Varovalka
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Varovalka
Kakšno varovalko naj dam med akumulator in Tohatsu 6ps 4t?
Re: Varovalka
omas napisal/-a:Kakšno varovalko naj dam med akumulator in Tohatsu 6ps 4t?
A sploh imaš elektriko na 6ps motorju
LP
Boris
Boris
Imam, da mi polni akumulator.
Imam, da mi polni akumulator.
Tvoj namen glede varovalke je sicer čisto dober, vendar pa v primeru, da bi pregorela, polnilnemu sklopu nebi usluge naredil, prej škodo. Klasičen alternator pregori, če ga odklopiš med delovanjem motorja z akumulatorja. Varovalke med motor in akumulator se ne daje. Med porabniki in akumulatorjem pa obvezno mora bit.
Xilinx Vivado HLx trainee
A to.maš eleltro vžig?
A ni lažje na roko potegnit kot acu seboj vlačit?
Na roko ga vzigam. Na barki imam par vatno solarno celico, ki je preslaba za vse na barki, ima pa motor moznost polnjenja akumulatorja pa sem mislil da je treba dat vmes varovalko.
Je ne bom dal, hvala za odgovore.
Je ne bom dal, hvala za odgovore.
kasaudio napisal/-a:Tvoj namen glede varovalke je sicer čisto dober, vendar pa v primeru, da bi pregorela, polnilnemu sklopu nebi usluge naredil, prej škodo.
Torej si zdej k sploh nima akumulatorja prkloplenga škodo dela če te prav razumem?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Dej razlož pol da bomo razumel.
Če je tokokrog prekinjen se po tvoje škoda dela, a zdej ni prekinjen?
Če je tokokrog prekinjen se po tvoje škoda dela, a zdej ni prekinjen?
alternator ima zbujanje, če ga ne pipaš, vrti v prazno, ker ne "polni" bremena.
če ga pa med delovanjem tj. "polnjenjem" odklemaš, ti pa zna vrisknit, ker je zgubil breme, razliko potenciala ima pa še vedno in posledično odbije diode zaradi špice v toku.
če imaš srečo, sabo vzame še kakega poceni električnega porabnika, kot je recimo krmilje motorja etc...
če ga pa med delovanjem tj. "polnjenjem" odklemaš, ti pa zna vrisknit, ker je zgubil breme, razliko potenciala ima pa še vedno in posledično odbije diode zaradi špice v toku.
če imaš srečo, sabo vzame še kakega poceni električnega porabnika, kot je recimo krmilje motorja etc...
V primeru da ima motor klasičen alternator je tako kot je napisal @kr3mn1
Polnenje je pri sodobnih outboardih lahko narejeno tudi čisto elektronsko, torej ni alternatorja. Ko varovalko spraši (takrat tudi teče konkreten tok) lahko nastanejo visoke napetostne in tokovne špice, ki poškodujejo polprevodnike. Ni nujno, da elektronika crkne ob prvi, taki "grehi" se nalagajo in na koncu res pride do odpovedi.
Določenim outboardom pa je precej vseeno kaj in kako počneš z elektriko namenjeno polnjenju. Eden takih je po mojih izkušnjah tomos 18. In ta je celo imel varovalko (10A) na polnilni liniji ki pa tudi pri kratkem stiku ni crknila.
Kakšno izvedbo polnjenja ima dotični motor ni znano, je pa sklepati, da ni ravno 50 let star in je lahko na te zadeve občutljiv. Če nimaš akumulatorja gor priklopljenega pa ni nič hudega, važno je da med delovanjem motorja ne prihaja do (hipnih) sprememb na polnilni liniji.
A bo šlo zdaj?
Polnenje je pri sodobnih outboardih lahko narejeno tudi čisto elektronsko, torej ni alternatorja. Ko varovalko spraši (takrat tudi teče konkreten tok) lahko nastanejo visoke napetostne in tokovne špice, ki poškodujejo polprevodnike. Ni nujno, da elektronika crkne ob prvi, taki "grehi" se nalagajo in na koncu res pride do odpovedi.
Določenim outboardom pa je precej vseeno kaj in kako počneš z elektriko namenjeno polnjenju. Eden takih je po mojih izkušnjah tomos 18. In ta je celo imel varovalko (10A) na polnilni liniji ki pa tudi pri kratkem stiku ni crknila.
Kakšno izvedbo polnjenja ima dotični motor ni znano, je pa sklepati, da ni ravno 50 let star in je lahko na te zadeve občutljiv. Če nimaš akumulatorja gor priklopljenega pa ni nič hudega, važno je da med delovanjem motorja ne prihaja do (hipnih) sprememb na polnilni liniji.
A bo šlo zdaj?
Nazadnje spremenil kasaudio, dne So Apr 20, 2019 12:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Pišete gluposti. Nism se enkrat vozil z odklopljenim akumulatorjem na katerega sem avto vžgal in nikol ni crknil alternator. Očitno je bla božja intervencija po tem takem.
Da ne govorimo o odpadih kjer z boosterjem užigajo avte brez akumulatorjev in jih vozijo okol. Čudn res da kr dela vse če bi po vajino mogl vse pokurt takoj ko odklopš booster.
Ja možn je da se skur ni pa niti prbližn to pravilo. Pravilo je, da dela vse in še vedno je do zdaj.
Da ne govorimo o odpadih kjer z boosterjem užigajo avte brez akumulatorjev in jih vozijo okol. Čudn res da kr dela vse če bi po vajino mogl vse pokurt takoj ko odklopš booster.
Ja možn je da se skur ni pa niti prbližn to pravilo. Pravilo je, da dela vse in še vedno je do zdaj.
Nazadnje spremenil AEgir, dne So Apr 20, 2019 12:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Mi že mogoče pišemo gluposti, ti jih pa še počneš zraven. Pojdi pol do avta ga zalaufaj in med delovanjem malo kleme z akumulatorja dol jemlji, tko da bo še mal šmelcalo zraven.

30A. Brez vzroka ti ne bo crknila, če pa narediš stik na napeljavi, ti čoln ne bo končal v ognju in dimu.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov