Stern thruster

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Stern thruster

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Jul 15, 2018 15:47

Gledam po netu in iščem majhen stern thruster, ki bi ga z čim manj vrtanja namontiral zadaj na krmno steno. Gre za barko Adria 800. Predvsem bi se rad ognil laminiranju. Barka je sicer zelo odzivna tudi pri min. hitrosti naprej. Pri vožnji nazaj pa ne ravno najbolje saj imam osovinski pogon. Zato se oziram po stern thrusterju montiranem na krmno steno za lažje manevriranje nazaj in krmno parkiranje ...
Mnenja dobrodošla.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Stern thruster

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 15, 2018 18:52

Nabavi raje bow thruster in privezovanje barke tudi vzvratno bo dosti lažje in brez stresa.

Slika

Krmnega potiska (stern thrusterja) na tej barki itak nimaš kam montirat.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Jul 15, 2018 19:58

Saj ni tak problem, le malo več prostora, časa in pozornosti rabiš, da izpelješ manever z vožnjo nazaj. Če bi se dal dobiti nekaj podobnega kot je v spodnjem linku le v pomanjšani izvedbi bi bilo idealno. Par lukenj in to je to. Za normalno ceno seveda. Ta je itak enormna ...

https://www.westmarine.com/buy/imtra-marine--side-power-sx-series-80kg-external-stern-thruster-12vdc--17193475
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 15, 2018 20:09

Imaš ali nimaš bow thrusterja?
Na taki barki je namreč premčni potisk (bow thruster) vse kar rabiš! Sem večkrat upravljal podobne barke in ni nobene potrebe po krmnem potisku (stern thrusterju). Obenem pa ga na taki barki definitivno nimaš kam montirat !
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Jul 15, 2018 20:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Jul 15, 2018 20:13

Nimam zato razmišljam v to smer. A glede na cene se bo kar "grif" thruster še naprej uporabljal ... :P
Pozejdon,
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 15, 2018 20:17

Nimaš bow thrusterja in razmišljaš o krmnem potisku !??!?!?

Ok vidim, da se šališ.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Jul 15, 2018 20:40

Se ne šalim. Zakaj? Razmišljam o zanosu (potisku) krme levo ali desno. Predvidevam, da je vseeno ali z bow thrusterjem zanesem sprednji del ali pa z stern thrusterjem malo zanesem zadnji čeprav je res čudno slišati. Bistvo je da korigiram smer pri krmnem pristajanju. Mogoče se motim in zadeva ni ravno temu namenjena. Je pa slednjega montaža enostavnejša kot bowa.
Zato sprašujem za mnenje ker do sedaj nisem razmišljal v tej smeri niti nisem imel ne enega ne drugega. Do sedaj je Z noga naredila vse kar sem hotel.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Po Jul 16, 2018 12:25

Pozejdon imel sem tako barko več let in lahko rečem da sem se prve dni lovil nato pa dojel da je potrebno malo bolj na šarf in barka kar uboga. Če se prav spomnim je volan prijel ko si spustil gas. Tudi sam sem bil predhodno na Z pogonih in je potrebno malo vaje. Sigurno pa je potrebno z dobro mero gasa brez okrevanja. V mojem primeru sem v večini primerov vse v marini opravil sam če so bile na bokih tudi druge barke.

Če že pol bow thruster, cena z montažo cca 3jurčke, toliko je mene koštalo na drugi barki pred 10leti

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jul 16, 2018 12:59

Barko parkiram brez težav. Na domač vez jo vežem na premec. Le kadar je pomol pontun takrat na krmo. In se zgodi, da ravno takrat, ko ni treba zadnji del malo odnese. Predno popraviš pa še veter, če piha v smeri zanosa naredi svoje. In samo zaradi tega vzroka razmišljam o zadnjem potisku. Spredaj ni potrebe saj je barka zelo odzivna sploh tako, če dodaš malce več plina.
Pozejdon,
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jul 16, 2018 13:50

Sem imel takšno barko kar nekaj let.Res je pri vzvratni vožnji zelo neodzivna.Rabi določeno hitrost, da krmilo sploh prime.Problem je če imaš list krmila zasukan preveč levo ali desno,potem ne prime nič in gre kar nekam po svoje.Ko sem montiral premčni potisk ni bilo več težav,saj z njim lepo popravljaš smer vožnje.Pa tudi montaža ni komplicirana,saj je dovolj prostora in je lahko dostopno.Rabiš pa nekoga, da ti zvrta luknjo in zalaminira tunel,pa električarja,pa dovolj debele kable, pa verjetno še en akumulator,ki bo samo za truster pa še ene 3000 EUR za vse skupaj pa bo.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jul 16, 2018 13:56

zobar napisal/-a:Rabiš pa nekoga, da ti zvrta luknjo in zalaminira tunel,pa električarja,pa dovolj debele kable, pa verjetno še en akumulator,ki bo samo za truster pa še ene 3000 EUR za vse skupaj pa bo.

In da se ogneš vsemu temu elagantno stvar rešiš sam, če pride v poštev Stern thruster. Samo po do sedaj napisanem in prebranem bo ostal v uporabi "grif" thruster ... :)
Pozejdon,
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Po Jul 16, 2018 17:33

Na krmi ni prostora, s sprednjim bow trusterjem pa lahko rešiš praktično vse kot ti ji povedal Zobar...

Frik
Frajtonerca je prava stvar...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov