Napeljava sladke vode po barki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Napeljava sladke vode po barki

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 19, 2020 14:48

Na barki imam tekočo sladko vodo zgolj v kuhinji, na nožno črpalko. Želel bi napeljati vodo prek elektične črpalke za tuš na krmi, vodo za umivalnik v kopalnici in v kuhinjskem delu. Tu mi v teoriji še ni čist jasno, kaj vse potrebujem:
- el. pumpo za pretok vode
- pipo, ki da el. kontakt pumpi
- vmesno ekspanzijsko posodo (je ta nujna, kaj točno je sploh funkcija, kako kupiti - dimenzija?)

Sem zgoraj še kaj pozabil?
Ali imam lahko za vse pipe eno el. črpalko in eno ekspanzijsko posodo, ali so potrebne ločene?
Iz tanka sladke vode je en iztok za vse pipe ali ločeno?

Hvala za odgovore.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Napeljava sladke vode po barki

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 19, 2020 14:51

odvisno kaj hočeš.

eni imajo toplo in mrzlo vodo, potem rabiš dvojno napeljavo, pa izmenjevalec iz motorja in el. gretje.

drugače so pa ti sistemi narejeni enostavno, pipa in cevi morajo držat tiste pol bara pritiska, ko opreš vodo, tlačno stikalo vklopi črpalko in teče voda. ko zapreš pipo se tlak vzpostavi in črpalka neha delovat.

sedaj če nisi ravno vešč in ne bi rad preveč časa zabil, lahko celo kupiš tanke ki imajo že vse notri. ali pa pač vzameš tank, vmesni kos z nepovratnim ventilom in stikalom, pa črpalko posebej.

ni nek bavbav.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 19, 2020 15:10

Zaenkrat bo samo hladna voda. Tank bom pa uporabil tisti, ki je že na barki in glih paše pod klop.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Avg 19, 2020 17:36

Meni je na manjši jadrnici zadoščal 12V “hidrofor”.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Avg 19, 2020 17:49

Tudi pri nas je bila nožna pumpa, ko smo kupili jadrnico. Nato sem kupil TOLE pumpo, pa nove pipe, tu je veliko izbire, ni nobene potrebe da imajo kakšen električni kontakt, pa vrtno cev "Skipper" pol cole - dobiš jo vsepovsod, pa priključke in nastavke. Kasneje sem dodal še ekspanzijsko posodo prostornine 1l, da se pumpa pri majhnih pretokih ne vklaplja kar naprej.
Razvod vroče vode pa sem naredil s teflonsko cevjo PTFE 6x8, ki sem jo skupaj z reduciri in spojkami kupil v Hypexu. Tako tanka cev se super obnese, pretoka je ravno dovolj, stočiš pa ne več kot 3 deci mrzle vode preden priteče topla.
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 19, 2020 18:43

A za 3 pipe (krmni tuš, kuhinja, kopalnica) je lahko 1 pumpa in 1 ekspanzijska posoda? (samo za mrzlo vodo)
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Avg 19, 2020 18:47

Ja, ena pumpa je dovolj za kar nekaj pip, saj ne boš vse na isti čas uporabljal. Ko odpreš pipo, se vklopi pumpa.
Lahko tudi brez ekspanzijske, samo potem se več vklaplja in izklaplja. Jaz gledam ravno, da bi nekam dodal ekspanzijsko in si mogoče dodal še priključek za kopno (mimo pumpe), za čas ko sem v matični marini.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 19, 2020 19:51

6 barov boš pol imel tlaka,ko boš na zunanjem priključku..Evovi ima mislim dodatno pipo za zunanji,marinski priklop.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Avg 20, 2020 00:01

Rabiš regulator tlaka, nastavljen na 1,5 do 2 bara.

lp

motorni
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Avg 20, 2020 01:01

Preprosta slika, kako to gre, če imaš mrzlo in toplo vodo.
Če hočeš samo mrzlo, pozabi na cev mrzle, ki gre na bojler.
Velikost pumpe ne določa število pip, ampak koliko pip boš uporabljal hkrati.

https://www.jabscoshop.com/advice-and-s ... -pumps.htm
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 20, 2020 08:19

polanc napisal/-a:6 barov boš pol imel tlaka,ko boš na zunanjem priključku..Evovi ima mislim dodatno pipo za zunanji,marinski priklop.

Jaz imam narejen priklop direktno na omrežje in sicer sem montiral dodatno pipo (čisto obično kot je doma za v kuhinjo). Za napeljavo po barki (od priključka do pipe) sem uporabil cev ki se uporablja tudi za priklop bojlerja.
Slika

Izmeril sem dolžino ki jo potrebujem in definiral priključke, potem pa so mi vse skupaj naredili v podjetju Ines.
https://www.ines.si/storitve/industrijske-cevi/

Vse skupaj sem potem še izoliral, da se v vročini ko po cevi teče hladna voda ne dela kondenz.

Priporočam, da si vgradiš tudi mehanizem za preprečevanje izliva vode.
https://www.filtri-za-vodo.si/vodni-fil ... na-zascita

V kolikor boš imel direktni priklop na omrežje vedno ko te ni na barki zapiraj vodo ali pa si nabavi zgornji zaščitni ventil. Ker v primeru, da ti poči cev in te ni na barki boš imel podmornico.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Mornar pohorc
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Če Avg 20, 2020 10:29

Jaz sem si na barki naredil vodo tako, da imam dve crpalki. Eno mocnejso 3 bar 12l/m imam za tus na krmi in priklop za moznost pranje barke, druga crpalka je pa manjsa 3l/m, z moznostjo nastavitve tlaka.kajti imam vgrajen nizkotlacni PVC bojler 6 l, kateri kahko prenese najvec 0,5 bar. tlaka. Tako sem nastavil tudi crpalko in lepo vse deluje kot mora. To crpalko uporabljam za pipo v kuhinji in za kopalnico.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 20, 2020 10:53

Mornar pohorc napisal/-a:Jaz sem si na barki naredil vodo tako, da imam dve crpalki. Eno mocnejso 3 bar 12l/m imam za tus na krmi in priklop za moznost pranje barke, druga crpalka je pa manjsa 3l/m, z moznostjo nastavitve tlaka.kajti imam vgrajen nizkotlacni PVC bojler 6 l, kateri kahko prenese najvec 0,5 bar. tlaka. Tako sem nastavil tudi crpalko in lepo vse deluje kot mora. To crpalko uporabljam za pipo v kuhinji in za kopalnico.

Kako so pa črpalke povezane s tankom sladke vode - a ima vsaka črpalka svoj preboj / ventil v tank?
Mornar pohorc
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Če Avg 20, 2020 11:43

Obe crpalki sta na enem preboju. Torej iz rezervoarja ena cev, nato razdelilec za dve crpalki in to je to.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 20, 2020 12:04

Takole je narejeno pri meni, če ti bo kaj pomagalo. Lepo se vidi razdelilec takoj iz tanka ven. Ena modra cev gre v bojler, ena do krmnega tuša, druga direkt na pipo (mrzel priključek), potem se ji pridruži še rdeča iz bojlerja. Ena rdeča gre tudi do krmnega tuša. Potem je še preklopnik med dvema tankoma (premecc, krma) in ekspanzijska posoda, ter za vse skupaj ena shurflo tlačna črpalka, ki se vklopi, ko odpreš katerokoli pipo in tlak v cevi pade.
Slika

Preklopnik med dvema tankoma
Slika

Vodovodna inštalacija je narejena z Whale quick plumbing sistemom, s katerim se lepo dela. V 17 letih, ni bilo nobenega problema s puščanjem. Če boš delal s temi cevmi, si nabavi še klešče za rezanje cevi, ki se dobijo za dobrih 10€.
https://www.whalepumps.com/rv/plumbing.aspx

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov