Hladilnik

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Hladilnik

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 14, 2009 21:57

Pozdravljeni prijatelji morjeplovci
Imam kompresorski hladilnik v barki,ki me po malem sekira že 2 leti..
Ko pridem na barko hladilnik normalno zalaufa in hladi(tudi v malem zmrzovalniku zmrzuje).Pri vžigu motorja pa napetost na kratko pade in to je že dovolj,da ne laufa več.Tudi če ga ugasnem in prižgem nazaj samo zacvili in čez par sekund vklopi le ventilator,kompresor pa ne.Zadeva je moteča posebno ,ko ga napolniš z pivom,pa ne začne hladiti. :twisted: .Če ga pa pustim izključenega kaki 2 uri ali še bolje čez noč,pa vrag spet dela do vžiga motorja .
Za informacije že vnaprej hvala.25 junija MORA hladilnik delati(Morjeplovska fešta... :lol: )
LP iztok
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 14, 2009 22:01

Pišuka, to je pa čudno. Če je novejši, potem ima elektroniko, ki ščiti pred popolnim izpraznjenjem akumulatorja in ob prenizki napetosti izklopi hladilnik... Pomoje te tukaj nekaj zeza...

25. junija pa seveda mora delat. :wink:

LP
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 14, 2009 22:15

Ja,to elektroniko ima.Kompresor je star kakih pet let.Ampak izgleda tako ,kot bi rotor nekaj prijelo.Serviser na celini mi je rekel ,da je to normalno in da se morajo pritiski izenačiti,da lahko spet zalaufa.Ni mi pa normalno,da bom čakal ob vročem piru 2 ali več ur,da se me usmili in začne hladiti.Zadeva pa ni poceni,da bi jo kar vrgel in kupil novo.To naredi tudi,ko je napetost akuja 13 V ali še več(100 % poln aku 165 Ah)
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Apr 14, 2009 22:20

Haha Polanc, bi vprašal zadnjič na srečanju.

Isti problem sem imel jaz, in predvidevam da imaš Waeco hladilnik, al pa kakega drugega, saj ni važno saj imajo skoraj vsi danfosove kompresorje in elektroniko.

Stvar je sledeča, kot je napisal že admin. Hladilnik ima blokado proti popolni izpraznitvi akumulatorjev. Ampak tukaj pa je pomojem napaka na hladilniku, namreč ob naglem padcu napetosti se zgodi točno to kar si napisal. Jaz sem ga potem zvezal direktno na aku, brez vseh varovalk in je bilo malo bolje, ampak ko pa sem meril je ta ŠKATLA crknila že pri 12,3V. No takrat pa aku še ni popolnoma prazen a ne. Mislim, da je napaka v elektroniki oz. blokadi. Jaz sem se dolgo nekaj igral, da bi jo izklopil, ampak ker nisem neki elektroničar, beri štromar, sem prej prodal barko.
Tako, da sem potem hladilnik uporabljal samo ko sem bil priklopljen na 220V ali pa med vožnjo. Problem pri teh hladilnikih je tudi, da potrebujejo velik zagonski tok in to pri novih aku delue, če pa so že malo iztrošeni ima pa hladilnik glavno besedo.

Glede piva pa to. Če ga ni v hladilniku je pa na sosedovi barki :D :D :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 14, 2009 22:32

Ja,če je energije dost za zagon2,7 Kw zaganjača in napetost takoj po vžigu motorja naraste na 14,2 V,nebi smel hladilnik trpeti pomanjkanje energije.Zacvili pa podobno,kot stiropor,ko ga povlečeš po šipi,ko se hoče spet vžgati,Postopek se ponavlja vsakih nekaj minut.Res ne vem...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Apr 14, 2009 22:39

Če je v garanciji ga pelji nazaj, Drugače pa je verjetno kaj z kompresorjem narobe.

No ja, če pa boš kupoval novega, pa povej jih bova skupej kupila, nama bodo dali mogoče kakšen količinski popust :D :D
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Sr Apr 15, 2009 07:06

Kot ste že napisali, vzrok je padec napetosti.Preveri vse stike, varovalke, stikala,preko katerih gre 12 V na hladilnik,Če imaš dovodne kable dolge poizkusi povečati presek kablov, ali pa samo provizorij potegniti napajanje mimo stikal in varovalk. Ponavadi je kje slab stik , pa izgubiš dodatno kakega pol volta.
Se mi pa zdi malo čudno, da imaš priključen hladilnik kot največji porabnik elektrike na isti akumulator kot zagon motorja, morda vedno spiješ hladno pivo, preden greš porivat barko po zalivu da vžge...?
haha
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 15, 2009 10:07

Hja, ko vžigaš motor napetost pade pod 11V in zagotvo se bo hladilnik izklopil. Je pa problem zakaj se ne vklopi nazaj...
Če imaš diodno ločene akumulatorje in hladilnik ni na startnem, potem se nebi smel ugasnit...
Preveri napetost na hladilniku z enim digitalnim multimetrom iz Bauhausa, ki stane 6 EUR. Je neverjetno točen!!! Poglej koliko je napetost normalno na sponkah, verjetno nekje pod 13V, če motor ne obratuje in okrog 13.5V, če obratuje... Me pa zanima koliko pokaže takrat, ko kompresor "zacvili".

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Apr 15, 2009 23:26

Kompresor komprimira hladivo, ki je takrat v plinastem stanju in zaradi komprimiranja vroče. To se potem v kondenzatorju ohladi in utekočini. Utekočinjeno hladivo se pretaka skozi kapilaro, to je dolga tanka cevka v izparilnik. Tam je tlak nizek, ker ima izparilnik debelejše cevi in je povezan na sesalno stran kompresorja. Pri tem nizkem tlaku se hladivo upari in s tem hladi. Toliko o delovanju.
Količina hladiva je med delovanjem na tlačni strani kompresorja kar znatna, saj je večina tega utekočinjena na koncu kondenzatorja pred kapilaro. Ko kompresor ugasneš. traja kar nekaj časa, mogoče kakšno minuto, da se pritisk na tlačni strani izenači s pritiskom na sesalni strani. Ti kompresorji pa se ne morejo zagnati, če je na tlačni strani nadtlak. To lahko vsak poskusi pri domačem zmrzovalniku, če ga ugasneš in takoj nato spet prižgeš, kompresor ne bo 'potegnil', po kakih 10 sekundah ga bo zaščita izklopila. po kakšni minuti pa se bo vklopil nazaj.

Poskusi tole:
Ugasni hladilnik, preden vžgeš motor, počakaj nekaj minut, da se pritiski izenačijo, nato ga vključi.
ali pa poskusi malo predelati tisto zaščito v elektroniki
Poročnik fregate
Kraj: lJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Polaris » Če Apr 16, 2009 15:52

Edini nasvet -zaženi hladilnik ob mirovanju motorjev ali pa ga zaženeš ,ko so motorji že v delovanju.Leta tvojega kompresorja so nekje na sredi in je zato malo bolj obremenjena zagonska avtomatika.Če bi imel tvoj kompresor zagonski kondenzator,teh problemov nebi imel.
Srečno pot in mirno morje!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 16, 2009 16:59

Hvala vsem za nasvete.Ali se da kondenzator dograditi?Me pa kompresor J... tudi ,ko ne vžigam motorja.Če ga na stikalu izklopim in vklopim nazaj se vsake toliko časa zaganja,zacvili ne obrne se pa tudi recimo po eni uri.Napetosti je pa dovolj,kompresor je tudi topel.Moral bom verjetno dobiti serviserja.
LP Iztok
Polaris
Poročnik fregate
Kraj: lJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Polaris » Če Apr 16, 2009 17:36

Čas je da zamenjaš kompresor
Srečno pot in mirno morje!
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Ne Apr 19, 2009 22:00

Ne nerabi menjat kompresorja.nikakor ker kompresor lahko samo dela ali pa ne dela in nič drugega.ponavadi pri takšnih primerih je elektronika hin
dosti primerov je bilo tudi da prvi zagon kompresorja je bil vspešen naslednji pa je že elektronika šla v blokado,in potem moreš odklopit napajanje in zažene.
najprej provaj z elektroniko da se jo dobit tudi posebaj
če jo rabiš povej
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Apr 19, 2009 22:17

Zdravo
Digo,sem pogledal tvoj profil in vidim,da si popolnoma ta prav za odpravo mojih težav.. :lol: Torej na kratko še enkrat.Tudi ko ne štartam motorja in so akuji polni-(Imam tudi celico 63 w,tako da je napetost, ko pridem na barko tudi 14,2 V,)so težave z hladilnikom.Koga prižgem,takoj slišim kompresor in nato še ventilator.Ena cevka tudi kmalu na zunaj malo zaledeni in hladilni element je tudi hladen.Če sedaj izklopim hladilnik in ga na stikalu prižgem nazaj,se pojavi kratko cviljenje,kot bi nekaj zagrabilo kompresor.Nato se vklopi ventilator ,kompresor pa zacvili vsakih nekaj česa.Če ga pa pustim na stikalu izklopljenega na primer dve uri,se pa spet zažene.To se dogaja vse bolj pogosto.Ali je možno da se bi dobila in to v živo pogledala v Valdoltri?Zanima me tudi cena elektronike.
LP Iztok
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Apr 19, 2009 23:25

no zdele bom mogoče preveč pameten ampak po tem sodeč kakor si napisal je mogoče kriva vlaga v plinu da se delajo ledeni čepki pred polnjenjem plina ni bil dobro vakumiran sistem?
LP Marjan

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov