električna korozija na izmenjevalcu vode
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
električna korozija na izmenjevalcu vode
Rabim pomoč in sicer na Vetusovem motorju na jadrnici mi se na izmenjevalcu vode pojavlja električna korozija. Kovino mi dobesedno žre in izmenjevalec je v dveh ali treh letih uničen. Imam cink protektorje na kobilici ter na osovini. Protektor na osovini ni nikoli uničen. Kaj lahko v tem primeru naredim? Ali je kakšna rešitev z cink protektorjem na motorju? Koliko zdaj vem ga nimam. Prilagam še slike

Re: električna korozija na izmenjevalcu vode
Kateri motor imaš?
Če motor nima cinka mora biti absolutno izoliran od mase ( - ). Masa pa mogoče pride do motorja preko noge ali pa kablov. Kako izmerit zadevo, ti bo kdo drug napisal, ki je stručko.
Če motor nima cinka mora biti absolutno izoliran od mase ( - ). Masa pa mogoče pride do motorja preko noge ali pa kablov. Kako izmerit zadevo, ti bo kdo drug napisal, ki je stručko.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Cink anoda naj bi bila na izmenjevalcu, kot pri večina motorjih.Pravkar (včeraj) sem snel izmenjevalec s svojega motorja(Lombardini 2204LD-60KM)po 620 urah obratovanja, da sčistim pretočnost vode.Vsako leto pa menjam tudi cink anodo, ki je na izlivu izmenjevalca.Mogoče jo imaš tudi ti pa niti ne veš.Poglej tam kjer prihaja morska voda v izmenjevalec.Pokrov ki si ga snel z izmenjevalca ima na sredini pregrado, da deli vodo v izmenjevalec, zgornja polovica je pritok morske vode v izmenjevalec, spodnja pa iztok v izpuh in tam naj bi bila anoda.Poglej na boku pokrova, če je privit kak medeninast vijak.Lahko bi bila taka ali v tem smislu.
http://www.gapex-marine.si/motorji_opre ... _thin.html
http://www.gapex-marine.si/motorji_opre ... _thin.html
mašinfirer
sem malo brskal po spletu in ugotovil, da pride do korozije med aluminijastim ohišjem in medeninastimi pokrovi pravzaprav zaradi puščanja morske vode, če so gumice ki tesnijo zanič. V mojem primeru se spomnem, da mi je nekaj vode puščalo že pri novem izmenjevalcu, ker je bilo novo samo ohišje vse ostalo pa je bilo od starege. Sedaj so na aluminijastem ohišju vidne majhne luknjice, ki bodo verjetno zopet ovirale tesnenje. Ali bi se lahko to kako popravilo ali pa nameto O tesnilni gumic naneslo kakšno drugo tesnilo, ki bi te luknjice zapolnilo in bi dejansko zagotavljalo boljše tesnenje kot pri origiinal tesnilih. Razmišljam o silikonskem tesnilu, pa ne vem če bi to bilo dobro za morsko vodo?
Kdo je na strani
Po forumu brska: gs nautica in 8 gostov