Elektrika me heca
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Elektrika me heca
Dogaja se mi, da pridem na barko in ni elektrike. Potem vzamem klemo dol in nazaj gor in zacne delat. Ko grem po razburkanem morju, se kar na enkrat zgodi, da pricne alternator polnit 17V, ko ugasnem motor ne pali vec. Ko polni 17V in stisnem na trimu gumb ugasne motor. Ali je fuc alternator ali so kleme na bateriji slabe in pride do slabega stika z maso in pricne potem alternator bolj polnit, ker zgubi stik? Danes se mi je pa zgodilo, da sem trimal za hec, da vidim ce dela in mi bo spet vgasnil motor in je ob pritisku gumba laufala pumpa v nedogled, dokler nisem ustavil in vzel klemo dol z baterije, niti glavno stikalo ni prekinilo oz. Ko sem ponovno vklopil je zacela spet sama od sebe delat? Ali se komu kaj sanja, ker jaz sem v megli?!
Re: Elektrika me heca
Aja.... Pozabil napisati da gre za 4.3 crnuha.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Če je inštalacija načeta bo mel strokovnjak kaj delat. Lahko je pa sam masa kje slaba.
Ko vse zajebava je ponavadi res mass kriva....
Tudi sam sumim na maso, vendar kje iskati, ali na samem izvoru na bateriji ali kje drugje? Na bateriji sem klemo ze ocistil s smirgel papirjem. Mogoce bi moral se malo. Sumim pa na trim pumpo, da se nekaj okrog nje dogaja..
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Multimeter v roke - in po možnosti roke koga, ki ve, kaj dobljeni rezultati pomenijo.
Jaz bi - zlasti če ne bi že česa določenega takoj posumil in z multimetrom samo preverjal, če sem imel prav - dodal tudi blok papirja, kamor bi pisal izmerjene rezultate (ker se samo na spomin pri takem ne zanašam).
Masa je možen problem in simptomi so lahko raznoliki; problem pri meritvi tega (in slabih spojev nasploh) je lahko tudi , da često - ko pošlješ čez spoj kako večjo napetost, 'skuri svinjarijo' in ko takoj po tem pomeriš, multimeter kaže prevodnost, po nekaj dneh pa se spet zapaca (recimo oksidira ali kar že) in ne dela več. Zato pri merjenju če le mogoče pišem rezultate in potem iz zaporedja - če recimo za isto povezavo dobim da enkrat prevaja drugič ne - vidim, s čim se je treba (najprej) ukvarjati.
Ko enkrat najdeš, se vse zdi logično, ampak včasih problem, ki si ga odkril in rešil, ni edini. Morda kazalu električnih zadev v bazi znanja daj 'Find' na 'manjkajočo ničlo' - da dobiš vtis, kako so podobno reč kar nekaj časa iskali (in mislili, da so našli, pa na koncu še vedno ni bilo info, da so prepričani, da je bil najdeni in rešeni problem vse, kar jih je zezalo).
Slab spoj, en primer za predstavo za tiste, ki niso tehniki
Pri ožičenih povezavah v navtiki mnogi 'lotane' spoje odsvetujejo
Jaz bi - zlasti če ne bi že česa določenega takoj posumil in z multimetrom samo preverjal, če sem imel prav - dodal tudi blok papirja, kamor bi pisal izmerjene rezultate (ker se samo na spomin pri takem ne zanašam).
Masa je možen problem in simptomi so lahko raznoliki; problem pri meritvi tega (in slabih spojev nasploh) je lahko tudi , da često - ko pošlješ čez spoj kako večjo napetost, 'skuri svinjarijo' in ko takoj po tem pomeriš, multimeter kaže prevodnost, po nekaj dneh pa se spet zapaca (recimo oksidira ali kar že) in ne dela več. Zato pri merjenju če le mogoče pišem rezultate in potem iz zaporedja - če recimo za isto povezavo dobim da enkrat prevaja drugič ne - vidim, s čim se je treba (najprej) ukvarjati.
Ko enkrat najdeš, se vse zdi logično, ampak včasih problem, ki si ga odkril in rešil, ni edini. Morda kazalu električnih zadev v bazi znanja daj 'Find' na 'manjkajočo ničlo' - da dobiš vtis, kako so podobno reč kar nekaj časa iskali (in mislili, da so našli, pa na koncu še vedno ni bilo info, da so prepričani, da je bil najdeni in rešeni problem vse, kar jih je zezalo).
Slab spoj, en primer za predstavo za tiste, ki niso tehniki
- Imel sem težave (1980-1985) z modemsko povezavo (telefonsko podatkovno povezavo na bakrenih žicah) med Ljubljano in Beogradom. Eden od problemov in simptomov je bil, da - ko je bil vrnjeni signal na slušalke slišati slab - in ko sem (ko so bile poštimane bolj bližnje reči) poklical v Bg na pošto, je tam nekdo rekel, da je 'stestiral' in da ni nič narobe, res je bil signal takoj po njegovem 'testu' bil OK, a le nekaj dni, potem se je pa reč spet ponovila, v neskončnost.
Potem sem v Beogradu enkrat dobil k telefonu eno žensko, ki ni šla takoj 'testirat' ampak najprej poslušala, kako točno se problem ponavlja, potem nekaj zagodrnjala o tistem kolegu ter 'mrzlih lotih' in se čez nekaj minut vrnila povedat, da je prelotala - s spajkalnikom ponovno dobolj segrela, tako da se je cin stalil in ponovno prijel - nekaj slabo zacinjenih spojev. Problem je bil, da sta verjetno na ne dobro zacinjenem spoju površini v nekaj dneh oksidirali in je prevodnost postala preslaba za dober signal; pri 'testiranju' pa je šlo čez ne nekaj, ampak precej deset voltov (110V?) in tak 'test' je za krajši čas 'sčistil' dovolj površine v stiku, da je takrat delalo, potem se je oksidiranje začelo znova. Po tem prelotanju se ta problem ni nikoli več ponovil (bilo je pa še dovolj drugih...)
Tudi ta zgodba lahko da malo boljšo predstavo lastnikom, ki s slabimi spoji in njih meritvami še nimajo izkušenj in iščejo ideje za svoj problem na forumu, zlasti če menijo, da je čudno če nekdo - zlasti pri neznani napravi ali instalaciji - lahko rabi več ko 30 sekund (recimo ena meritev) ali pet minut, da najde vzrok za kak 'električen' problem.
Pri ožičenih povezavah v navtiki mnogi 'lotane' spoje odsvetujejo
- tudi ker cin pri tresljajih često popusti, ampak zgoraj opisanim podobno je se lahko dogaja tudi pri slabo stisnjenih zaključkih ali zaključkih brez zaščite pred vlago (recimo brez termoskrčljive cevi z lepilom), razrahljani (raztegnjeni 'čeveljčki' ali razrahljani vijaki, s katerimi so zaključki priviti), ali taki spoji, ki niso 'napacani' s kakšno primerno 'mastjo', ampak pravega vseeno hitreje najdem z multimetrom kot samo s poskušanjem, zlasti če sem že tretjič 'pošmirglal' nek spoj in še vedno ne vem, ali je OK ali ne ...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
TAKOJ ZAMENJAJ AKU !!!!!!!!!!!
Še dobro, da ti ni POPOLNOMA skurlo diodne plošče v alternatorju. DELNO (3 fazna navitja, vsako s po dvema diodama) pa ti jo verjetno je že. Če bi bile vse diode cele, bi namreč šla napetost še dosti višje kot 17V in takrat bi ti crknilo VSE na barki. Očitno si trimer že skuril.
Prekinja ti klema znotraj akumulatorja, kar se zgodi, če akumulator ni trdno vpet ali pa ste pretiravali z zategovanjem vijaka kleme. Če imaš na klemah razen enega samega kabla celo solato kablov sem 100%, da ste to sami ušpičli.
Ni mi jasno kako ti ni "vžgalo", saj si sam že popolnoma opisal napako, da je v okvari spoj na klemo ZNOTRAJ AKUMULATORJA !?!?
Še dobro, da ti ni POPOLNOMA skurlo diodne plošče v alternatorju. DELNO (3 fazna navitja, vsako s po dvema diodama) pa ti jo verjetno je že. Če bi bile vse diode cele, bi namreč šla napetost še dosti višje kot 17V in takrat bi ti crknilo VSE na barki. Očitno si trimer že skuril.
Prekinja ti klema znotraj akumulatorja, kar se zgodi, če akumulator ni trdno vpet ali pa ste pretiravali z zategovanjem vijaka kleme. Če imaš na klemah razen enega samega kabla celo solato kablov sem 100%, da ste to sami ušpičli.
Ni mi jasno kako ti ni "vžgalo", saj si sam že popolnoma opisal napako, da je v okvari spoj na klemo ZNOTRAJ AKUMULATORJA !?!?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Če razumem prav, za tole s preverjanjem prevodnosti od alternatorja do zunanjega pola akumulatorja z multimetrom ne bi nič našel, ker ni slabega spoja med zunanjim polom akumulatorja in priključkom nanj, če je okvara znotraj akumulatorja. Bi pa našel to, da na zunanjih priključkih včasih ni napetosti, dokler ne podrezaš (in samo z meritvijo ne bi naredil nič škode).Nikola T. napisal/-a:TAKOJ ZAMENJAJ AKU !!!!!!!!!!!
- Ali tak slab stik v aku-ju lahko pomeni tudi lokalno pregrevanje z vsemi posledicami tega (ali lahko aku poči? se vžge?...)
- Je vsak slab spoj med alternatorjem in akumulatorjem tako urgenten, ali morda prenese, če je na alternatorju kako drugo dovolj veliko breme?
Simptnomi v tej temi so precej podobni in je verjetno slab stik na aku. Če je to, je najbrž tudi tam popravilo podobno urgentno, kot si zapisal za go-ahead-ovega.
Correct me if I am wrong, please.
Nikola T. napisal/-a:TAKOJ ZAMENJAJ AKU !!!!!!!!!!!
Akumulator mi kaze zeleno lucko. Pritrjen je fiksno, imam pa se kabel direktno na aku. Crpalko kaluze. To naj bi kao bilo ok. Zdaj sem bil na barki in odprl glavno stikalo, elektrike nikjer. Vse kleme sem se enkrat zbrusil in dobil nekal stroma nato pa spet izginil. Ce je res baterija grem takoj po novo. Trim sem vceraj po dogodku izprobal in je funkcioniral, danes pa res nisem preveril.... Bom preverir se to. Ali lahko plujem brez trima... Najbrz bolj tezko... Slo pa bi.
Rad bi si resil nekako dopust, ko ga pa dam nazaj v Ribisko vas bo zadeva postimana do konca avgusta
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
URGENTNO ZAMENJAJ AKU !!!
NE vžigaj motorja !!!!!!!!
NE vžigaj motorja !!!!!!!!
Kupi ze ta je..en aku saj ti je nikola ze takoj napisal.ce ti napise z velikimi crkami clovek ki se na strom res spozna ne vem kaj je se za modrovat
Sej sem razumel. Jutri zjutraj takoj kupum nov akumulator. Hvala @NT za info. Porocam kako se je vse skupaj razpletlo.
Baterija nova simptomi pa isti. Zdaj sem demontiral star kabel od mase, ki mi je sumljiv in ga popoldne zamenjam. Ce se to ne bo, se ustrelim. Kabel je na klemi kjer se pritrdi zacinjen in trd (tog) in ga ne morem stisnit, mogoce je tu problem. Trim in ostalo na barki dela, vsaj tisti cajt ko sem dobil signal iz baterije.
Kabel lahko zgleda OK, pa je povsem gnil notri. Sem vseeno mnenja, da je nekje na masi težava.
Xilinx Vivado HLx trainee
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 16 gostov