Cinki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

Cinki

OdgovorNapisal/-a pinosat » Pe Okt 23, 2020 17:57

Lastniki Suzukijev, eno vprašanje...imam novega, 3 leta, DF90A, v vodi prvič 2018, servise in konzervacijo sem zaenkrat dajal delat na AS Boats...zamenjal impeler in rekel, naj pogleda cinke....baje so v redu, lani je bil en zamenjan, dejansko pa oni na peti in na trimu nista požrta nič, sploh oni na peti, kot nov .,..pa sta prva. Čoln v vodi cca 30-35 dni, pete ne dvigam iz vode ...je to normalno ?? Če primerjam s prejšnjim Mercury-jem, tam je onega na peti v eni sezoni požrlo skor četrtino...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Cinki

OdgovorNapisal/-a Darh » Pe Okt 23, 2020 19:10

Evo, jaz isto. Letnik 2018, 30-35 dni v vodi, peta vedno v vodi, zink na nogi je kot nov, na trimu se mu pa rahlo pozna.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 23, 2020 21:43

Imate zanič oz. napačne cinke. Obstaja jih več vrst in lahko da so po nesreči k nam leta 2018 poslali kakšno "freshwater" verzijo motorjev. Pri meni so cinki v 3eh letih hin, pa je čoln manj v vodi, in tudi peto dvigujem iz vode. Eh, morda pa so hin glih zarad tega... kdo bi vedel.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Pe Okt 23, 2020 22:52

hmmm, moj motor je sicer 2017 letnik, samo sem ga imel več kot pol leta doma, predno sem ga zmontiral na čoln ... bil pa je v original kartonu...ampak mi je res čudno, če se spomnim in primerjam z onim Mercury cink na peti
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Okt 23, 2020 23:30

Cink na trimu je vedno v vodi, ali peto dvigate ali je tudi vedno v vodi? Če jo dvigate je logično, da ni požrto.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Pe Okt 23, 2020 23:42

Oba sta vedno v vodi...oni na trimu se vidi, da je vsaj malo požrt, na peti pa nič, pa s tistimi 30-35 dni, mislim na letni ravni, ne vse skupaj do sedaj, pomeni, v cca 100 dneh nič požrt
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » So Okt 24, 2020 06:25

kasaudio napisal/-a:Imate zanič oz. napačne cinke. Obstaja jih več vrst in lahko da so po nesreči k nam leta 2018 poslali kakšno "freshwater" verzijo motorjev. Pri meni so cinki v 3eh letih hin, pa je čoln manj v vodi, in tudi peto dvigujem iz vode. Eh, morda pa so hin glih zarad tega... kdo bi vedel.

Lahko da so nam “zanic” cinke podturili, ali pa “freshwater”. Razmisljam da bi jih do spomladi zamenjal, ker sem opazil da nic ne “delajo”.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Okt 24, 2020 10:25

potemtakem so na najinih motorjih magnezijevi, ki niso pravi ?? Darh, si ti dobil motor v original embalaži, ali v trgovini, ker jaz sem ga dobil original, v kartonu in železni konstrukciji...da bi bilo možno, da bi že v originalu bili slabi cinki, skoraj ne verjamem ... cinki so načeloma v primerjavi z vsem ostalim v rangu cene, da jih jutri raje zamenjam, če so slabi gor ... spodnji primer sem našel zgolj, da vem, kaki sploh obstajajo...

https://www.defender.com/product.jsp?id=3945140
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Okt 24, 2020 11:56

Kot se že iz opisa conkov na spletni strani vidi, je več vrst cinkov.

Sam uporabljam aluminijaste. Je nekakšen sintran aluminij, na občutek je zelo lahek. Cinkove so težje. Po treh sezonah na videz izgleda povsem OK, v resnici pa je ves luknjast, in se zdrobi. Sledov korozije pa ni popolnoma nikjer na motorju.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 24, 2020 12:42

Rudla pa Suzukija po tej plati ne gre primerjat. Rudi je mel to korozijsko zgodbo naštudirano v nulo leta 50, suzuki pa 2000 letnik gre narazen samo s fleksarco. Mogoče je suzuki to do zdaj naštudiral, mogoče pa tudi ne.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » So Okt 24, 2020 12:51

pinosat napisal/-a:potemtakem so na najinih motorjih magnezijevi, ki niso pravi ?? Darh, si ti dobil motor v original embalaži, ali v trgovini, ker jaz sem ga dobil original, v kartonu in železni konstrukciji...da bi bilo možno, da bi že v originalu bili slabi cinki, skoraj ne verjamem ... cinki so načeloma v primerjavi z vsem ostalim v rangu cene, da jih jutri raje zamenjam, če so slabi gor ... spodnji primer sem našel zgolj, da vem, kaki sploh obstajajo...

https://www.defender.com/product.jsp?id=3945140

Kupil sem pol leta starega, takoj po sezoni, imel je okrog 80 ur, tko da nevem, kako je bil zapakiran.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » To Nov 10, 2020 05:40

Notranje cinke sem zamenjal, ker so pa le bili malo pozrti, na trimu bomo pa drugo leto menjali.
Unega na peti, pa potemtakem cez N let, ker je nov. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov