Čiščenje rje na inoxu
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Čiščenje rje na inoxu
Pozdravljeni!
Odločil sem se temeljito obnoviti oldtimerko elan 430. Z nje sem odstranil vse, kar se je dalo. Med to kramo so tudi razni deli iz inoxa, ki po toliko letih že kažejo znake rje. Zanima me, kaj predlagate tisti, ki imate s tem več opravka, s čim lahko to odstranim, spoliram. Predvsem me zanima ali obstaja kak domači recept, preden bom šel po trgovinah. Že vnaprej hvala za morebitne odgovore!
Odločil sem se temeljito obnoviti oldtimerko elan 430. Z nje sem odstranil vse, kar se je dalo. Med to kramo so tudi razni deli iz inoxa, ki po toliko letih že kažejo znake rje. Zanima me, kaj predlagate tisti, ki imate s tem več opravka, s čim lahko to odstranim, spoliram. Predvsem me zanima ali obstaja kak domači recept, preden bom šel po trgovinah. Že vnaprej hvala za morebitne odgovore!
Re: Čiščenje rje na inoxu
Pozdravljen, za poliranje in odstranjevanje rje z inoxa je fajn kar stara dobra Purol pasta. Tuba purola je poceni pa še veliko narediš z njo. Rjo pa odstranjuje tudi citronska kislina, samo to bi moral namakati, nimam pa izkušenj kako reagira na inoxu. To je od mene, mogoče bo kdo drug se kaj vec vedel. LP
Kot je napisal že akraka, tudi sam za poliranje inoxa uporabljam Purol pasto (ugodno in učinkovito)
Če se je na inoxu nabralo dosti rje, jo lahko pred poliranjem odstraniš tudi s solno kislino,
vendar je nujen predhodni preizkus na manj vidnem mestu, da nebi bilo neželenih posledic
Je pa po delu s solno kislino obvezna nevtralizacija z lugom (šampon, čistilo za pomivanje posode...)
Če se je na inoxu nabralo dosti rje, jo lahko pred poliranjem odstraniš tudi s solno kislino,
vendar je nujen predhodni preizkus na manj vidnem mestu, da nebi bilo neželenih posledic
Je pa po delu s solno kislino obvezna nevtralizacija z lugom (šampon, čistilo za pomivanje posode...)
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
http://www.at-team.si/p-3109-14-passiva ... e-rje.aspx
Po čiščenju s solno kislino so RF deli še bolj občutljivi na rjavenje. Jih je potrebno takoj zaščititi recimo s poliranjem. Jaz sem nabavil neki posebni odstranjevalec ki izgleda kot gel, super odstrani pa še zaščiti.
Po čiščenju s solno kislino so RF deli še bolj občutljivi na rjavenje. Jih je potrebno takoj zaščititi recimo s poliranjem. Jaz sem nabavil neki posebni odstranjevalec ki izgleda kot gel, super odstrani pa še zaščiti.
Guma je guma, zaenkrat.
Lahko tudi z WD-40. Gre odlicno.
Darh napisal/-a:Lahko tudi z WD-40. Gre odlicno.
...je bil en pomočnik v trgovini,ki je kupcu,ki je iskal toaletni papir,ponudil "šmirgel papir"....
To zgornje je pa kar podobno-ampak v kontra smeri. Namesto abrazivnega sredstva(brusni papir,polirna pasta) je "sekret papir"(WD-WaterDisplacing spray).
Purol pasta je pomoje najboljša rešitev. Po poliranju je tudi opcija, da namažeš cevi z solea kremo, potem zdrži dalj časa. To je pač en trik za katerega sem slišal in tudi prakticiral. Če zdrži kaj dlje pa ne vem

Veter v laseh, travarca v zobeh 
To je zakon za odstranjevanje rje- tudi za rjaste madeže na plastiki
[img][img]https://s6.mojalbum.com/17372706_18223818_24472535/ferrotone-gel/24472535.jpg[/img][/img]
[img][img]https://s6.mojalbum.com/17372706_18223818_24472535/ferrotone-gel/24472535.jpg[/img][/img]
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
Najboljši odstranjevalec rje je Ferosan.
Deluje na kovini, plastiki , skaju, lesu ...
LP
Boris
Boris
Wolf napisal/-a:To je zakon za odstranjevanje rje- tudi za rjaste madeže na plastiki

boris1 napisal/-a::D
Najboljši odstranjevalec rje je Ferosan.
Deluje na kovini, plastiki , skaju, lesu ...
...če se prav spomnem je v ferosanu fosforna kislina,.....in razrečena tudi v cocacoli, zato jo verjetno uporablja rus na videu...
mirno morje
Najlepše se zahvaljujem vsem za predloge! Med tem, ko bom čakal na Ferrotone ali Ferosan, bom probal s coca-colo in wd-jem. Bom delil izkušnje, ki jih bom pridobil!
Poskusi še s Pepsi Colo.
Aj,aj,aj!!!
Med prvimi posti so ti svetovali Purol-daj njih poslušaj.Rja-železov oksid-je zelo trda zadeva,in razne osvežilne pijače in pa en univerzalen spray niso namenjeni čiščenju rje. Prav tako ne Ferosan,ki ga omenjate-rje ne očisti z železa,ga pa potem,ko in če je železo očiščeno,zaščiti pred "dotokom" kisika,ki povzroča rjo. Isto naredi temeljna barva ali primer. Kaj je Ferrotone ne vem in ga ne bom komentiral.
Na kratko-poglej v marinah tiste ki pridejo polirat ograje pa ostale inox zadeve in boš videl,s čim delajo. Abrazivna sredstva so tista,s katerimi se to dela-vanje pa spada tudi najbolj fina polir pasta in pa tudi 5000 al pa 7000 brusni papir.
Naredi pa kakor hočeš!
Med prvimi posti so ti svetovali Purol-daj njih poslušaj.Rja-železov oksid-je zelo trda zadeva,in razne osvežilne pijače in pa en univerzalen spray niso namenjeni čiščenju rje. Prav tako ne Ferosan,ki ga omenjate-rje ne očisti z železa,ga pa potem,ko in če je železo očiščeno,zaščiti pred "dotokom" kisika,ki povzroča rjo. Isto naredi temeljna barva ali primer. Kaj je Ferrotone ne vem in ga ne bom komentiral.
Na kratko-poglej v marinah tiste ki pridejo polirat ograje pa ostale inox zadeve in boš videl,s čim delajo. Abrazivna sredstva so tista,s katerimi se to dela-vanje pa spada tudi najbolj fina polir pasta in pa tudi 5000 al pa 7000 brusni papir.
Naredi pa kakor hočeš!
nac napisal/-a:Poskusi še s Pepsi Colo.Aj,aj,aj!!!
Naredi pa kakor hočeš!
Vsakdo ve, da se lahko polirajo ravni deli. Rja pa najbolj načenja dele ki so izpostavljeni vlagi. To so utori na vijakih, okrog zvarov in podobno. Dostikrat rja pobarva stekloplastiko. V teh primerih ti poliranje ne pomaga.
Kako jaz očistim kovinsko ograjo in rjaveče dele. Gobico namočim v ferosan ter narahlo namažem celo ograjo. Nato z čopičem namočenim v ferosan namažem nedostopna mesta in vijake. Rja izgine v četrt ure.
Nato vse skupaj sperem z vodo. Ko se vse posuši zaščitim ograjo z antikorozivnim sprejem. Za pol ure dela.
Koliko ur pa ti porabiš časa za poliranje
LP
Boris
Boris
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov