Podatki motorja: enocilindrični dizel 4,4kw (6KS) pri 3500 obratih. (obrati 1000-3500), letnik 1988
Še podatek o kopči 2:1, Os je sicer 25mm.
Jadrnica je bila prej na nemškem jezeru.
Z obstoječim 3 krakim propelerjem dosežem okoli 3 vozle na 2000 obratih, z več gasa mi motor ali ne gre na več obratov (razmišljal sem, da je morda filter za nafto zamašen - je to možen razlog in probam najprej zamenjat filter nafte?), parkrat pa je delal tudi črni dim. S polnim gasom dosežem max 2500 obratov. Vedno bolj se mi zdi, da je propeler prevelik. Najprej sem mislil, da je z motorjem kaj narobe, sedaj pa se mi vedno bolj dozdeva, da je morda problem v propelerju.
Gor je oznaka E12.
Pisal sem na Propeler servis v Rijeki (http://www.propelerservis.hr/ )
kjer so mi svetovali, da naj odmontiram propeler in ga prinesem k njim, da za zmanjšajo. Karkoli že to pomeni?
Da sicer lahko tudi novega naredijo, vendar ni rečeno, da bo konus ustrezen.
Predelava naj bi bila 70E, nov pa 200E. Kar se mene tiče, bi sicer raje vzel novega, ker bo večji strošek itak dvig in spust jadrnice, ne vem pa kaj je s konusom?
Ali je tak poseg zmanjšanja smiseln? Ali kdo pozna kakšno firmo, ki bi mi lahko zračunala propeler? In seveda prodala propeler?
Ali mi kdo lahko priporoči kakšnega mehanika, ki bi v marini Portorož odmontiral propeler in namontiral novega ali popravljenega starega? Propeler je že desetletja gor in bi zato mehanik najbrž potreboval orodje za snemanje in znanje kakšnih trikov?
Skratka, hvaležen vam bo za mnenje!
Še slike obstoječega propelerja: