Prevelik propeler na jadrnici?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bouton
Admiral

Prevelik propeler na jadrnici?

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Jul 02, 2018 13:21

Imam jadrnico s podatki: LOA 7,5m, LWL 5,85m, širina 2,5m, ugrez 1,2m (trupa 0,6m), Teža 1500kg, letnik 1988
Podatki motorja: enocilindrični dizel 4,4kw (6KS) pri 3500 obratih. (obrati 1000-3500), letnik 1988
Še podatek o kopči 2:1, Os je sicer 25mm.
Jadrnica je bila prej na nemškem jezeru.

Z obstoječim 3 krakim propelerjem dosežem okoli 3 vozle na 2000 obratih, z več gasa mi motor ali ne gre na več obratov (razmišljal sem, da je morda filter za nafto zamašen - je to možen razlog in probam najprej zamenjat filter nafte?), parkrat pa je delal tudi črni dim. S polnim gasom dosežem max 2500 obratov. Vedno bolj se mi zdi, da je propeler prevelik. Najprej sem mislil, da je z motorjem kaj narobe, sedaj pa se mi vedno bolj dozdeva, da je morda problem v propelerju.
Gor je oznaka E12.

Pisal sem na Propeler servis v Rijeki (http://www.propelerservis.hr/ )
kjer so mi svetovali, da naj odmontiram propeler in ga prinesem k njim, da za zmanjšajo. Karkoli že to pomeni?
Da sicer lahko tudi novega naredijo, vendar ni rečeno, da bo konus ustrezen.
Predelava naj bi bila 70E, nov pa 200E. Kar se mene tiče, bi sicer raje vzel novega, ker bo večji strošek itak dvig in spust jadrnice, ne vem pa kaj je s konusom?

Ali je tak poseg zmanjšanja smiseln? Ali kdo pozna kakšno firmo, ki bi mi lahko zračunala propeler? In seveda prodala propeler?
Ali mi kdo lahko priporoči kakšnega mehanika, ki bi v marini Portorož odmontiral propeler in namontiral novega ali popravljenega starega? Propeler je že desetletja gor in bi zato mehanik najbrž potreboval orodje za snemanje in znanje kakšnih trikov?

Skratka, hvaležen vam bo za mnenje!

Še slike obstoječega propelerja:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Prevelik propeler na jadrnici?

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jul 02, 2018 18:05

Bistveno je kako je bilo prej ? Je korak propelerja ustrezal motorju ?
Morda je napaka zgolj na šobi (kadi črno) saj motor ne doseže dovolj moči.

Res pa izgleda korak kar hud za tak motorček. Vseeno bi najprej preveril šobo saj te to zelo malo stane pa vprašanje kdaj je bila sploh obnovljena.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 02, 2018 18:30

Ne pričakaj čudežev! Motorček je res minimum od minimuma. Letnik je tudi že visok. Jaz ga čez 2000 sploh ne bi gnal, če ni nujno. Sem imel podobno barko s 7ks pa smo se tudi matrali cele dneve s 3-3.5 vozli.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 02, 2018 19:22

Propeler snem v vodi.Ene 4 dedce požen na kljun pol pa masko in tega dol.Tiste matice pošraufaš dol ,daš gor abciger našponaš in tok mal s kladivom pa maš dol.Ti v Reki so kr strupeni.Pa boš mel pocen in ok rešeno.Po moje boš to lahk z masko naredu, tko da še flaš ne boš rabu.morda sam dihalko podaljšaš za ene 15 centi.
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » Po Jul 02, 2018 21:45

Zdravo Bouton.
Glede na tvoj opis imaš podobno zadevo kot jaz. Barka je isto 1500kg, motor pa tudi 6ks. Jaz imam gor dvokrako eliso RADICE 13 x 9 col. RH (desno vrtečo). Sprva sem mislil, da je premajhna, ker se je motor zavrtel brez težav v obrate. Pol pa sem malo eksperimentiral in ugotovil, da je tista, ki je bila gor tovarniško nameščena čisto OK.
Napiši kakšno barko in motor imaš (jaz imam Bavario 707 in BMW D7), prav tako iz jezera v Nemčiji.
Premer in korak elise je vtisnjen na čelni zadnji strani (tam kjer nalega matica). Konusi pa so za enake osi običajno enaki (verjetno je delano po nekem standardu). Z originalno eliso dosegam pri polnih obratih (3500) hitrost 5+ vozlov, ker pa je to škodljivo za motor pa na 3/4 obratov dosegam cca.4 vozle.
Pri vsej zadevi moraš računati na to, da če "povečaš" eliso bo mogoče motor deloval OK, če boš sam na barki, če bo pa več članov posadke pa se bo že "matral".
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Jul 02, 2018 23:05

Hvala vsem za konstruktivna mnenja!
Glede na @Nikola T. bom najprej zamenjal filter nafte in preverim ali bo motor kadil črn dim ali ne. Verjetno to lahko preverim tudi na privezu? Predvidevam, da je s plovilom na mestu motor še bolj obremenjen kot med plovbo in da morebitni prevelik propeler še bolj pride do izraza? Glede na prej niti ne vem. Jadrnica je bila na jezeru, prejšnji lastnik jo je pa vozil s Tomos 4 zadaj. Potem pridejo na vrsto injektorji in nato propeler?
@Marchi, že prej sem imel tak motor, ki je žal odslužil svoje in sem ga letos zamenjal z drugim, ki je bistveno bolje ohranjen. Če prav razumem je za to kombinacijo torej 3 vozle po bonaci zelo realna "potovalna" hitrost na motor? In kalkulacije na naslovu: http://www.vicprop.com/displacement_size.php preveč idealizirajo zadevo? Po teh kalkulacijah bi moral doseči 5 vozlov z 2KM, to je nekje na dobrih 2000 obratih?
@Polanc, glede na to, da tega nisem nikoli počel niti na kopnem, ne vem, če bi se tega lotil pod vodo? A misliš, da se v desetletjih tak vijak ne zapeče preveč na os?
@Plima, jadrnica je Listang 25 (http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=8089 ), motor pa Farymann K34. Tak motor še vedno delajo (http://www.farymann.de/en/18WMarine.aspx ) in je res podoben BMW D7.
Morda bi bilo smiselno, da če se izkaže, da je z motorjem in filtrom nafte vse ok in da je dejansko prevelik propeler probam s tako eliso kot jo imaš ti? Imaš morda kakšen nasvet, kje bi lahko tako eliso nabavil? To, da bi se poznala teža posadke mi je sicer malo nenavadno. Malo sem eksperimentiral s kalkulatorjem elis in sem povečal težo barke za 1 tono, pa ni bilo tako zelo drugače. končno gre le za izpodrivni čoln. Je pa nekaj računska teorija in drugo dejanska izkušnja in ne vidim razloga, da ti ne bi verjel.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 03, 2018 06:52

Te zadeve se lahko testira zgolj v plovbi!
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » To Jul 03, 2018 12:30

Zdravo,

Obremenitev plovila se sigurno nekaj pozna, če je moč motorja že na meji zmogljivosti, saj tako sem opazil pri svoji, ko sem naložil par decev s 100+kg :D. Običajno pa sva z ženo sama na barki.
Sem malo pobrskal po spletu, če bi našel kakšno fotografijo kjer bi se videla elisa, pa nisem nič našel. Glede na tvojo fotografijo sklepam, da ni gor originalna elisa (mogoče se motim). Moti me to, ker je matica podložena z dodatno večjo matico in izgleda, da je nekdo zadevo malo priredil ???
Najprej preveri, če je motor OK potem pa ti lahko posodim dvokrako 330 x 180mm RH (premer/korak, desno vrteča).
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 03, 2018 15:40

Ni podložena, to je taka matica z utori skozi katere vstaviš razcepko da se ne more matica odvit.
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » To Jul 03, 2018 21:34

Ups, sem slabo pogledal. Drži, da je matica v enem kosu.

lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 26, 2018 12:10

Vprašanje:
  • koliko ti gre trenutno ta jadrnica pri 10-15 vozlih vetra z dobro nastavljenimi jadri? Tista hitrost bi morala biti blizu 'lastne hitrosti trupa' - za dolžino trupa 5850 mm okrog 5.8705 vozla; malo manj od tega ali približno tam je pa tudi hitrost, ki bi jo pričakoval na bmotor v brezvetrju (pri dobro izbranem motorju in pogonu pri zmernih obratih motorja, ko se ta 'še ne muči', kakorkoli je že to definirano).

Višek moči pa je pri takem plovilu in motorju običajno namenjen za to, da motor zmore plovilo tudi vsaj približno gnati tudi proti vetru in valovom, kadar je to treba (praviloma sicer v takem pojejo jadra).
  • Pri plovbi na jadra je menjalnik verjetno v prostem teku in če dosežeš hitrost blizu lastne hitrosti jadrnice, se pri tem propeler suče in če je pod jadri propeler znatno ne zavira, ne more biti tako grozno neprimeren
  • je videti kaj čudnega pri brazdi, ko gre na jadra in ko gre na motor?
    Če je brazda 'lepa', po mojem tudi ne more biti problem v propelerju

Kar zadeva prevelik propeler pa:
    Če je prevelik po premeru - v temi je bilo omenjano, da bi ga radi zmanjšali - sam premer pri jadrnici pri hitrostih do 10 vozlov in razmeroma malo vrtljajih propelerja ne bi smel biti problem.

V temi na povezavi je tudi povezava na izračun lastne hitrosti trupa ter ocene potrebne moči ter propelerja za jadrnico; ista metoda bi lahko prišla prav za oceno potrebne moči pri tvoji in s tem ugotovitev, ali je motor res toliko prešibak.

Preden kaj rečem za 'prevelik propeler po koraku', bom pa moral preračunati (izmerjeno in max pripročeno število vrtljajev motorja, razmerje vrtljajev med motorno in propelerjevo gredjo, korak motorja v primerjavi z lastno hitrostjo jadrnice). Ampak tudi prevelik korak bi lahko bil kriv, da propeler preveč meša in premalo poganja in motor zato ne doseže vrtljajev, čeprav se mi zdi to manj verjetno, če je bil prejšnji lastnik z njo in tem pogonom zadovoljen; verjetneje se mi zdi, da je vzrok kaj razmeroma novega na motorju ...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Okt 03, 2018 14:15

Radi bi stopil v stik z našim članom "plima" Če ima kdo kontakt, bom hvaležen za ZS.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Apr 10, 2019 13:40

Evo. Na jadrnici je nov propeler. Dvokraki 330x180. prej je bil trokraki 320X180.
In razlika je kot dan in noč :)
Sedaj lahko z 2500 obrati dosežem 5 vozlov po bonaci. Maksimalno gre na 3200 obratov in takrat je hitrost 6 vozlov.
Prej sem dosegel 2 vozla pri 1500 obratih, z več gasa pa črn dim.
Propeler mi je zamenjal Vojko Okretič in se je kar matral, ker je moral postružit še podložko. Kar se tega mehanika tiče, ga lahko samo pohvalim. Je strokovnjak, drži se dogovrjene ure in tudi cena je po mojem mnenju ugodna.
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » Sr Apr 10, 2019 14:16

No pol pa se je Vojko popravil. Tri leta nazaj je bilo vse ranvno obratno..............

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov