalki?
Lp
-
Daki
Original imaš samo 3x13x19, pri drugih so pa odstopanja.
Ti kar sprobaj, ti ne bo treba menjati.
Potovalna hitrost 22-24 Nm, poraba 11-15l, končna hitrost 42 Nm, poraba 30l+.
Ti kar sprobaj, ti ne bo treba menjati.
Potovalna hitrost 22-24 Nm, poraba 11-15l, končna hitrost 42 Nm, poraba 30l+.
Z premerom dobiš potisk in potrebna moč raste približno z peto potenco v odvisnosti na premer.
Z korakom dobiš hitrost in potrebna moč raste približno z tretjo potenco glede na korak.
Ko dosežeš dovolj potiska za slip okrog 15%+-3%, se ne dotikaj več premera, temveč troši moč z korakom. Prevelik premer bo zmanjšal slip pod mejo razumnega in zaradi povečanega upora bo motor goltal gorivo kot nor, pa četudi z nižjimi vrtljaji.
Verjetno te vodi težnja po manjšem slipu? V letalstvu je izkoristek propelerja skoraj recipročen z njegovim slipom, v navtiki pa to niti pod razno ne velja, ker je voda skoraj tisočkrat gostejša od zraka in ima čelni upor bistveno, bistveno večjo vlogo od parazitskih uporov.
Za tak mali gliser je 12" premera več kot dovolj za ustrezen slip in z propelerjem 12,5x19 boš izdatno povečal upor propelerja, za nekaj odstotkov zmanjšal slip, ampak obenem boš dosegel precej nižje hitrosti kot doslej in poraba na prevoženo pot bo precej višja kot doslej. Če zadaneš na loteriji in se ti geometrija propelerja ravno prav izide za tvoj gliser boš glisiral ob precej nižji hitrosti kot doslej in pri tej hitrosti boš porabil manj goriva na uro, ampak kot sem že dejal, več na prevoženo pot.
Če se ti motor ob obstoječem propelerju zavrti blizu limiterja, bi raje od povečanega premera preizkusil takega z 2" večjim korakom kakršnega ima Daki.
Z korakom dobiš hitrost in potrebna moč raste približno z tretjo potenco glede na korak.
Ko dosežeš dovolj potiska za slip okrog 15%+-3%, se ne dotikaj več premera, temveč troši moč z korakom. Prevelik premer bo zmanjšal slip pod mejo razumnega in zaradi povečanega upora bo motor goltal gorivo kot nor, pa četudi z nižjimi vrtljaji.
Verjetno te vodi težnja po manjšem slipu? V letalstvu je izkoristek propelerja skoraj recipročen z njegovim slipom, v navtiki pa to niti pod razno ne velja, ker je voda skoraj tisočkrat gostejša od zraka in ima čelni upor bistveno, bistveno večjo vlogo od parazitskih uporov.
Za tak mali gliser je 12" premera več kot dovolj za ustrezen slip in z propelerjem 12,5x19 boš izdatno povečal upor propelerja, za nekaj odstotkov zmanjšal slip, ampak obenem boš dosegel precej nižje hitrosti kot doslej in poraba na prevoženo pot bo precej višja kot doslej. Če zadaneš na loteriji in se ti geometrija propelerja ravno prav izide za tvoj gliser boš glisiral ob precej nižji hitrosti kot doslej in pri tej hitrosti boš porabil manj goriva na uro, ampak kot sem že dejal, več na prevoženo pot.
Če se ti motor ob obstoječem propelerju zavrti blizu limiterja, bi raje od povečanega premera preizkusil takega z 2" večjim korakom kakršnega ima Daki.
-
Daki
SR 290 napisal/-a:Če se ti motor ob obstoječem propelerju zavrti blizu limiterja, bi raje od povečanega premera preizkusil takega z 2" večjim korakom kakršnega ima Daki.
Če dobi +5500 obratov, potem mirno 3X13X23.
Mi smo imeli 5,2m dilg gliser težek 850 kg samo lupina in yamaha115 in je z original prop 13x19 , končna 36 knot, pri 5800- 5900 obrati, sam na čolnu 38 knot 6000 obratov. Smo imeli smolo in se je propeler poškodoval, daki nam je posodil prop. z korakom 21, in končna padla na 33-34 knot pri 5500 obrati , poraba pri potovalki se je povečala in gliser je občutno slabše izglisiral ,sploh če je bila teža na krmi, tko da je najbolj probat, čeprav po teoriji bi mogel imet manjšo porabo pri potovalki.
morje, morje...
@ Igor11, 850 kg je nekaj drugega kot 500 kg. Preizkusit vsekakor ni greh.
@Daki, Verjetno si mislil 12x23?
@Daki, Verjetno si mislil 12x23?
-
Daki
Original Yamahina elisa 23 je samo 13. Edino kar lahko izbiraš je alu ali rostfrei 
jaz imam nove 19 ter 21 propelerje za yamaho, lahko ti posodim in posledično tudi prodam.
Plačal sem jih pa kot suho zlato v Delta teamu - nekih 250 po kosu. Cena bi bila seveda nižja.
tudi jaz sem šraufal dakijeve propelerje gor in dol, lahko rečem samo kapo dol Davidu.
Plačal sem jih pa kot suho zlato v Delta teamu - nekih 250 po kosu. Cena bi bila seveda nižja.
tudi jaz sem šraufal dakijeve propelerje gor in dol, lahko rečem samo kapo dol Davidu.
@Daki,
Zakaj bi se potem mučil z "originalnimi" propelerji.
Za test bi si bilo dobro izposodit čim več različnih propelerjev. Sploh ni nujno, da Yamahinih, si zapisat dobljene rezultate, nato pa na osnovi dobljenih podatkov nabavit en dober inox propeler, ki ni treba, da je Yamahin, glavno da sede na Yamahino os.
Zakaj bi se potem mučil z "originalnimi" propelerji.
Za test bi si bilo dobro izposodit čim več različnih propelerjev. Sploh ni nujno, da Yamahinih, si zapisat dobljene rezultate, nato pa na osnovi dobljenih podatkov nabavit en dober inox propeler, ki ni treba, da je Yamahin, glavno da sede na Yamahino os.
za tele banje je vseeno ali je 12 5/8 ali pa 13....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost