Yamaha ne deluje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

ernijev
Poročnik korvete

Yamaha ne deluje

OdgovorNapisal/-a ernijev » Pe Jun 22, 2018 22:27

Imam problem z motorjem Yamaha 25 4 taktni letnik 2002, ravno sedaj, ko je začela sezona je zacel zajeb.. :?
No stvar je taka, da sem motor kupil lani in prejsnjo sezono super zvozil, brez hujsih zapletov.
Letos pa se je zacelo, najprej mi vodo ni metalo na indikatorju pa sem moral zamenjati ohisje impelerja ob tem me je serviser, opomnil, da je fajn zamenjati tudi jermen, ce se ni bil.
Opravim menjavo jermena vmes ugotoviva, da sploh nimam termostata in mi namesti novega. No pa si recem se sreca, da sem prisel na servis.
No koncno pridem na morje, namontiram motor na coln in se pripravim za testiranje, prizgem motor vse super dela na stand gasu potem pa gas in po 3eh minutah motor zamori in ugasne :(
Prizgem nazaj ponovno pocasi na gas in ponovno ugasne, potem prizgem in na minimalnem gasu pridem nazaj. Studiram, kaj gre narobe in zakljucim da je verjetno kriv termostat, slabo sem pa tudi zategnil svecko, ker sem potem videl, da je uhajalo nekaj goriva mimo.
No ta teden se pripravim za vikend, zamenjam svecke, sprobam doma motor v sodu ob dodajanju gasa ugasne, scistim se karburator(ceprav sem ga ze spucal pred sezono) in motor ni vec ugasnil. Ponovno , vceraj sprobam glisiral sem nekih 5 min. Brez problema dokler se motor ni segrel, potem pa ponovno ugasne :(
Ok spet prizgem nazaj vidim, da ne dela enako kot ponavadi na stand-gasu se pocasi peljem nazaj ob tem se prizge tudi rdeca lucka za olje. Hitro ugasnem malo pocakam spet prizgem na nizkem gasu lezem do boje vendar vsakic, ko se prizge lucka ugasnem motor.
Ker ne zelim biti tecen Dakiju (hvala za vse nasvete) in ga klicarit vsakih 5 min. se še na vas obracam za nasvet kaj bi se lahko sprobal je imel kdo podobne tezave?
Motor ob startu dela normalno problem nastane sele, ko se segreje termostat ni kriv, ker sem probal tudi brez takrat se motor ne segreje toliko , ker ga lahko drzim z roko.
Opravljen je kompleten servis..
2 mozna vzroka samo ugibam ali je mozno, da sem nalil prevec olja do zadnjega x?
Na karburatorju ni mozno nastavljati pretoka zraka ker je prejsnji lastnik ocitno prevec zategnil srauf in zlomljen konus je ostal v njemu ( vendar glede na to da je lani delal to moznost skoraj izkljucim)!
Ce je kdo v blizini Rovinja in se na zadeve razume sem pripravljen tudi placati samo,da resim zadevo ( in grem spet na ribicijo), sicer gre motor nazaj na servis v Ljubljano.
Se opravicujem za pravopisne napake pisem z mobitela.
Ne obstajajo neumna vprašanja, obstajajo le neumni odgovori!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Yamaha ne deluje

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jun 22, 2018 23:04

Po moje je lastnik pred tabo poleg vijaka še kaj sfriziral na fergazerju in te to heca. Jaz bi poizkusil dobiti enak dober fergy vsaj za probat pol pa od tam naprej. Kar se olja tiče pa če si ga do vrha oznake nalil bi to moralo biti ok, bolj je verjetno, da je kaj s pumpo ker lučka ponavadi pomeni, da pritisk pade na blizu nič.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Pe Jun 22, 2018 23:21

Glede na to, da sem lani naredil s colnom vsaj 50 ur skoraj ne verjamem, da je kaj s fergazerjem bi z veseljem probal drugega vendar nimam pojma kje bi si ga lahko sposodil. Kako pa bi lahko preveril, ce je pumpa ok?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jun 23, 2018 10:05

Števec za pritisk moraš zvezat v oljni sistem in vidiš sproti kolk ti pumpa pritiska. Maš pa pol še težave s štromom lahko in verjetno marsikaj. Sam tle ti jaz čist na pamet govorim, verjetno boš moral reč vseeno zapelat do Dakija.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » So Jun 23, 2018 12:35

Verjetno bo na koncu res tako, ni problem vozit zoperno je ker ima motor 70 kg in je hudic za nosit. Danes sem zapeljal tu na lokalni servis, ki sem ga nasel serviser pravi da je lahko problem tudi na karburatorju, da ne da dovolj bencina in ne ustvari pritiska v motorju. Hudic je ker se nov karburator caka do 3 tedne. :(
Aha pa se to me zanima, ali bi lahko zacasno nataknil rezervni motor do 4 ali 5km in se tako peljal ali bi ga prej moral vpisati v prometno?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Jun 23, 2018 13:31

Jaz bi in sem tudi ze.Ve mas vse ostalo postimano ne kompliciraj.Ne stekam folka k t.3.5 ne upa obesit gor.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jun 23, 2018 15:38

Vrzi gor tudi do 15KM, ket zanj ne potrebuješ zavarovanja, ki ga itak že imaš, plovno pa tudi za moč tvojega motorja. Edino kak papir bi bilo dobro imet, če ti motor kdo posodi.

Glede motorja je pa čudno in težko reči kaj bi bilo. Obnaša se kot zariban dvotaktnik, ko se segreje več ne dela podtlaka in zato crkuje. Lahko se je pri prejšnem lastniku pregreval in je zato zabrisal termostat ven. Poskusi termostat odstranit in boš videl, lahko ga zaliva ker dobi premalo zraka, prej brez termostata je pa delal, ker se ni segrel in mu je pasalo več bencina.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » So Jun 23, 2018 15:50

Sem probal tudi termostat odstranit pa je zadeva ista. Glede na to kaksne probleme mamo s hrvati bi mi znal hitro obesit placilni nalog, ker motor ni vpisan v prometno pa vpisal bi ga vendar sedaj bojo cakalne dobe na kapitaniji spet dolge..
Ko bi le dobil kak rabljen karburator, da sprobam bolj me jezi ker ne vem kaj mu nagaja.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jun 23, 2018 16:05

Glede lucke je tak da pri prenizkih obratih je lahko premalo pritiska zato ima vsak 4T agregat predpisano minimalno št. obratov. Glede ugašanja in cukanja imam pa v delu en skuter ki ima hibo na CDI enoti in tud ugasne ko se segreje. Zdaj smo jo menjali in je delal ko šus zdaj je pa začel po nekaj časa cukat... u glaunem, glede na težo in ceno motorja in tudi konjenico ni računice napram 2t... preveri kompresijo pri hladnem in toplem. In nastavitev ventilov!
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » So Jun 23, 2018 16:58

Glede na to, da bom konec sezone vse skupaj prodal saj planiram kupiti plastiko kaj dosti ne bom vlagal. Vseeeno pa zelim stvar zrihtati, da ne bo slo pol sezone mimo.
Obrate motor doseze saj to se dogaja ravno po 5 min glisiranja in takrat se vrti.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jun 23, 2018 23:50

Tudi brez kape se isto obnaša?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Jun 24, 2018 07:57

Ja tud to nas je enkrat solal na yamahi 28 ker ni dobla zraka
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 09:13

Brez kape si pa niseme upal probat, da me nebi zalil krmni val, sem pa pihnil parkrat cez, da preverim ce pride zrak do karburatorja.
(Mozno pa je res da se je zlomljena konica razrahljala in sedaj sve skupaj narobe deluje?).
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 24, 2018 09:43

Še nekaj, a imaš odprt oddušni ventil na rezervarju? Drugače se ustvari podtlak in ne pusti sesati goriva iz rezervarja.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 10:03

To v resnici nisem sprobal, vendar od lani nisem nic spreminjal na rezervarju pa tudi ni cisto nic za odpret se mi zdi,da kanta diha saj ce grdo nagnes se gorivo izteka.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov