Hladilna tekočina

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

BosKo
Kapitan

Hladilna tekočina

OdgovorNapisal/-a BosKo » Pe Nov 15, 2019 19:24

Pri zamenjavi hladilne tekočine v MD2030 sem opazil da je stara tekočina precej rjava. Sicer sem celoten sistem spral s svežo vodo dokler ni vem tekla čista voda ampak vseeno bi morda naslednje leto zadevo malo bolj očistil. Kaj lahko nalijem noter? Kakšen kis recimo ?
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

Re: Hladilna tekočina

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Nov 15, 2019 22:15

Našel sem nek Volvo Penta Service bulletin 26-0-29, ki opisuje postopek izpiranja motorja z oksalno kislino. Po kislini predvidevajo spiranje z vodo, nato nevtralizacijo s sodo bikarbono in šele nato nov antifriz. Antifriz je namreč rahlo alkalen in bi ob stiku s kislino dodatki v njem hitro izgubili zaščitni učinek. Cel postopek je predviden ob zamenjavi tipa antifriza iz (originalnih VP) zelenega v rumenega, če bi si kdo tega zares močno želel. Oba sta etilen glikolna, imata pa različne antikorozijske dodatke, ki med seboj očitno niso kompatibilni. In oba sta dražja od večine antifrizov na trgu.

Po teh navodilih sem spral svoje motorje, ker so prejšnjemu lastniku menjali antifriz za rdečega (Petrolovega ali Kemisovega?), ki pa je postal po dveh, treh letih čisto rjav. Po izpiranju je na koncu tekla iz motorja čista voda, preden sem nalil svež antifriz. Iz vraževernosti sem ponovno uporabil originalnega zelenega. Na žalost pa je bil letos kljub temu spet rjav. Rjava usedlina se lahko celo zlepi in dela čepe v tanjših prehodih. Sem imel cel kup težav zamašenimi cevkami :-(

Bom tudi jaz vesel kakega dobrega nasveta. Če bi se kdo rad šel eksperimentiranje z analizno kemijo, mu z veseljem odstopim nekaj rjave gošče ;-)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Nov 15, 2019 23:29

Samo razmišljam...ali ima ta motor mogoče oljni hladilnik, ki ga hladi antifriz, kot recimo cummins? Ker gošča je lahko tudi posledica mešanja z oljem..., no sicer upam da ne :wink:
https://medisken.si
sasha
Desetnik

OdgovorNapisal/-a sasha » So Nov 16, 2019 00:16

gregor.n napisal/-a:Samo razmišljam...ali ima ta motor mogoče oljni hladilnik, ki ga hladi antifriz, kot recimo cummins? Ker gošča je lahko tudi posledica mešanja z oljem..., no sicer upam da ne :wink:

nima oljnega hladilnika, vsaj md2010 nima in dvomim da ga ima md2030. rjav antifriz so skifece in vsedline zaradi korozije. jaz sem imel isto rjavo in sem hotel zamenjat antifriz in po odsraufanem cepu na dnu sploh ni nic teklo ven in sem moral z zico drmat da je popustilo vsedline in steklo ven in sem isto spral s cisto vodo dokler ni bil mocan enakomeren curek v upanju da je spralo vse smeti ven. sem dal zelen friz in mi je ratal isto rjavkast ampak se vedno vlece mal bl na zeleno kot rjavo :)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Nov 16, 2019 10:55

Mogoče bi v tem primeru prav prišel Evans. Antifriz brez vode.

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Nov 16, 2019 12:56

Zagotovo je večina te gošče rja. Izgleda kot prah z različno velikimi delci. Zakaj je v nekaterih motorjih tega več? Mogoče prispeva k temu menjavanje antifrizov, ki vsebujejo med seboj nekompatibilne antikorozijske dodatke. Motor je namreč skoraj nemogoče tako dobro sprati, da pri menjavi antifzov z različnimi tipi dodatkov ne bi prišlo do mešanja, pravijo v tistem Service bulettinu. Ne vem pa koliko starega primešanega novemu že lahko bistveno zmanjša antikorozijske lastnosti.

Odgovor na boskovo vprašanje: kako sprati sistem. Če že s kislino, potem je to lahko oksalna (poceni šibka organska kislina - pozor strupena pri uživanju in vdihavanju), ker jo celo VP omenja kot primerno in potem poleg izpiranja z vodo obvezno še nevtralizacija kisline z sodo bikarbono (šibka baza). Kaj s takim izpiranjem dosežeš, pa ne vem.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Nov 16, 2019 17:36

Lahko pa pokličeš Texa pa ti opere motor :)

Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Nov 16, 2019 17:46

Tex bi rajši samo zunanji del dvokrožnega sistema, tam kjer je slana voda. Že ve zakaj ;-)
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Nov 16, 2019 17:48

gregor.n napisal/-a:Samo razmišljam...ali ima ta motor mogoče oljni hladilnik, ki ga hladi antifriz, kot recimo cummins? Ker gošča je lahko tudi posledica mešanja z oljem..., no sicer upam da ne :wink:

Gregor hvala za razmišljanje. Ne, oljni hladilnik hladi morska voda.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Nov 16, 2019 17:51

No tole sem jaz tudi naredil, sicer sam, ampak na morskem krogu hlajenja, saj mislim da je ta Burnacle buster bolj za vodni kamen :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Avg 22, 2020 09:55

Izbrati moram pravilno hladilno tekočino za moj motor. Motor je marinizirani Golf 1,6D, ki ima litoželezni blok motorja izmenjevalec pa je klasičen Marine izdelan iz bakrenih cevk nacinjenih na bron.
Mislim, da bo rdeči antifriz za moj primer prava izbira. Do sedaj hladilne tekočine nisem redno menjaval in kot vidim sedaj po obnovi motorja bom moral uvrstiti menjavo hladilne tekočine na vsake 3-4 leta!
Ob obnovi motorja sem v litoželeznem bloku opazil površinsko korozijo v obliki drobnega rjavega prahu, ki je posledica neredne menjave hladilne tekočine.

Na netu sem zasledil:

Antifriz G11, G12 in G13...
-Razred G11 vključuje poceni antifriz, ki vsebuje minimalni nabor dodatkov. ...
-Razred G12 pomeni dražje antifrize na osnovi dodatkov karboksilata. Imajo najboljše zmogljivosti odvajanja toplote in omogočajo tudi boljšo protikorozijsko zaščito.
-Antifrizi razreda G13 temeljijo na polipropilenglikolu, zaradi česar je antifriz bolj prijazen do okolja. Takšna tekočina ni strupena, hkrati pa ima vse prednosti drugih vrst antifriza. Pravzaprav večina sodobnih proizvajalcev avtomobilov priporoča uporabo antifrizov te skupine, ki jih vodijo ne samo tehnični vidiki, ampak tudi koncepti čistosti okolja.
...

Citat...
Antifriz je po naravi agresivna tekočina zaradi dodatkov, ki so namenjeni različnim kovinam. Če ima motor več bakra, medenine in njihovih zlitin, potem potrebujete rdeč antifriz, če pa je več aluminija in njegovih zlitin, potem vzemite zeleni antifriz.
...

Antifriz G12 (rdeč)
Rdeči antifriz ima še bolj progresivno sestavo v primerjavi z zelenim antifrizom. Glavni del aditivov v njem je organskega izvora, veliko je karboksilne kisline.
Zaradi svojih lastnosti aditivi v G12 ne tvorijo filma, ki se nato drobi, toplota se bolje odstrani. Ta sestava dobro preprečuje razvoj korozije in na njenih žariščih tvori stabilen tanek film.

Kljub očitni prednostmi ima G12 tudi svoje pomanjkljivosti:
Sestava sicer preprečuje nadaljnji razvoj korozije, vendar ne preprečuje njenega nastanka, odsotnost preprečevanja korozije;
Karboksilna kislina dobro ščiti bakrene in medeninaste površine, aluminij pa slabo ščiti.

Prednosti:
- deluje do 5 let
- preprečuje širjenje rje
- se ne drobi
- dobro odvaja toploto

Tako smo ugotovili, kakšna je razlika med modrim, rdečim in zelenim antifrizom, kakšne so prednosti in slabosti vsakega od njih. Če se želite odločiti, kakšen antifriz boste vlili v vaš avto, se morate spomniti, da antifriz G12 (rdeč) ne deluje dobro pri zaščiti aluminijastih delov, G11 (zelen) pa ne ščiti dobro bakrenih in medeninastih delov.

In iz katerega materiala so v glavnem sestavljeni deli hladilnega sistema vašega avtomobila? Logično je, če je več zlitin iz bakra in medenine, dajte prednost rdečemu antifrizu, če več zlitin iz aluminija - zelenemu.
...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 22, 2020 12:32

Meni je letos mehanik Željko iz Pule nalil v motor Lombardini antifriz Petronas paraflu 11 modre barve, ko je menjal zobati jermen, vodno pumpo in še kaj pri servisu na 2500 ur, prej sem imel noter rdečega od Petrola. Motor je pretežno aluminijast. Potem sem ga nekaj litrov stočil ven, ker sem montiral bojler. Nato sem vrnil iztočeno nazaj in dolil 2 litra vode, ker nikjer ne dobim tega antifriza, Željko pa je rekel, da se različni antifrizi ne smejo mešati.
Sedaj pa ne vem, je modri še tretja sorta antifriza?
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Po Avg 24, 2020 13:20

Nikola T. napisal/-a:Izbrati moram pravilno hladilno tekočino za moj motor. Motor je marinizirani Golf 1,6D, ki ima litoželezni blok motorja izmenjevalec pa je klasičen Marine izdelan iz bakrenih cevk nacinjenih na bron.
Mislim, da bo rdeči antifriz za moj primer prava izbira. Do sedaj hladilne tekočine nisem redno menjaval in kot vidim sedaj po obnovi motorja bom moral uvrstiti menjavo hladilne tekočine na vsake 3-4 leta!
Ob obnovi motorja sem v litoželeznem bloku opazil površinsko korozijo v obliki drobnega rjavega prahu, ki je posledica neredne menjave hladilne tekočine.

Na netu sem zasledil:

Antifriz G11, G12 in G13...
-Razred G11 vključuje poceni antifriz, ki vsebuje minimalni nabor dodatkov. ...
-Razred G12 pomeni dražje antifrize na osnovi dodatkov karboksilata. Imajo najboljše zmogljivosti odvajanja toplote in omogočajo tudi boljšo protikorozijsko zaščito.
-Antifrizi razreda G13 temeljijo na polipropilenglikolu, zaradi česar je antifriz bolj prijazen do okolja. Takšna tekočina ni strupena, hkrati pa ima vse prednosti drugih vrst antifriza. Pravzaprav večina sodobnih proizvajalcev avtomobilov priporoča uporabo antifrizov te skupine, ki jih vodijo ne samo tehnični vidiki, ampak tudi koncepti čistosti okolja.
...

Citat...
Antifriz je po naravi agresivna tekočina zaradi dodatkov, ki so namenjeni različnim kovinam. Če ima motor več bakra, medenine in njihovih zlitin, potem potrebujete rdeč antifriz, če pa je več aluminija in njegovih zlitin, potem vzemite zeleni antifriz.
...

Antifriz G12 (rdeč)
Rdeči antifriz ima še bolj progresivno sestavo v primerjavi z zelenim antifrizom. Glavni del aditivov v njem je organskega izvora, veliko je karboksilne kisline.
Zaradi svojih lastnosti aditivi v G12 ne tvorijo filma, ki se nato drobi, toplota se bolje odstrani. Ta sestava dobro preprečuje razvoj korozije in na njenih žariščih tvori stabilen tanek film.

Kljub očitni prednostmi ima G12 tudi svoje pomanjkljivosti:
Sestava sicer preprečuje nadaljnji razvoj korozije, vendar ne preprečuje njenega nastanka, odsotnost preprečevanja korozije;
Karboksilna kislina dobro ščiti bakrene in medeninaste površine, aluminij pa slabo ščiti.

Prednosti:
- deluje do 5 let
- preprečuje širjenje rje
- se ne drobi
- dobro odvaja toploto

Tako smo ugotovili, kakšna je razlika med modrim, rdečim in zelenim antifrizom, kakšne so prednosti in slabosti vsakega od njih. Če se želite odločiti, kakšen antifriz boste vlili v vaš avto, se morate spomniti, da antifriz G12 (rdeč) ne deluje dobro pri zaščiti aluminijastih delov, G11 (zelen) pa ne ščiti dobro bakrenih in medeninastih delov.

In iz katerega materiala so v glavnem sestavljeni deli hladilnega sistema vašega avtomobila? Logično je, če je več zlitin iz bakra in medenine, dajte prednost rdečemu antifrizu, če več zlitin iz aluminija - zelenemu.
...

V Mercruiserju 4.3 MPI FWC je antifriz z oznako G30 (G12) roza barve. Menjan lani po 7 letih.

LPZ
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Avg 24, 2020 13:40

zalesjak, imaš na tem motorju zaprt sistem hlajenja :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Po Avg 24, 2020 13:59

jozko napisal/-a:zalesjak, imaš na tem motorju zaprt sistem hlajenja :?:

Motor ima zaprt dvokrožni sistem hlajenja z izmenjevalcem.

FWC pomeni fresh water cooling.

LPZ

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot], Google [Bot] in 15 gostov