lotevam se obnove vodovoda na moji jadnici. star sistem je precej kompliciran z precej ventili, novega bi rad poenostavil. staro stanje: Dva rezervoarja vsak po 150lt(salon in prednja kabina), vodna pumpa v kuhinji in dve pipi(kuhinja in koplanica).
nov sistem bi rad da ima taksno formo: en vecji tank v sprednji kabini, dovol mocna pumpa za pipe v wc, kuhinji in dodatno tus na krmi. ker je bil star sistem samo na hladno vodo bi rad dodal se bojler. vem da za to potrebujem tudi toplotni izmnjevalec na motorju ki bo nanovo vgrajen.
zanima me: kaksno pumpo za vodo izbrat(moc/pretok...) kaksne cevi izbrat(navadne cevi in spojke ali whale connect system), ali je potrebno v sistem dodat ekspanzijsko posodo? dobodosli vsi triki, predlogi in resitve ki ste jih uporabili na svojih barkah
obnova "kanalizacije"
zamenjati morem tudi vse odvodne cevi.
trenutno gre iz kuhinjskega umivalnika direktno v morje 1 1/4 odtok, kar mislim da je zadosti, iz wc gre ista dimenzija direktno v vodo. tukaj vmes pride se crni tank! v kopalnici ima umivanik direkten iztok v morje dimenzije 3/4. najbolj me daje kako resit odvodnjavanje iz tusa. kot vse trenutno kaze je do sedaj bilo reseno tako da je je vse zbiralo v kuhinji in nato z nozno pumpo prek odvoda kuhinjskega korita v morje. za odovodnjavnje tusa bi rad vgradil nek avtomatski boks na princip avtomatske kaluzne crpalke. jabsco in johnson pump ponujata simpaticne plug and play sisteme, ki so sorazmeroma ugodni in dimanzijsko pasejo pod moje podnice. zanima me kam speljat odtocno cev. ali na odtok NAD vodo( Y razdelilec na cev za kaluzno crplako) ali lahko ostane na enemu od PODVODNIH ventilov v kuhinji/koplanici in dodam nepovratni ventil? zanimajo me predvsem prakticne resitve, kako imaste narejeno ostali in ne teoreticne ki so blizu utopicnim dragim sitemom.
hvala za vso pomoc ze vnaprej
lp. matevz