Vzdrževanje dizel motorjev v jadrnicah

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Vzdrževanje dizel motorjev v jadrnicah

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 07, 2020 23:09

Imam Yanmar 2GM20, hlajen direktno z vodo.

Do sedaj ga pred zaključkom sezone (pozimi skoraj ne plujem) nisem posebej konzerviral - torej spustil čezenj sladko vodo, po možnosti dodal še kaka čistila ter potem dodatno izpiral.

Kako delate drugi - pustite pač motor od zadnje vožnje jeseni do spomladanskega servisa nedotaknjen ali ste "pridni" in ga konzervirate (in kako - katera čistila itd.)?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Vzdrževanje dizel motorjev v jadrnicah

OdgovorNapisal/-a evovii » To Sep 08, 2020 15:24

Jaz konec sezone zamenjam olje in naredim servis. Potem pa vsakič ko pridem na barko na cca 2-3 tedne zalaufam motor in se grem mal peljat. Če pa boš imel barko zunaj in ne boš laufal motorja potem pa je potrebna konzervacija.
Olje menjam po koncu sezone, ker se pri obrabi baje tvorijo kisline in je bolje, da je sveže olje v motorju ko le ta stoji čez zimo.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 08, 2020 15:31

evovii napisal/-a:Če pa boš imel barko zunaj in ne boš laufal motorja potem pa je potrebna konzervacija.

Najbrž velja enako tudi v primeru, če je barka v vodi, ampak nič ne zalaufaš motorja?

Kaj konkretno bi moral še narediti pri tej konzervaciji, poleg tega, da mašino nekaj časa laufam s sladko vodo?
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » To Sep 08, 2020 20:08

Jaz delam enako kot evovii in ga tudi zaženem na 2 ali 3 tedne.
Lepo napisan članek o pripravi na zimo je pa tukaj in po tej proceduri delam tudi letni zimski servis (razen antifriza in demontaže impelerja)
http://www.albinballad.co.uk/how-tos/ya ... d-service/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 08, 2020 20:55

Zalaufat makine je fajn tudi da se namažejo izpušni ventili in sedeži in jih tako pare morske vode manj grizejo..
plima
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a plima » To Sep 08, 2020 22:00

Zamenjam olje s svežim.
Za ventilom za hladilno morsko vodo sem dodal še en ventil. Ventil za morsko vodo zaprem in odprem drugi ventil, ki je preko cevi priključen na sladko vodo. Cev potopim v kanto z sladko vodo in zaženem motor. Črpalka motorja sesa vodo iz kante in jo potiska preko motorja, v kanto pa iz vodovoda dovajam svežo vodo. Tako pustim delovati motor cca. 15-30min.
Ko se motor opere s sladko vodo zaprem dotok in počakam nekaj trenutkov, da se voda iz bloka motorja čimbolj sprazni. Nato odvijem cink protektor (nimajo vsi motorji) in izpustim iz bloka motorja še preostalo vodo. Cink protektor privijem nazaj. V kanto pripravim mešanico antifriza (cca.-20 stopinj), prižgem motor, da ga črpalka posesa v motor (nekaj malega ga gre preko izpuha tudi v morje). Notranjost cilindra in ventile zaščitim z KROVN zaščitnim oljem tako, da ga čpricam v sesalni kana, sočasno pa parkrat "zaverglam" motor. Na koncu še narahlo z tem zaščitnim oljem pošricam celoten motor in ostale kovinske dele okoli motorja. Ker je enocilindrični motor, ga ročno obrnrm v položaj, ko sta oba (sesalni in izpušni) ventil zaprta. Tako preprečim vdor vlage v cilinder.
Motor je letos zaradi korone stal pol leta a je kresnil iz prve. Hladilni kanali so kot novi.

Kar nekaj dela, a se splača.

Lp
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Sep 09, 2020 21:08

No, tudi jaz ga kresnem na 2 do 3 tedne, ne kompliciram s spiranjem s sladko vodo, motor pa itak vedno pred daljšim stanjem pošpricam s sprejem crown, ki je preiskušeno najboljši za to.
Olje menjam vedno pred sezono, oljni filter in cink anodo v motorju. Zračni filter samo operem z razmaščevalcem in to je to.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 09, 2020 23:25

Meni pa se zdi to kresanje na tri tedne še najslabša stvar. Motor se najbrž ne segreje dovolj, vse kar narediš je, da se v auspuhu kondenz naredi, ki se ponovno pajsa tam kjer nebi bilo treba.

A ni bolje konzervirat zadevo kot je treba in pustit pri miru?
Xilinx Vivado HLx trainee
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 13, 2020 22:11

Veš, vsaj pr men pomen motor kresnt na tri tedne da grem vsake 3 še bolje 2 tedna za vikend na barko..tud pozim..hvala bogu, da je webasto in pol pičiva do Ćervarja na primer in naslednji dan nazaj..tko, da se segreje mašina.ne vem pa kok to drugi delate.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Sep 14, 2020 13:52

Jaz sem iz več virov (upam kredibilnih - vsi po vrsti so strojniki) slišal, da ni dovolj če samo zalaufaš motor ampak ga moraš dati tudi v prestavo, da je pod obremenitvijo. Če so krmne vrvi in bitve dovolj močne, lahko tudi v marini, brez da bi zapustil privez. No, jaz se rajši zapeljem. Tako kot Polanc.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2020 18:58

sem mnenja, da redno menjanje olja, filtrov najbolj pripomore k vzdrževanju diesla.
al in njegov yanmar, 4000ur.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Sep 14, 2020 19:40

Kot je rekel moj prijatelj in serviser Ans Aero Nautic Service je vse, kar lahko daš motorju je dobro olje. :-) Me and my VP with 2.100 hours. :-)
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
sovjet
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » Po Sep 14, 2020 20:13

al napisal/-a:sem mnenja, da redno menjanje olja, filtrov najbolj pripomore k vzdrževanju diesla.
Več kot enkrat letno na jadrnici?
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2020 20:26

sovjet napisal/-a:
al napisal/-a:sem mnenja, da redno menjanje olja, filtrov najbolj pripomore k vzdrževanju diesla.
Več kot enkrat letno na jadrnici?

odvisno od sezone - vetra.
tudi. ne pa nujno.
to je še najmanjši strošek.

sicer lepo skrbim za motor. sam in s pomočjo serviserjev, da ne bo pomote a menjava olja se mi zdi bistvena. tako so me učili in zdi se mi tudi logično.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 15, 2020 14:48

Jaz ga zamenjam na 2 leti,to je podobno ,kot da bi ga na avtu menjal vsak teden.Na sezono požgem do 100 l nafte,letos 50 cca.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov