Rezervna pumpa morske vode za Yanmar 2GM20

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Rezervna pumpa morske vode za Yanmar 2GM20

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 07, 2020 12:49

Na barki bi rad imel kompletno rezervno pumpo morske vode za Yanmar 2GM20, ki je hlajen direktno, brez izmenjevalca.

Imam 2 alternativi:
- Ancor ST-112 pumpa, cena 200 €
- Original Yanmar pumpa za ta motor, cena okoli 600 € (kataloška: 728270-42002)

Ancor sicer ne paše povsem, ampak z nekaj malega modifikacije, bi šlo (izhod iz pumpe je 3/4'', Yanmar cevke za vodo pa so 1/4'', rabil bom vmesni adapter).

Ancor pa ima malo večji impeler.

Vprašanje: Koliko me naj skrbi, da impeler in pretok vode skozi motor ni povsem enak, kot originalno zasnovano za motor 2GM20 - v mojem primeru bo pretok najbrž nekaj večji in posledično bolj ohlajal motor.

Na enem od forumov sem namreč v diskusiji okoli Yanmar 2Gm pump zasledil (so 4 različne):

All 4 pumps have been carefully matched to their respective engines by Yanmar. As has been mentioned previously on this forum, over-cooling or under-cooling can present if an incorrect pump is used.

Vir: Klik!
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Sep 07, 2020 13:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Rezervna pumpa morske vode za Yanmar 2GM20

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 07, 2020 13:39

Vprašaj še za ceno original pumpe za izvedbo ki je hlajena z izmenjevalcem. Jaz imam isto motor 2GM hlajen direktno z morsko vodo. Ko sem ga obnavljal sem naročil original dele v Seawave in ko sem dobil dele je bil impeler premajhen. Klical sem v Seawave in jim povedal da imam večji impeler kot so mi ga oni dali. Na koncu smo prišli do ugotovitve, da imam pumpo od F izvedbe. Rekli so mi, da je to pogosto saj so običajno lastniki motorjev ob menjavi kompletne pumpe raje kupili novo F izvedbo ki je baje bistveno cenejša in paše na tega ki je hlajen direktno... sigurno je nekaj večji pretok vendar do sedaj še nisem opazil, da bi bile zaradi tega kakšne težave.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 07, 2020 22:00

Sej ni res ,da bo motor hladnejši.Ne bo,pa če ga na hidrant prklopiš...saj temperaturo motorja regulira TERMOSTAT,ne pa pretok pumpe.Edino problem nastane če je pumpa prešvoh in kljub maksimalno odprtem termostatu nebi prišlo dovolj hladilnega medija skozi motor...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 07, 2020 22:10

polanc napisal/-a:Sej ni res ,da bo motor hladnejši.Ne bo,pa če ga na hidrant prklopiš...saj temperaturo motorja regulira TERMOSTAT,ne pa pretok pumpe.Edino problem nastane če je pumpa prešvoh in kljub maksimalno odprtem termostatu nebi prišlo dovolj hladilnega medija skozi motor...

A tudi pri enojnem sistemu hlajenja ali pri dvojnem, kjer termostat odpre pretok notranje hladilne tekočine, medtem ko morska voda ves čas kroži nemoteno?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 07, 2020 22:11

Sicer pa je tale stran za dele kar uporabna. Sem že naročal.
https://www.parts4engines.com/yanmar-2gm20-parts/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 07, 2020 22:29

V dvokrožnem sistemu hladi morje izmenjevalec,izmenjevalec pa po potrebi,kakor ukaže termostat ,hladi motor.Pri enokrožnem sistemu pa morje skozi hladi izpušni sistem,ko pa termostat odpre zaradi povišane temperature motorja in posledične potrebe po hlajenju pa del vode zakroži po motorju(po istih kanalih kjer kroži antifriz pri 2 krožnih sistemih)in se na koncu hlajenja pridruži hladilni vodi ,ki teče skozi izpušni sistem.Po daljši plovbi je OBVEZNO motor par minut pustitit teči na štantgasu.Zakaj?Zato,ker ko motor deluje na primer z 3000 obrati se zelo hitro vrti tudi impeler, kar pomeni velik oz hiter pretok vode skozi motor.In če tak motor takoj ugasnemo ,se takoj ustavi tudi pretok vode skozi razgret motor.Voda, ki je trenutno v bloku se segreje..odvoda hlajenja ni in motor se segreje več ko bi se smel..Sej ga ne bo takoj stopilo..dobi pa lepo klofuto vročine v glavo..Če pa motor pustimo teči pod niskimi obrati, se pa voda,ki bi se sicer pregrela umika hladni,ki prihaja v motor v katerem pa ne gori tako močno ko pri 3000 obratih in se vse skupaj lepo ohladi in po tem je motor zrel za ustavitev.Torej barko v miru privežite ali sidrajte,odprite pivce in pol počas ugasnite prijatelja in hvaležen vam bo, ko ga boste krvavo rabili..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 07, 2020 23:27

polanc napisal/-a:V dvokrožnem sistemu hladi morje izmenjevalec,izmenjevalec pa po potrebi,kakor ukaže termostat ,hladi motor.Pri enokrožnem sistemu pa morje skozi hladi izpušni sistem,ko pa termostat odpre zaradi povišane temperature motorja in posledične potrebe po hlajenju pa del vode zakroži po motorju(po istih kanalih kjer kroži antifriz pri 2 krožnih sistemih)in se na koncu hlajenja pridruži hladilni vodi ,ki teče skozi izpušni sistem.Po daljši plovbi je OBVEZNO motor par minut pustitit teči na štantgasu.Zakaj?Zato,ker ko motor deluje na primer z 3000 obrati se zelo hitro vrti tudi impeler, kar pomeni velik oz hiter pretok vode skozi motor.In če tak motor takoj ugasnemo ,se takoj ustavi tudi pretok vode skozi razgret motor.Voda, ki je trenutno v bloku se segreje..odvoda hlajenja ni in motor se segreje več ko bi se smel..Sej ga ne bo takoj stopilo..dobi pa lepo klofuto vročine v glavo..Če pa motor pustimo teči pod niskimi obrati, se pa voda,ki bi se sicer pregrela umika hladni,ki prihaja v motor v katerem pa ne gori tako močno ko pri 3000 obratih in se vse skupaj lepo ohladi in po tem je motor zrel za ustavitev.Torej barko v miru privežite ali sidrajte,odprite pivce in pol počas ugasnite prijatelja in hvaležen vam bo, ko ga boste krvavo rabili..

Hvala za lepo razlago! :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: dejmimer, miranK in 3 gosti