elektrika

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tbrezic

elektrika

OdgovorNapisal/-a tbrezic » Sr Maj 06, 2009 13:47

Pozdravljeni
Imam Bayliner-ja, letnik 2002. Opis težave: Ob vključenem motorju, ko s stikalom vključim luči (zeleno-rdečo), v nekaj sekundah analogni kazalec temperature motorja naraste preko 100 stopinj, nato pa se vključi opozorilna lučka za pregretje motorja in zvočni opozorilni signal. Ko stikalo za luči izklopim, pade kazalec temperature motorja, izklopita pa se tudi zvočni in svetlobni opozorilni signal.
Mislim, da je z motorjem je vse v redu in da je vzrok električna napeljava.
Ali mi lahko kdo da idejo ali nasvet za odpravo težave, hvala
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 06, 2009 13:59

Pri moji komandni plošči motorja Lombardini, testiram alarme tako, da s plošče + signal alarma spojim z maso, potem mi začne alarm delovati, toliko da vidim če mi dela zvočni signal oziroma ledica na plošči, za posamezen alarm.

Se pravi, sumim, da je + vodnik za luči nekje v kratkem stiku z maso, verjetno so tudi tvoji alarmi aktivirajo, ko niso pod napetostjo oziroma, če sta + in masa na istem potencialu, saj je potem napetost med njima 0, potem sproži alarm, ker primerja maso s signalom alarma. To se običajno vidi ko daš kontakt in se vklopijo alarmi, ko pa motor vžgeš pa po alarmnih vodnikih dobiš napetost in se običajno ugasnejo.

Poskusi z Ohm metrom prekontrolirati + vodnike luči, dovolj je da imaš malo kondenza v luči, pa pride do kratkega stika mogoče že v sami luči, to mislim, da je najverjetneje.
Če prebija, odmontiraj luč, poskusi ponovno, mogoče je potrebno samo luči zamenjati, sama napeljava pa je OK. V kolikor ti tako prebija, imaš lahko potencialni problem s korozijo.
Tvojega motorja sicer ne poznam in ne vem kako ima narejen temperaturni senzor, tako da mogoče ni to napaka, kar mislim.
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Maj 06, 2009 18:03

Takašen podoben problem sem imel tudi jaz in svetujem ti da pregledaš -vodnik oziroma maso.Menjal sem dovodni kabel iz motorja na armaturno ploščo.Preglej vse spoje in če so kabelčevlji oksidirani potem je sigurno tudi kabel.
tbrezic

OdgovorNapisal/-a tbrezic » Sr Maj 06, 2009 18:37

Spoštovana

Najlepša hvala za vajine odgovore in mnenja. Motor je Mercruiser 1.7 LDTI. Eno ohišje lučke /zelene/-proizvajalec Perko sem odmontiral in je OK, z rdečo lučko pa je težava, ker je kabel prekratek in je ne dobim z ležišča. Gaso: Postopek v odstavku, katerega si opisal pri sebi, je identičen tudi pri meni-start, samodejna kontrola armaturnih luči in alarma...
Motor deluje super, čoln imam 7 let in mi nagaja ta napaka že od novega. Sedaj pa bi rad to saniral, pa imam take probleme. Torej, motor deluje BP, težava je le, ko je motor vključen (deluje), in prižgem luči za nočno vožnjo, se čez par sek. dvigne kazalec na armaturi za pregrevanje motorja, nato pa še opozorilna lučka za pregretje in zvočni alarm. Ko luči izklopim, se zadeva vrne v položaj BP. PS Ko prižgem luči, se mi osvetli tudi armaturna plošča, kar je normalno. Naj ti še napišem, da je tvoja barka (ogledal sem si jo na teh straneh), prečudovita - čestitke. lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 06, 2009 23:36

Tudi jaz bi rekel, da nekje nekaj "tolče" proti masi ali ima slab kontakt... Za začetek bi poskusil pobrati ven žarnice pozicijskih luči. Ko ni porabnika, tudi ne bo vleklo toka po krivih poteh... Če se nič ne spremeni, potem je skoraj zagotovo nekaj na armaturni plošči. Lahko bi bila tudi inštalacija, vendar to je malo verjetno. Osvetlitev armature zna biti kar pravi naslov... To pa je lahko problem, saj ima vsak merilnik svojo žarnico. Moral boš iti korak po koraku in odklapljati žarnice. Najprej poskusi najti žico, ki gre iz stikala na osvetlitev merilnikov. To odklopi in spet vključi luči. Verjetno napake ne bo več... No potem poskusi napajanje luči priklopiti direktno na +, brez da prižgeš luči. Če se napaka pojavi, si 100%, da je nekaj na teh žarnicah.
Upam, da odkriješ, zna pa biti zoprno in dolgotrajno.

LP
lme
Poročnik bojne ladje

Elektrika yamaha

OdgovorNapisal/-a lme » Če Maj 07, 2009 12:49

Pozdravljeni!
Nabavil sem gumico Trimarin 500 let.2001 + yamaha 70 let.91.
Imama probleme z obratomerjem yamaha lcd kateri kaže obrate + trim.
Ima mogoče kdo električno shemo vezave obratomerja na motor.
Ali je edina možnost servis ali kaj drugega?
L.P.Mare
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 07, 2009 15:46

Ne poznam konkretne električne sheme za tvoj motor, vendar običajno dobijo LCD displayi signal za obrate prek alternatorja. Odvisno od alternatorja, ampak ponavadi ima en kabel, ki je priklopljen direktno na eno izmed faz alternatorja, se pravi pred diodami, če boš odpiral alternator, bi moral takoj videti, kateri kabel je ta, v kolikor so diode kar v alternatorju in niso ločene, drugače pa poglej kable pred diodami če je regulator ločen, v kolikor je pri tvojem motorju podobno, potem bi lahko bilo:

1. da imaš korodirane kontakte, kabel(faza) na alternatorju, preveri še vse ostale kable, ki prihajajo iz LCD-ja, ali je kaj korodirano.

2. da imaš v okvari alternator, dobro bi bilo preveriti ali sploh polni.

3. da je kaj narobe s samim LCD displayem
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Po Maj 25, 2009 20:41

Gaso, pregledal napeljavo dva navitja obstajata pod magnetom vsak posebej daje napetost 14v.Prejšni lastnik jih je dal previti, ker sta bila v okvari.Se mi pa dozdeva, da jih je sam menjal in nekaj narobe zvezal.Skratka problem imam ko ne vem kako jih zvezati skupaj in nato na ločeni regler kateri ima za vhod dve žici.Vezal samo eno tuljavo na regler meril z inštrumentom napetost se je na akumulatorju počasi dvigovala.Torej se je poplnilak.Sem probal zaporedno pa mi pride ve tam okoli 35v izmenično brez obremenitve.Ali lahko to napetost pripeljem na regler?
Ali mi lahko kdo pomaga in mi pove ali jih moram vezati vporedno ali zaporedni?Kako vem, če je regler dober?
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem,Mare.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 25, 2009 21:17

Vezati jih moraš vzporedno.
Na vsakem če imaš dva navitja bi moral imeti okoli 14V. Se pravi predstavljaj si, da dobiš od vsakega sinusno napetost, vendar sta zamaknjena za fazo Pi, se pravi vse kar ti regler bi moral delati, je da ti vsak hribček(sinus) spravi na okoli 14V. Bi moral videti shemo kako je treba priključiti.
atilone
Admiral

Re: Elektrika yamaha

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 26, 2009 09:19

lme napisal/-a:Pozdravljeni!
Nabavil sem gumico Trimarin 500 let.2001 + yamaha 70 let.91.
Imama probleme z obratomerjem yamaha lcd kateri kaže obrate + trim.
Ima mogoče kdo električno shemo vezave obratomerja na motor.
Ali je edina možnost servis ali kaj drugega?
L.P.Mare

Upam da bo taprava. Tvoja Yamaha je na spisku, torej bo šlo. Imaš v več jezikih, samo Slovenščine ni zraven :wink: . Imam pa tudi shemo za trim, če potrebuješ ?.
LP
http://www.downloadingfiles.co.uk/telef ... meter,.pdf
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Sr Maj 27, 2009 12:49

Gaso, vezal vporedno napetost (izmenična) niha od 10v pa tja do 18v. odvisno od obratov, nato na regler.
Meril akumulator napetost prišla tja do 16v po cca 4 minutah brez obremenitve.Se bojim,da regler ne dela dobro.
L.P.Mare
P.S.Gaso hvala za nasvete, ki mi jih daješ.
Atilone Thanks za shemo!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 27, 2009 13:05

Ne ne dela dobro, napetost ne sme it preko 14.3V.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 27, 2009 20:10

Si imel priklopljen akumulator in je prišlo do 16V napetosti? Če je regler brez bremena, je možno da ne deluje dobro... Mora imeti vsaj nekaj...

LP
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Pe Maj 29, 2009 09:37

Akumulator je bil priklopljen!Po mojem je regulator,kajti napetost je usmerjena enosmerno in narašča sorazmerno z dodajanjem plina.Probal tudi z obremenitvijo 50w (žarnica avto) pa je napetost pod prostim tekom bila 8v ko dodaš plin narašča do 20v.Sem brskal po moto forumu in se mi dozdeva, da je ta majhna črna zadevica (poglej slike) fuč.

Dodajam slike kako izgleda.
http://www.moj-album.com/uredi/marjan1/ ... d=15898228

L.P.Mare
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Maj 29, 2009 11:44

Nabavi novega, je cca 40€, če je sploh z njim kaj narobe, močno dvomim.
http://www.iboats.com/mall/partfinder/? ... =629868287

Namreč. sem močno v dvomih, da je kaj z njim narobe, mogoče je da to sploh ni regulator, ampak samo pretvornik iz izmenične napetosti v enosmerno, podobno kot Gretzov mostiček pri transformatorjih, ne pa da tudi regulira nepetost. Saj v katalogih piše le Rectifier ne pa tudi Voltage regulator. Mogoče bi bilo dobro vprašati na Yamahinem servisu, ali ta motor regulira napetost oziroma ali je potrebno imeti zunanji regulator.

Ali lahko malo poveš kaj so vsi ti kabli, nisem našel kakšne sheme opisa vodičev za tvoj regler, zato predpostavljam.

Črn - Ignition - vzbudi navitje ali masa ????
Zelena kabla - + vsakega navitja
Rdeč - do akumulatorja.

Ali si priklopil vse kable ko si delal test, oziroma ali je bil motiran na ohišje motorja. Ali gre še kakšen kabel nazaj do navitij, ni mi jasen dodaten priključek na rdečem kablu? Na sliki navitij ki si jih dal, vidim še črn kabel zraven rdečega, po moje je eden od teh za vzbuditev tuljav, kako si zvezal ta dva kabla. ? Predpostavljam, da se koristi kar povratna zanka iz akumulatorja (na rdečem kablu), s katero se vzbuja tuljave.
Poglej, kaj sta tadva kabla pri tuljavah in kako si jih zvezal.

Bom še malo poskusil pogledati, za shemo tega regulatorja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov