Yamaha F4, F6, 4T

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Yamaha F4, F6, 4T

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 05, 2018 18:08

Moja yamaha F6 deluje normalno BP in tudi sedaj je vžigala ko puška. Zgodilo pa se je, da sem imel staro gorivo in najverjetneje še malo vode notri. Pod višjim gasom se je na dve do tri minute ustavila. Že na prvi poteg pa je zopet vžgala in delovala normalno dalje.

K sreči imamo na forumu našega dr. Yamaha mr. Dakija, ki mi je po telefonu svetoval in napako sem hitro odpravil.
V prvi rundi sem zamenjal gorivo in spustil nekaj goriva iz vplinjača s pomočjo spodnjega vijaka ter preveril, da mi kje ne vleče zraka. Napaka je bila še vedno prisotna in ker so bili simptomi na obeh rezervoarjih identični (vgrajeni in zunanji) sem sklepal, da je napaka nekje v motorju.

Daki mi po telefonu da nasvet št.2 in lotim se popravila. Najprej naj povem, da je prava poezija karkoli "odšravfati" na Yamahci. Delo je bilo zelo hitro opravljeno v primerjavi z Mercurijem 15. Jajca, se oproščam ampak Mercury je motor za enkratno uporabo. Poden od inženiringa katerega sem dva dni nazaj preklel, ko sem hotel drenirati vodo kajti motor je zatajil ravno, ko smo se odpravili na koncert klape Ladesta v cerkvici sv. Petra v Ubliju.
Vrnimo se k moji Yamahci. Elegantno odvijem vplinjač, ga razstavim in vse spiham. Odstranim tudi plovček, kar je malce težje, saj je nosilna paličica rahlo zaprešana. Izbiješ jo s tankim izvijačem proti strani, kjer je majhna vzmet na plovček. Predno sem se tega lotil sem s kljunastim merilom preveril katera stran je ožja! V vplinjaču najdem malce smetk. Vse očistim in sestavim nazaj. Pregledal sem tudi črpalko goriva. Odvijem dva vijaka M10 in odklopim eno cevko. Enostavno. Odprem črpalko jo pregledam in vse BP. Daki mi je svetoval, da naj malce poravnam rob ohišja na ravni podlagi na finem brusnem papirju. Uporabim 230 in malce porabnam ohišje. V bistvu s tem samo odbrusiš kakšno stotinko, da tesnilo črpalke malce bolj stisne. Tako za vsak primer, da ne bi povleklo kaj zraka, če je že razdrto in nimam novega tesnila pri roki.
Vse sestavim nazaj. Pozabim natakniti vzvod gasa ampak zopet se izkaže, da so Yamahini konstruktorji pomislili tudi na take pozabljivce in skonstruirali vzvod tako, da ga je moč nasaditi tudi, če je že vse sestavljeno in pritrjeno. Komaj čakam na test. Z ženo motor postaviva nazaj na gumenjak. Servisiral sem ga raje na krmi, da mi kaj ne bi padlo v vodo. Prvi test je bil super. Plul sem skoraj dvajset minut in sedaj vse deluje kot mora.

Moram pa reči, da mi je Daki po prvih navodilih dal kontakt osebe, ki je imela na Lastovu tudi malce težav z malo Yamahco in me rekrutiral za pomočnika na daljavo. Prosil je, če lahko pogledam kaj je narobe, da motor ne vžge. Kmalu me pokliče gospodična in pove naslov. Bila je ob isti obali le cca 200m dalje. Priplujem do nje in vprašam, kje je težava. Vidim, da motor ne dobi goriva. Malo preverim in takoj opazim, da so narobe obrnili cevko s pumpico za gorivo. Na vsaki pumpici je narisana smer pretoka goriva. Ta pa je bila obrnjena v nasprotno smer in črpala gorivo iz motorja v tank. Sicer bi bilo to izjemmo fino, če bi tako zadeve špilale saj bi potem morali prazniti tank z gorivom več kot bi se vozili. Na žalost temu ni tako in do nadaljnega bomo morali motorju dovajati gorivo. Obrnem cevko, malce dreniram gorivo, preventivno očistim dizo in nastavim mirni tek po tistem, ko sem z vožnjo malo segrel motor. Ma Yamahca sedaj teče kot singerica. Gospodična je bila vesela. Nisem maral nobene nagrade ampak nagrade v obliki kislega zelja v Ljubljani jeseni pa nisem odklonil, saj sem simpatično in zgovorno gospodično prepoznal kot eno najbolj podjetnih prodajalk kislega zelja na ljubljanski tržnici.

Torej Dakijeve stranke so deležne veliko več kot se od navadnega servisa pričakuje.
DAKI ŠE ENKRAT HVALA !!!
:D
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Yamaha F4, F6, 4T

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Avg 05, 2018 18:36

:) lepo 8)
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Avg 06, 2018 01:29

Rade volje pomagam, če je le v moji moči. Ogromno se da urediti tudi po telefonu.
Nikola T., zahvala tudi tebi, ker si stranki rešil dopust. Vse se je super izšlo 8)
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Avg 06, 2018 12:27

Naš Daki je res dečko na mestu. Pravi stručko na svojem področju in vedno pripravljen pomagati tudi z drugimi stvarmi! Mi poleg šraufarije tudi kakšno pivo sem pa tja spijemo skup in se mamo super duper... Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov