Sidrni winch

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Sidrni winch

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Maj 11, 2019 11:31

Potrebujem nasvet strokovnjakov. V sidrnem winchu sta razpadla ležaja. Z veliko muko sva z RobertomB odmontirala winch iz jadrnice. Doma sem ga spravil na prafaktorje, zamenjal ležaje, semering in vijake. V delu kjer je polž, katerega poganje elektromotor, je bila neka rjava tekočina. Ne vem ali je olje, ali mast pomešana z vodo. Tesnila na ohišju ni bilo, tako da je ta tekočina iztekla iz ohišja ko sem winch obrnil narobe. Prilagam fotografije obeh delov, ohišje kjer je polž, ter osovina z zobnikom, kateri se prilega na polža. Sprašujem vas, ali naj natočim noter neko olje za menjalnike, ter ohišje zatesnim, ali je dovolj, če nabijem noter neko boljšo mast.

Slika

Slika
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Sidrni winch

OdgovorNapisal/-a motorni » So Maj 11, 2019 13:15

V mojem je bilo olje. Razdrl sem ga, ker sem očistil in pobarval ohišje motorja. Nato sem nalil notri SAE 140 olje in ga zatesnil s tesnilno maso Kent, črna, namenjena kot nadomestek takih tesnil, sedaj ne vem oznake.
Me pa nekaj zanima, na zadnji sliki je vidna sklopka ali gredna vez (naj me kakšen strojnik popravi, kako se temu reče), ki preskoči pri določenem navoru. A imajo vsi vinči tako narejeno, moj namreč preskoči, če ga preobremeniš v smeri navzdol? Pa sem že mislil, da je izrabljen do amena.
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Maj 11, 2019 13:48

Notri je hipoidno olje tako kot v diferencialih. Tesnila daj izdelat če ne dobiš originalov. Lepil jaz nebi ker tesni na obodu tam boš pa s silikonom sila težko zatesnil.

Preobremenitveno sklopko ima tudi moj Lofrans.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Maj 11, 2019 18:46

Tudi jaz sem obnavljal winch pred par leti in je še vedno zelo zadovoljen s čist navadnim getrib oljem sae 90 :wink:
Lofrans v manualih priporoča olje 90-140.
Pa če boš slučajno menjal še motor ga imajo v Letriki za najmanj pol cene od "originalnega", ki ga tudi dela Letrika 8)
https://medisken.si
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Maj 11, 2019 20:34

Hvala vsem za nasvete, bom upošteval.
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov