Moč Akumulatorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Moč Akumulatorja

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 23, 2009 07:19

Kupujem nov akumulator in v navodilih motorja priporočajo moč akumulatorja 70Ah kar se mi zdi za (500ccm) in 4T, 30KM motor kar veliko, saj ga potrebujem le za vžig in nima drugih porabnikov. Na Suzukiju 40KM 2T, sem imel 45Ah in je vrtel brez problema. Koliko močne akumulatorje imate pa na vaših motorčkih. A je priporočena takšna moč akum. zaradi razlike 2T in 4T ali zaradi varnosti in sigurnega vžiga?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 23, 2009 10:36

Najbolje se je kar držati navodil proizvajalca motorja.
V bistvu je za tvoj motor pomemben startni tok. Jaz bi na tvojem mestu kupil AGM akumulator iz Mežice, sam imam 90Ah, za alternator Magneti Marelli 45A, starter na motorju pa je 800W.
Tudi na drugi barki imam 2x140Ah AGM akumulatorje BOSH, tako da sploh ne razmišljam, da bi še kdaj vgradil v katerokoli plovilo, za startni akumulator svinčenega.
AGM akumulatorji imajo običajno malo manjši startni tok od svinčenega, zato preveri v podatkih za motor, min startni tok.
AGM priporočam zato, ker ima bistverno manjše samopraznjenje od svinčenega in lahko se isprazni tudi do 50% brez trajnih posledic, ter ne rabi vzdrževanja(dolivanja), tudi ni bojazni za izhlapevanje eksplozivnih plinov, pri polnjenju, po mojem optimum za tvoj slučaj.
Samopraznenje pri AGM je cca 1-3% mesečno, pri nekaterih svinčenih je lahko takšno samopraznjenje tudi dnevno in v kolikor ti čoln stoji dalj časa, so lahko problemi, pa tudi svinčeni akumulator ne smeš izprazniti več kot 30%, drugače se trajno poškoduje ter se mu kapaciteta tako zmanjšuje.

Glede kapacitete, je pa vedno treba pogledati kako je deklarirana, oziroma pogledati oznako C, zraven kapacitete.
Pomembna je številka zraven C, ki služi za izračun toka praznjenja pri katerem je bila izmerjena kapaciteta. Tok praznenja se dobi tako, da se kapaciteta akumulatorja deli z številko zraven C. Se pravi če imaš C100 - 120Ah akumulator, to pomeni 120Ah pri toku praznenja 120/100=1.2 A, kapacitete za ostale tokove praznenja pa so drugačne.

Še ostale pomembne oznake, ki jih je mogoče dobro razumeti:
-CCA (Cold cranking Amps) - tok pri hladnem startu
Koliko A toka lahko akumulator da na -18˚C v 30. sukundah, da napetost na posameznih celicah ne pade pod 1.2V po celici.
-MCA(Marine Cranking Amps)
Podobno kot CCA, samo za temp. 0˚C
- EN
podobno kot CCA in MCA, samo da se tu definira tok za interval 10s pri temp -18˚C, in da napetost na akumulatorju ne pade pod 7.5V

V primeru, da se odločiš za AGM akumulator, preveri da ima MCA oziroma CCA, dovolj velik za zagon motorja, kolikšen je minimalni starni tok, pa verjetno piše v navodilih motorja. AGM je res nekoliko dražji od svinčenega, vendar ti bo za uporabo v navtiki zdržal dvakrat dlje kot svinčeni.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 23, 2009 11:17

Hvala za razlago.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Apr 23, 2009 15:17

Pozdravljen Gaso.
Dobra priporočila, katera se splača zapomnit.
Vidim , da se spoznaš na elektriko na plovilih. Končno. Ker ta tema ni kaj dosti opisana na Morjeplovcu, od strani nekoga , kateri je "doma" na tem področju. Seveda bi jaz potreboval več znanja o tem, pa literature, specifične za to področje, ni kaj dosti. Če pa je, pa je zelo posplošena. Ker, da akumulator požene zaganjač in ta spravi motor v pogon, mi je znano :) . Detajli, zakaj moramo uporabit (in kje), recimo releje, pa niso pogosto opisani. Pa če, potem v Angleščini.
Morjeplovcem, tudi z novejšimi plovili, bi ta tema tudi koristila. Pri iskanju "pobegle" napetosti in še kaj. Če drugo ne, privarčujemo lahko kaj denarja na HR, kjer vemo, da "mojstri" nimajo sramu udarit kako močno ceno.
Da ne pozabim, pa ne za to, ker se razumeš na el. , zelo lepo in detajlirano porihtana pasara. Tudi kombinacija z masivnim lesom se mi zelo zelo dopade. Bravo.
LP
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Apr 23, 2009 16:45

Gaso napisal/-a:Tudi na drugi barki imam 2x140Ah AGM akumulatorje BOSH, tako da sploh ne razmišljam, da bi še kdaj vgradil v katerokoli plovilo, za startni akumulator svinčenega.

Lahko das kaksno ceno za AGM 140 Ah od BOSH-a, da vidim kaksna je razlika za svincni.
Thnks.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 23, 2009 19:50

atilone,
v bistvu sem med obnovo moje barke študiral vse te stvari, tudi sam se nisem pred tem toliko poglabljal.
Drugače, pa sem večino stvari pobral s tujih spletnih strani in starih številk
Hrvaške Burze navtike, obstajajo tudi pdf CD-ji in je tam obdelano praktično vse. Glede cinkovih anod, pa je par odličnih člankov napisal lastnik Povhe navtike, tako da tudi to priporočam za branje. Elektrika, je dokaj kompleksna tema v navtiki, se bom vključil če bo kakšno vprašanje in poskušal pomagati.

opus,
moram pogledati v končni račun koliko so bili akumulatorji, zadnjo barko sem dobil šele pred manj kot mesecem dni in nimam še vseh cen v glavi.
Nimam podrobnega računi pri sebi, tako da ti sporočim po 1. maju, ko se vrnem z dopusta.
Akumulatorji pa so bili kupljeni na Hrvaškem v Splitu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti