Poliranje pleksi stekla

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

KOMA
Poročnik bojne ladje

Poliranje pleksi stekla

OdgovorNapisal/-a KOMA » Sr Feb 05, 2020 12:05

Pozdravljeni,

ali ima kdo izkušnje glede poliranja pleksi stekla?

Kabina moje barke je ob straneh in spredaj v celot (razen seveda strehe) narejena iz pleksi stekla. Ker ima na grbi že dva desetletja, je predvsem ponoči vidljivost že bolj boga :( (veliko odseva zaradi drobnih prask).

Hvala za vsak namig, izkušnjo...
Marjan
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Poliranje pleksi stekla

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 05, 2020 13:41

Kupi polirni set za avtomobilske luči in poizkusi po navodilih s tistim. Če imaš (in verjetno imaš) pa tiste razpokice notri v pleksiju, tist se pa ne da sanirat tam pomaga samo menjava.

3M ima dober set, s tistim sem jaz že precej luči pridrajsal nazaj v življenje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Sr Feb 05, 2020 15:15

https://www.ebay.de/itm/20ML-HGKJ-8-Car ... 2749.l2649

Meni tole špila, pa sem mislil da je brezveze... za avto mislim, za rumene luči
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Feb 05, 2020 16:24

Pleksi vetrobransko je na moji barki že dvakrat v sedmih letih spoliral Mamamicka. Prvič sva bila oba presenečena nad učinkom. Ne vem kaj je uporabil, šlo je hitro. Meni se je zdelo gledat zelo enostavno :-)
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Feb 06, 2020 04:52

Jaz isto kot Aegir, najprej sem zbrusil z 500,600 700,1000 in 1500 papirjem in poliral z 3m pasto.
Obstaja pa tudi lak za pleksi Wurth, baje zdrzi dosti dlje kot poliranje, to se nisem poizkusil.
Lpd
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Feb 06, 2020 06:32

Prvo kot prvo ni pleksi steklo ampak polikarbonat.. Kot pri vizirju od čelade , tudi tam je polikarbonat.. Ampak , to je treba vedeti.. Treba je vedeti tudi zakaj zbledi, da lahko saniraš površino kot je treba.. Vsekaor je pa treba polakirat , najboljše z avtolakom , ker ima visok odstotek UV zaščite.Ni dovolj samo poliranje, s tem površino samo zgladiš ne pa zaščitiš.. Zaščitiš jo z lakom.. Več pa prihodnjič... :lol:
Fiat Justitia ... Some day....
KOMA
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a KOMA » Če Feb 06, 2020 06:56

AEgir, franc5e ... jaz imam tega ene 4m2 :( ...bi pa šlo nekaj teh tubic za poliranje luči :D :D...kot kaže, pa bo treba res nekako v to smer. Poliranje pa bo kar bo, potem pa nekako zaščititi.

Primus...čist možno, da je polikarbonat. Nisem tega faha in ne ločim. Po čem pa se razlikuje, lahko kot laik razpoznam razliko?
Zbledelo oz. rahlo mlečne mat barve je po mojem povsem zaradi mehanskih vzrokov, ... deluje kot da je bilo že kdaj polirano in zato ne bi rad ponovil enake napake.

Ko ti bo zneslo, pa napiši še kaj o zaščiti.

Francelj, Hvala...bom vprašal Mamomicko, kako in kaj. Bi mu z veseljem pripeljal v remont, pa sem z barko na jugu.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Feb 06, 2020 10:32

Če boš lakiral je škoda prej polirat ker bo tak al tak treba pred lakiranjem brusit.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 07, 2020 00:18

Vsi imate po nekaj prav. Nihce pa ne prenese to na barko.
Polikarbonat ali pleksi je v tej luci vseeno. Oba se spraskata. Pleksi pokasira hitteje na plovilu.
Oba pa se polira enako.
Turej brusenje. Ce je tako poskodovan, da je potrebno brusenje je bolje vse skupaj prodati. Brusiti plastiko, da ne ostanejo rise je uh...
Pa tudi rise vizuelno ne motijo, med plovbo se jih ne vidi. Ja sw brusi lokalno ce jw rwcimo kdo z lopato odstranjeval vinjeto.
Jaz ne upprabljam "namenske" paste ker je le drag nateg.
Uporabi pasto z alu oksidom, to jw pasta, ki je groba ampak nima granulata.
Vzami grobo in eno fino. Enako gobo trdo in srednjo. Obrati precej nizki, sproti preverjaj temperaturo stekla ki je lahko le toplo. Da moras prej res dobro scistiti steklo ne rabim pisat. Gobo veckrat vmes operi.
Pasta ima v sebi maziva ki skrijejo rezultat zato za prwverbo rezyltata obrisi z alkoholom. Najbolje da uporabljas za vse nove mikrofibre.

Ko je spolirano pa zascita. Ja drzi da bi bilo najbolje lakirati, kar pa je neekonomicno zato sw uporabljajo voski, sealanti ali kar keramicen premaz. Seveda je to potrebno veckrat ponoviti, da bo dolgo ostalo lepo.

Poliranje pleksija samo po sebi ni neka znanost, treba je upostevati da ne gre na silo, pocasi, sistematicno, cisto in hladno... zato tudi dlje traja. Fino je imeti tudi manjse gobe za vogale, pa tamalo masino pa... nikoli konca, ampak se da tudi brez.
Se najvecja tezava je ce je spraskano znotraj, steklo pa tik nad armaturo kjer ni prostora za masino.

Upam da sem kaj pomagal. Napake so ker swm na fonu
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
KOMA
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a KOMA » Po Feb 10, 2020 09:13

Kolikor vidim, torej poliranje+zaščita in to je to...

mamaMicka, Hvala ...
"Uporabi pasto z alu oksidom, to jw pasta, ki je groba ampak nima granulata"
...mi lahko zaupaš konkretno za katero pasto gre?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov