inox elisa

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tilen

inox elisa

OdgovorNapisal/-a tilen » To Mar 31, 2009 21:41

pozdravljeni
zanima me vaše mnenje,oz.me zanima ali je kakšna posebna razlika med navadno alu-oz.inox eliso.gre namreč za nov motor honda 90,prodajalec pa mi želi prodati inox eliso,ker zatrjuje,da je inox pač neprimerno boljša
hvala za odgovor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 31, 2009 22:30

Je boljša, kraki so tanjši, bolj ostri in tako nudi manj upora in s tem za odtenek boljše performanse. Ampak to je res le za odtenek in ti tega zagotovo na oko ne boš opazil. Dobra stran je tudi ta, da se ne kruši barva, saj je ni. Tretja stvar je, da na vodi vedno plavajo manjši koščki odpada, lesa, vejice... Vse to INOX elisi ne škodi popolnoma nič, Alu pa malce natolče sprednji rob...
Je pa tudi slaba stran INOX propelerja. Če si malo štorast in zapneš po kamenju, bo škoda precej večja. INOX propeler namreč zdrži krepko večje obrmenitve, ki pa se prenesejo na zobnike menjalnika, parkljasto sklopko, vilice... Ob močnejšem udarcu je škoda neizbežna. Alu propeler pa se veliko raje zlomi in tako zmanjša škodo. Druga slaba stran je, da se močno poveča korozija oziroma, da se to prepreči se krepko bolj obrabljajo cinki! Pri Alu varianti je pobarvana in v stiku z vodo je le gred in matica. INOX pa je zraven še celoten propeler nepobarvan in odlična elektroda za elektrolizo...

Jaz osebno bi vzel INOX, ker mi Alu nekako ne sede, po tleh pa tudi ne rijem... Sicer pa odločitev je tvoja, prevaga pa naj predvsem to ali misliš "kopat" po kamenju ali ne!

LP
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Sr Apr 01, 2009 10:25

Sem to vprašanje že postavil in dobil nekaj odgovorov. Od lani imam nov motor in bi prav tako kot ti rajš imel inox ampak če gledam na ceno, izgled in na konec koncev, da bi mel kaj boljše izkoristke, pozabi razlike sigurno ne boš opazil kaj šele čutil.

Izgled je boljši samo na suhem pod vodo ga malo kdo vidi razen kakšen katerega bi to zanimalo.

Pa vseeno bi osebno dal malce "lufta", ker se hitro naredi, da kam oplaziš ali v kakšno stvat butneš in je škoda precej večja.

Tako, da sem se sam odločil, da inoxa ne bom kupoval pa še cena je huda.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Apr 01, 2009 15:53

poznam mojstre ki alu propeler popravijo(v mejah poškodbe) za rosfraj pa ne :oops:
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » Pe Apr 03, 2009 10:19

pale napisal/-a:poznam mojstre ki alu propeler popravijo(v mejah poškodbe) za rosfraj pa ne :oops:

Popravi ti ga točno ta k ti je tudi kolektor delal.

Lp.Uroš
Vsak let meter več pa bo
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Apr 03, 2009 16:35

prblem pri inoxu je da se zelo rad ukrivi v sredini :roll:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Apr 03, 2009 21:40

pale napisal/-a:prblem pri inoxu je da se zelo rad ukrivi v sredini :roll:

pa kje si to slišal, kr nakladaš
kaj se ukrivi, kje se ukrivi, kaj blebetaš inox 3,5mm se skrivi na osi :shock: :shock:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Apr 03, 2009 22:20

Kolikor so moje izkušnje :
INOX elisa je po zasnovi veliko močnejša in se na samem koraku ne poda, kod ALu. Vendar ta mala razlika pride v poštev le pri dirkalnih čolnih. V prosti rabi se tega ne občuti. INOX je močnješi tudi v ostalih primerih, kot ti je odpisal Admin. Vendar pa sem sam imel težave, ker se nanjo ne prime skoraj noben primer in nanj antivegetativna barva. Torej ob nerabi čolna pride do zaraščanja. Sicer to odstraniš z nožem ipd. Problem pa sem imel pozimi. Verjetno danes obstaja rešitev tudi za to. Ampak opisujem moje težave z INOX eliso izpred sedmih let.

lp

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Apr 03, 2009 23:37

Mogoče še en takle izračun 'čez prst', kako obremenjena je takšna elisa. Moč je hitrost krat potisna sila, 50kW motor, ki žene čoln s hitrostjo 10m/s, ima potisno silo 5kN, s tem dvigneš 500kg utež. Podatki in izračun so zelo približni, ampak velikostni razred potisne sile bo pa kar pravi.
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » So Apr 04, 2009 18:19

marec :shock: mal si preber svoje poste pol pa komentiri kdo naklada :lol:
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » So Apr 04, 2009 18:38

aja pa še to marec mogoče ne veš da obstaja med osovino in zunanjim delom propelerja guma
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » So Apr 04, 2009 23:19

pale napisal/-a:aja pa še to marec mogoče ne veš da obstaja med osovino in zunanjim delom propelerja guma

dragi Pale vem marsikaj ampak še vedno trdim, da si brcnil v temo kljub gumiranemu delu, ki ga omenjaš :evil:
kaj se ukrivi inox, ali gumirani del :?: :idea:
preberi še 1x kaj si napisal
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Apr 05, 2009 19:14

Če mislite,da je tale debata,polna osebnih pikanj,konstruktivna in bo pomagala morjeplovcu,ki je zastavil vprašanje,dobiti pravilen odgovor,tudi prav.Jaz sicer mislim drugače...
LP Iztok
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Apr 05, 2009 21:29

polanc imaš prav jast sem povedal le moje mnenje
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Apr 05, 2009 21:36

lesena barka in volvo motor :oops: