Raymarine i60 prikazovanje hitrosti vetra

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

EleneSelene
Višji štabni praporščak

Raymarine i60 prikazovanje hitrosti vetra

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Sr Sep 16, 2020 17:05

Pozdravljeni

Prosim za nasvet in pomoč. Imam Raymarine i60 z wind vane enoto (smer in hitrost vetra, kabel potegnjen skozi jambor do instrumenta brez prekinitve, kabel pod jamborjem spet v zanko (cca 1m rezerve), nato s kabelčevelčki priključen na instrument (v svoji zaščitni cevi), na vrhu jamborja montirana po navodilih tudi z varnostno zaponko) ter Raymarine i40 bidata (globinomer, brzinomer) z obema sondama. Oboje kupljeno in montirano pomladi 2020. Instrumenta imam priklučena preko Seatalk konverter kita (za realni veter).
Težavo imam s prikazovalnikom hitrosti vetra. Po montaži je deloval brezhibno cca. 3 mesece, nato je občasno tudi ob vetru prikazoval 0.0 vozlov, zadnji mesec prikazuje večinoma 0.0, občasno nekaj pokaže. Smer vetra deluje. Med navideznim in realnim prikazom vetra je delovalo na začetku vse ok, sedaj pa skozi 0.0 oz ko kaj pokaže. Vklop/Izklop ne pomaga.

Tudi priklop wind instrumenta mimo seatalk in speed instrumenta (direktno), ne pomaga, isto je. Občasno pokaže navidezno hitrost vetra, pa še ta je nerealna, sicer pa večinoma 0.0...

Instrument sem kalibriral po navodilih (obračanje jadrnice).

Povezava med wind podatkom in speed podatkom za realni veter deluje oz. povezava je (preko seatalk kit). Wind kontakti do instrumenta so fiksni, ravnotako na vrhu jamborja so fiksni, nič ni majavo.
Slike instrumenta in povezave med njima.
Slika
Prikaz podatkov (danes slikano, pihalo nekje 6 vozlov)
Slika
Priklopljena instrumenta
Slika
"jamborna zanka"
Slika

Ali ima morda kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo?
Sam sem pregledal vse, samo na jambor še nisem splezal preveriti konektorje. In veter tudi piha :D

Hvala in vse dobro vsem!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Raymarine i60 prikazovanje hitrosti vetra

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 16, 2020 17:53

Najverjetneje ti je odpovedalo:

1. Napajanje vetrovnice. i60 wind daje napajanje za vetrovnico 8V med rdečo in opletom!
2. Najverjetneje je zaradi strele odpovedala vetrovnica.
samodaje
Kapitan

OdgovorNapisal/-a samodaje » Sr Sep 16, 2020 20:18

Ko vzges instrument isce na kablu za smer vetra(mislim da sta dve zici sa sin in cos) in ce ne najde signala gre v tilt. Tebi pravis da smer vetra dela, torej napajanje najverjetneje dela, je pa problem na zici za hitrost vetra ali v elektroniki. Poisci na netu, so opisani razponi napetosti na posamezni zici, ce ti bo pomagalo locirati napako. Jaz bi ugibal, da je kontakt, ce se ti vetrnica vrti.
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » So Sep 19, 2020 13:48

Pozdrav

Hvala za nasvete, do sedaj naredil to:
Odklopil vetrovnico in jo spet priklopil (večkrat), instrument sedaj pokaže neko vrednost, vendar vrednosti odstopajo od dejanskega vetra (danes zjutraj bilo cca 3-5, instrument kazal tudi 15+ vozlov).
(slika)
Slika
Kakorkoli, verjetno je res narobe nekaj v kontaktih, te konektorje sem sam pričvrstil na žice (ker original pride že komplet 30m dolg kabel s konektorji in sem kabel ustezno krajšal in vlekel skozi jambor-barko...).

Vse pregledal in izmeril vse napetosti na posameznih konektorjih tako, kot je opisano tukaj (s priključeno in izključeno vetrovnico). Napetostne vrednosti so:
- Rdeča: 8V
- Rumena: 0,6 V pulsira (po vetru) ko je vetrovnica priklopljena, sicer pa 3,2V ko je odklopljena
- Modra: 1,8 - 2,4 V pulsira sin (po vetru)
- Zelena: 4,5 - 5,5 V pulsira cos (po vetru)
Rumena, Modra in Zelena se spreminjajo, kar je ok, vendar me razlika v napetosti med Modro in Zeleno moti (pričakoval sem enake vrednosti signala, v istem območju).

Zato sem preveril konektorje še bolj podrobno in Modra žica je bila nekako "slabo" priklopljena na kabelčevelček. "Slabo" v narekovajih, ker je dejansko dobro držalo, samo kabelčeveček ni bil enakomerno zvit (sredinski konektor).
Slika:
Slika

Po menjavi konektorja je napestost na Modri žici še vedno v enakem razponu. Instrument sedaj nekako kaže vrednost primerljivo z vrednostjo moči vetra :? .

Logično bi bilo, da sta "slab" konektor in čas naredila svoje, z zagotovostjo trditi da je težava rešena pa še ne morem, bom spremljal kakšne hitrosti bo kazal skozi daljše obdobje.

Me je kar presenetilo, da bi lahko to res bila napaka, saj s konektorji ne delam prvič...in vsakič se nekaj novega naučim.

Hvala vsem in vse dobro
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Po Nov 30, 2020 09:51

Pozdravljeni

Kakorkoli, instrument ni pravilno deloval tudi po vseh akcijah...
V petek 27.11. sem ga pri prodajalcu zamenjal z novim, uveljavljal garancijo (hvala Nikola T.).
Nov instrument je na testu, zaenkrat prikazuje prave vrednosti vetra.
Počakajmo 3 tedne.

lep pozdrav vsem
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 30, 2020 10:00

Mal izven teme, vidim na instrumentu gumbe, pa bom kar tu vprasal. Mi zna kdo razlozit kaj je VMG? Tack vem, VMG pa sem nekaj bral a mi ni cist jasno kaj to pomen
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 30, 2020 15:34

1stofficer napisal/-a:Mal izven teme, vidim na instrumentu gumbe, pa bom kar tu vprasal. Mi zna kdo razlozit kaj je VMG? Tack vem, VMG pa sem nekaj bral a mi ni cist jasno kaj to pomen

Tema VMG se nadaljuje tu viewtopic.php?f=2&t=26317
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Dec 18, 2020 08:28

V info
Nov instrument deluje kot mora! :D
Vse dobro vsem

Kdo je na strani

Po forumu brska: primorc84 in 10 gostov