"Škripanje" poda v barki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

"Škripanje" poda v barki

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Apr 05, 2009 21:20

Imam motornjaka, Bavario in v salonu je pod iz vezane plošče, debeline cca 12 mm. V podu sta dva "bunkerja" ki sta pokrita s to vezano ploščo in ta dva pokrova nenormalno škripata in cvilita, kadar se po njima hodi. Sem že poslušal nekega tišlerja, ki mi je dejal, naj namažem robove z milom (tistim v kocki), pa ne pomaga, nekaj sem podlagal z podložno gumo, pa tudi ne pomaga.
Poznate vi kakšno rešitev? Hvala za odgovore.
Slika
.
Nazadnje spremenil Novinec, dne Ne Apr 05, 2009 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Apr 05, 2009 21:32

mogoče pa bi moral rešiti problem po robovih ne na spodnji strani
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Apr 05, 2009 21:47

Novinec, po robovih plošče in po spodnji strani tam kjer nalega na plastiko poiskusi nalepiti kakšen gumijast ali penast trak.
Škriplje zato ker se plošča krivi ko stopiš nanjo in se drgne v drugo ploščo ali pa v plastiko. Mogoče pa nebi bilo slabo, če bi ojačal ploščo po spodnji strani, da se nebi toliko krivila.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Apr 05, 2009 22:08

Pale
.
kako naj rešim po robovih? Če zmanjšam mere (pohoblam ali zbrusim za 1 mm) potem bom imel veliko špranjo. Si mislil kako drugače?

Mitja P
.
Na to sem že pomislil, da bi nalepil eno ploščo s spodnje strani v velikosti odprtine skladišča, na pokrov. Vendar imam občutek, da mi še nekaj manjka.

Mogoče, bi stopnjeval s predlogi. Ker imam že podloženo tanko penasto gumo, bi dodal oz. zalepil 12 mm vezano ploščo s spodnje strani, ter za 0,10mm pobrusil robove z vsake strani.

Čakam še na kakšen predlog nato pa v delo.
Hvala za odgovore.

LP
.

Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Ne Apr 05, 2009 22:29

Po moje je res krivo to, da je plošča preveč "knap". Sam sem bil na jadrnici, ki je škripala ko hudič, ker so se podnice stiskale ena ob drugo. Les pač mora dihat. Malo lahko potegneš po robovih, ni treba 1mm. Ojačitev pa bo tudi pomagala.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Po Apr 06, 2009 07:24

Lep pozdrav.

Tudi meni so podnice (in tudi deske pod posteljami) škripale ko hudič...

Kot je že napsal mitja p, sem tudi jast na spodnjo stran podnic nalimal filc (enak, kot ga nalimaš na noge od stola). Zadeva sicer še malo škriplje (samo postelja - podnice pa ne), ampak je pa občutno bolje... Probaj to zadevo, je sigurno najcenejša pa najhitreje narejena.
še kakšen meter več ...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Apr 06, 2009 20:46

Dobro bi bilo videti sliko kako izgleda tudi ko je zaprto, ker verjetno škriplje les ob strani(les ob les) in ne les ob plastiko. Tako da je verjetno tišler mislil da namažeš po robovih, se pa res žajfa hitro spere, pa še malo soli pa je škripanje spet tu. Če pa imaš občutek da se pokrov poda, ko stopiš nanj, pa ga ojačaj s prečno letvico(1-2) kot je že bilo omenjeno. Zoprno pa je podlagat s filcem ali gumo ker potem bo pokrov višji in boste zapenjali z nogami(razen če prej odbrusiš za debelino podloge). 15mm je za pokrov 50cm x 50cm je mogoče res premalo.

ps Te pa razumem, ker mene tudi motijo črički
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Apr 06, 2009 21:42

Kocka, plošča je debeljine 12 mm, torej res pretanka. Sem že danes kupil vezano ploščo 12 mm in jo bom obrezal 1 cm od roba luknje, ter jo prilepil in še privijačil, tako da se ne bo več upogibala. Tudi 0.5 mm debel filc sem dobil in ga bom nalepil na spodnjo stran, da ne bo ležal pokrov na plastiki.
Poleg tega pa bom z ročno vibracijsko brusilko samo "popravil robove na pokrovu.

Kocka, s suhim milom sem namazal robove kjer se stikata les na les. Tu pa ni vode, ne soli, ničesar. Mogoče lahko celo zatrdim, da na začetku ni bilo slišati škripanja, nato pa iz dneva v dan bolj. Torej bi moral mazati vsak dan ali pa vsaj 1x na teden. Mislim, da bo zgoraj navedeno zaleglo.

Vsekakor pa vam javim!

Hvala še enkrat in LP
.

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Apr 07, 2009 23:41

mislim da imaš pravo lekcijo za problem da ga rešiš.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Apr 12, 2009 21:41

Pod še škripa vendar samo maloooo. Naredil sem kot ste predlagali. Pod pogodno desko sem nalepil in nato še privijačil vezano ploščo debeline 12 mm in v velikosti cele odprtine. Na spodnji rob sem nalepil tanek filc in še obrusil sem z vibracijskim brusilnikom vse robove okoli deske. Torej tri variante in ne vem katera se je najbolj obnesla, čeprav mislim, da je bila pohodna deska malo pretanka, zato je največ pomagala ojačitev še z eno desko.

Hvala!

LP
.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov