vodotesnost čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

vodotesnost čolna

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 15:49

Lep pozdrav.

Nekaj časa se že pripravljam da spišem skupaj tale prispevek, ki opisuje iskanje in začudenje nad občasno vlažnostjo v čolnu. Po večih razgovorih z mojstri s tega področja, je veliko bark in čolnov podvrženo istemu problemu, samo ker pač se čoln uporablja samo v lepem in toplem vremenu, načeloma vdora vlage lastnik oziroma uporabniki ne zaznajo.

se pa stvari pokažejo, kot v mojem primeru, če na čolnu živiš teden-dva-tri, in te vmes 3 dni pere dež, ali ko stoji v marini čez zimo, pa prideš januarja samo pogledat če je vse ok, pa najdeš mokra tla...

Prejšni lastnik mi je zatrdil da je čoln suh. Ok sem rekel...malce čudno sem gledal, zakaj je nekdo v tovarni nalepil oker barve tapete po čolnu, ampak ajde, takega so naredili. Prejšni lastnik je čoln uporabljal samo poleti, drugače je bil v suhi marini. Ali je videl ali ne, ne vem, dvomim pa da bi kar pustil tako stanje.

no meni se je prvič zgodilo v tistem dvodnevnem neurju zadnji teden julija lansko leto, ko sva z mojo bingljala dobesedno na eni boji v Betini pred marino 2 dni v vetru in dežju. nekaj sem čaral v kabini in se naslonim na steno. načeloma se pri mojem Bayu 285, ne dotikaš sten, ker so ali previsoko ali pa so spredaj police in moraš zavestno stegnit roko do zunanje stene. Presenečen sem ugotovil da je stena vlažna. in to po celi dolžini. grem naokoli, povsod isto. Že tečejo elektrončki preko sinaps, ok, a je od kuhanja kondenz? a je toliko vlažen zrak...ja ne, zakaj sem potem jaz suh, pa brisača in strop tudi? zadnja spalnica je še bolj "močila", tako da sem bil čisto zmeden...

vreme se je izboljšalo, meni je čoln potolklo, pa je šlo vse skupaj malo v pozabo. Letos ko se je urejal čoln, pa vprašam Paleta, kaj bi to lahko bilo...pa se nasmeje, in mi reče naj Franeta (Vinta) vprašam. Vmes sem še Habibija pocukal za rokav in stvar je bila sledeče razložena - zaradi dvigov in spustov, se na bočnicah odprejo zatesnjena mesta in lahko pride do vdora vode. Ok, štekam...samo meni okol in okol not teče?

Naročim nove letve, novo gumo, iščem prostovoljce da bi pomagali, ga ni junaka...potem se me je le usmilil Pale in je šel z menoj na Rab.

Tukaj se je izkazala navtika-ceneje.si - dobavili so mi robo naročeno v sredo že v četrtek, ker smo v petek šli. čeprav nimajo v podaji, je naročil primerne letve nekje iz italije.

torej...stara guma ven, keder ven...videl da so ponekod kar s silikonom dopolnili, kjer je bil odtrgan...

Slika

Slika

tu me je čudilo...da je letev vijačena z navadnimi vijaki z matico na kontra strani. pa z 5 cm dolgimi knipingi. pa z 4.8mm zakovicami...rezanje, sekanje vijačenje....čudenje vsemu skupaj, kdo kaj takega skup spravi...

stare letve na tleh

Slika

na mojmu frisu pa bebav izraz...

Slika

Slika

med zgornjo in spodnjo polovico čolna ni nobenega tesnila! edino kar je "tesnilo" je original letev v obliki črke L, ki ima malce silikona spodaj in zgoraj. to je to! ko snameš letev lahko miši skozi letijo! seveda se je z leti za letvijo nabralo malce svinjarije, in ko je tekla voda po čolnu, se je ta "kanal" napolnil z vodo in skozi nezatesnjene luknje enostavno po navojih tekla v notranjost čolna...na vsake 5-10 cm, kar je logično zgledalo kot nek čuden vzorec, in seveda mokrilo celo steno...

nekatere luknje dejansko sploh niso imele v sebi vijaka! direkt skoz fabriška luknja.

Slika

tesnilna masa? kaj je to?

Slika

sploh pa - vijaki na matice, knipingi, 2 različni seriji kovic...pometel tla in začel čistit spoj. seveda sem imel za očistit samo prah, ker tesnila ni bilo. Takole poriban in porezan je bil že v originalu iz tovarne...

Slika

Slika

in smo se lotili dela...privlekel ven pnevmatsko pištolo za kovičenje (kupil novo), kompresor, 200 kovic fi 4.8mm dolžine 30mm, razpreti čoln, napolnit s KENT maso, in udri po siromaku. KENT v luknjo, kovico v luknjo, sprožilec. ponovi. itd..ko sva natolkla nekih 150 kovic v čoln, se je še vse kovice premazalo s kentom po zunanji strani, za zaščito pred slano vodo in ponovnim vdorom.

Slika

v tej sliki se vidi enega od udeležencev sindikalnega izleza Rab 20-20. Manjkal je pa član Centa Luka....

Slika

ko se je masa približno posušila, se je kalvarija nadaljevala s krivljenjem in opasovanjem letvic...

Slika

krivljenje, vijačenje...krivljenje, vijačenje. potem vse odmontirat, pomenjat vse vijake (ker teli A4 knipingi so mehki in se hitro poškodujejo), nazaj gor približat, napolnit vmesni prostor s kentom in z novimi vijaki privijačit.

Slika

ko je bilo vse zmontirano in privijačeno, spet vijake potegnit ven, zamenjat z novimi, kent v luknje in nazaj zavijačit. v glavnem zakon delo :)

Slika

potem je sledilo obrezovanje odvečne mase, ter lepljenje ličarskega traku spodaj zgoraj, in z vrha okrasna linija belega kenta, spodaj pa črnega. slike nimam...mal se mi je že vrtelo od sonca in vsega lepega...

v glavnem da razjasnim tiste 3 sorte vijakov...

drugi dan je šel Pale nekaj na čoln oziroma v njega. pa se je prismejal ven kot pečen maček. zakaj? ker so vse letvice etc...bile privijačene z tistimi knipingi! skozi zunanje odbojne letvice! ma amerikano, pa ti si ja car...tukaj se tudi lepo vidi "vpliv" vode na letvice...ki so delovale kot razdelilec vlage čez cel čoln...

Slika

na žalost se je pokurilo liter 30% peroksida, na teh površinah, preden sem posnel s telefonom, in je že skoraj čisto belo nazaj...samo črne lise od "zemlje" se še vidijo, pa so se potem ven skrtačile. kar je pa oranžne barve, je pa peroksid vse pojedel...vidi se lepo, kako je kent prišel skozi kovice.

Slika

Slika

Slika

pa še druga stran. najprej sem mislil da pušča okno, amapak le to je tesno. seveda se je voda nabirala in tekla po robu naokoli...

Slika

lepo vidna mesta kjer je puščalo skozi knipinge. kjer so bili pa normalni vijaki in kovice, je pa teklo direktno za tepih...

Slika

sedaj je pa tako...

Slika

eh ja....potem sem še z mojo 50mm knipinge pribijal tam kjer so letvice, spet vijak not, vijak ven, nov vijak, kent in pribij...pa so tudi letvice našle nazaj svoje mesto...vmes sem še okna pretesnil, le te niso bile tovarniško zanič zmontirane, ampak jih je nekdo pred menoj malce šalabajzersko pretesnil. dejansko ni bila tesnila masa okoli in okoli, ampak jo je manjkalo po pol centimetra. pač je en kupil premajhno tubo...

Slika

potem je sledilo še pol dneva mučenja z uvlačenjem odbojne gume. vsa dela so se vršila na prijetnih 2.5-3 metre višine, se pravi 3 dni in pol dela na lestvah. balzam za podplate. tukaj še niso narejeni zaključki, to je bilo storjeno kasneje

Slika

v glavnem. živa polomija kar se tiče kvalitete izdelave. Ko sem dal to skozi, sem naenkrat našel širši krog ljudi, ki so mi povedali da je to kar 50% bark tako narejenih, da imaš primere ko človek kupi za 200.000k čoln priznanega proizvajalcain mu od novega isto vse zamaka, pa do tega spoznanja, da tole plastiko delajo slabo plačani črnčki. in je temu primerna tudi kvaliteta.

Hvala Paletu za roke in nasvete, ter Franetu in Habibiju za duševno podporo.

Stroškovnik projekta:

150 EUR nafta in cestnine
80 EUR pištola za kovice
10 EUR kovice
40 EUR vijačni materijal
90 evrov letvice (24m)
120 evrov gumijast vložek (24m)
60 evrov tesnilna masa
200 evrov spanje
100 evrov prehrana

3 dni dela za 2 človeka.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: vodotesnost čolna

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 27, 2020 19:26

O mater ste naje...No spali ste ok ,jedli tudi,pili niste ker sicer bi več koštalo...Nardil ste pa tud res u nulo.Sam v tovarni bi lahko kr z prvimi vijaki nardili ornk...ja tko je ...No bo pa zdej lepo ups suuuho.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 27, 2020 19:37

Lepo ste zrihtal. To so pač čolni, vedno če maš čas najdeš kako šalabajzarijo in pol rabiš kakega jurčka in 8 dni za popravt.. klasika :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 27, 2020 19:55

Ne razumem, a letvice si zopet od zunaj privijačil ??? :shock:
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Pe Avg 28, 2020 07:08

Lepo si napisal in dokumentiral. Moj je isto skup spravljen. Je seveda dost manjši, pa so se mogoče bolj potrudli, je zatesnjen enakomerno po rubu z gumikitom, tisti ko se ga dobi v traku na rolici. Imam pa plan letos razdvojit zadevo zaradi krmne stene in ga bom potem zlepil skupaj s poliestrom.
Bolj me zanima, kje si dobil nove alu profile in kako si jih krivil? Za mojega nikjer ne najdem gume, pa bi najraje komplet zamenjal.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 28, 2020 10:11

SebastjanM napisal/-a:Lepo si napisal in dokumentiral. Moj je isto skup spravljen. Je seveda dost manjši, pa so se mogoče bolj potrudli, je zatesnjen enakomerno po rubu z gumikitom, tisti ko se ga dobi v traku na rolici. Imam pa plan letos razdvojit zadevo zaradi krmne stene in ga bom potem zlepil skupaj s poliestrom.
Bolj me zanima, kje si dobil nove alu profile in kako si jih krivil? Za mojega nikjer ne najdem gume, pa bi najraje komplet zamenjal.

piše v opisu. klical sem možakarja od navtike ceneje, mu povedal kaj je na stvari, mu poslal sliko profila od strani, pa je dec nekje v italiji našel isto letev in gumi profil. drugače imaš še eno firmo v Buzetu - https://www.drvoplast.com.hr/plasticni-profili/

jaz bi krepko premislil na tvojem mestu, da bi dal aluminij. jaz sem hotel pač isto kot je bilo v originalu, pa ti povem, ko je enkrat profil pa bela guma namesto sive (sive ni bilo) na belem čolnu, noben ne vidi več ali je plastika ali je alu. je pa s plastiko lažje delat, ker tale L-Profil (v bistvu je ene vrste C) je živa jeba krivit. na zadnjem delu kjer pada letvica, sem visel s svojo težo na njej, da je pale lahko uvijačil kniping. pa 5cm dlje ponovi vajo in tako na obeh straneh.

je pa potem ko je vse skupi, al je plastična ali aluminijasta letev, čisto vseeno, ker se ne vidi. če pa nekam pritegneš, pa skriviš eno ali drugo, pa pač menjaš tisti segment.

Slika
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 28, 2020 11:54

Nikola T. napisal/-a:Ne razumem, a letvice si zopet od zunaj privijačil ??? :shock:

živijo

najlepše bo, če ti kar narišem, da se točno vidi situacija.

sedaj tako zgleda prerez čolna na letvici oziroma na spoju

Slika

tukaj se vidi kako je kovičeno. kovica 4.8mm je vstavljena v luknjo, pred tem je bil vbrizgan kent, zatem zamazano še z zunanje strani. to je pod alu letvijo

Slika

potem alu letev sama je pritrjena s knipingi skozi obe plasti. predvrtane luknje skozi profil, uvijačeno, ko so vse letve opasane, vsi vijaki ven, kent za letev, privijačit nazaj. ko je kent prijel, vsak vijak posebej ven, vbrizgat kent in nazaj uvijačit nove vijake.

Slika

za notranje okrasne letve...pa žal na hitro ni druge rešitve kot skozi zunanjo letev in čoln na notri. postopek je bil sledeč. od referenčne točke (okna), se je odmerilo levo desno koliko je letev dolga, se predvrtalo skozi alu letev in dvojno steno čolna, uvijačilo 50mm vijake brez lesene deske na drugi strani, pobralo vijake ven, povsod vbrizgal kent, prislonila lesena letev na notranji strani in uvijačil spet nov vijak. Na ta način je grizel v poliester, zatesnil s pomočjo kenta in tesnega naleganja in drži desko...kot original predvideno :roll:

Slika

sem pa vijake od letev 2x zamenjal ker so mehki pa delaš z ročno vrtalko, za deske pa enkrat. zakaj? ker ne maram da mi "cvetijo" vijaki, pa če bom kdaj še kaj delal, vem da ni vse pogriženo. pa še zatesniš lahko tako, da si siguren da ne bo puščalo. če pa delaš vse v enem koraku, so pa rezultati lahko mešani
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 29, 2020 11:12

Ma si pedanten res vsaka čast...Tak način dela ne more bit pocen...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Avg 29, 2020 13:25

Tako to delajo amiji! Podobne štorije se berejo tudi okrog Baje, kjer so včasih celo bitve privijačene z knipingi.

Dober spoj (Če še nisi zapprl se ti splača vsaj notranji del porihtat.)
- spoj lupine in pokrova mora biti najprej zlepljen z metilmetaakrilatnim lepilom. Če to ne pa vsaj z vinilestom, ki mu dodaš aerosil ter sekance.
- nato pride vijačenje z skoznjimi vijaki M5, ali M6 na vsakih 15 cm.
- čez vse to pa od znotraj vsaj ena cunja 200-320 g in 15-20 cm širok trak mate in takoj nato čez enak trak multiaksialne vsaj 1000 g tkanine, ki jo pokriješ z tanko mato. Če nimaš quadriaksialne tkanine sta dobri dve plasti 600 g roving tkanine z nitmo pod kotom 45 stopinj, vmes pa tanja mata.

Vsaj laminacija z notranje strani se zelo obrestuje! Poenostaviš si jo tako, da laminat obrusiš in aktiviraš z acetonom, novo plast pa naneseš najprej na pvc folijo in skupaj z njo povezneš na spoj. Izdelano bo hitro, čisto in lepo.

Silikon na tistem mestu je metanje peska v oči! Včasih lepijo z tršimi kenti, ki primejo, ampak ne tako kot zgoraj opisano, ker pri lepljenju z kentom ne moreš pritegnit skoznjih vijakov.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Avg 29, 2020 13:40

SR 290 napisal/-a:
Silikon na tistem mestu je metanje peska v oči! Včasih lepijo z tršimi kenti, ki primejo, ampak ne tako kot zgoraj opisano, ker pri lepljenju z kentom ne moreš pritegnit skoznjih vijakov.

midva sva meter po meter nafilala s kentom, pa nažgala 15 kovic. pa spet kent, pa spet kovice
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Avg 29, 2020 14:16

http://www.progressionboats.com/home/im ... _image.jpg

Tista zelena znotraj je pomembna zaradi torzije cele lupine.

Ne vem kateri Kent je pravi, je pa po moje popolnoma enak lepilu za lepljenje vetrobranov na avtomobilsko karoserijo in mora imeti podobno trdoto kot avtomobilski plašči, da tudi drži in ne le tesni.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Avg 29, 2020 14:34

SR 290 napisal/-a:http://www.progressionboats.com/home/images/hull%20design/deck_joint_image.jpg

Tista zelena znotraj je pomembna zaradi torzije cele lupine.

Ne vem kateri Kent je pravi, je pa po moje popolnoma enak lepilu za lepljenje vetrobranov na avtomobilsko karoserijo in mora imeti podobno trdoto kot avtomobilski plašči, da tudi drži in ne le tesni.

tega ne spraviš drugače dol kot z olfo pa potem s silikonsko krtačo. je pa čoln od sedaj dalje trd oziroma tog, prej so se mi na večjih valovih odpirala zadnja vrata, imel sem čričke na prehodu v barko pri vratih, vetrobransko steklo na prehodu je 1cm "dihalo" v suhi marini proti vodi itd...sedaj je tako, kot smo ga popravili v marini tudi v vodi.

samo da je to original tako narejeno...je pa žalostno
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Avg 29, 2020 22:46

polanc napisal/-a:Ma si pedanten res vsaka čast...Tak način dela ne more bit pocen...

Vse isto delam. Za sidra imam več kot 30 strani elaborata naprimer. Naredi dobro ali pa sploh ne delaj. Samo imajo to sedaj drugi v podpisu.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 30, 2020 08:00

kr3mn1 napisal/-a:je pa čoln od sedaj dalje trd oziroma tog, prej so se mi na večjih valovih odpirala zadnja vrata, imel sem čričke na prehodu v barko pri vratih, vetrobransko steklo na prehodu je 1cm "dihalo" v suhi marini proti vodi itd...sedaj je tako, kot smo ga popravili v marini tudi v vodi.

Ja normalno! Za upiranje zvijanju, ter upogibanju celega čolna je odgovorna kompletna lupina, torej tudi pokrov. Palube so ravno zato marsikdaj izdelane iz biaksialnega stekla položenega tako, da so niti pod kotom 45o. Razne pregradne stene in večja rebra (lahko stena med prostori, kopalnica, pojačana stena omare...) po celem obsegu lupine skrbijo za manjšo uklonsko dolžino stene lupine, da je kompletna lupina trdna kot kurje jajce in je dobro, da je vsaj vsak meter kaka, če ne še pogosteje. Tisti longeroni in mala rebrca po dnu so tam le zaradi točkovnih obremenitev, da dno manj valovi, k celotni togosti plovila pa zelo malo prispevajo.
Kot si ugotovil je spoj palube z dnom izjemno pomemben. Zdaj, ko imaš to storjeno pa opazuj, če boš sčasoma našel kake pajčevinaste razpoke v gel coatu na vogalih, ki lahko predstavljajo koncentracijo sil. Npr. spredaj na prednjih robovih kokpita. Prej je paluba "plavala", zdaj pa nosi in morebiti je trdnostno izdelana za "plavanje" in brez ojačitev vogali ne bodo prenesli tlake.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 30, 2020 10:09

Veliko truda in dela !!

Ne morem verjeti, da ameri tako slabo naredijo čolne, ki večino časa med plovbo nabijajo v valove!?!#%$!
Na kolegovi ribiški barki me je bilo pred leti strah dat gas, ker je na valovih v notranjosti začelo lomit pohištvo. Bolj kot sem mu razlagal, da to ni normalno, manj mi je verjel. Sedaj vidim, kaj je bilo najbrž med drugim vzrok.

Prav te okrasne letvice so mi bile vprašanje kajti, če bi hotel pretapicirat notranjost je treba od zunaj odviti vijake. Problem nastane po nekaj letih, ko se pozabi kateri vijaki so od okrasnih desk, kateri od roba, če so približno enaka velikosti.

V čem si zrisal skice?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov