Servis avtopilota ST1000 ST2000

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Servis avtopilota ST1000 ST2000

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 04, 2021 13:51

Popravilo novejšega avtopilota Raymarine ST2000.

Avtopilotu je odpovedal mehanski linearni pogon. Zaradi povečanih sil na ohišje je tudi popustilo steklce LCDja na spoju zaradi česar je vdrla voda na TIV.

Slika

Slika

Ko sem razdrl ohišje sem takoj opazil, da je ležaj odtrgal plastični zadrževalni rob ležišča ležaja, zaradi česar je zobnik pričel drsati po aluminijasti ojačitvi. Na sliki se vidi, da je zobnik za zobati jermen zamaknjen in naslonjen na ojačitev.
Slika

Premočan odriv pogona je povzročil da je polomilo in skrivilo tudi držalo na zunanejm delu pogona.
Slika

Vsi deli na mizi z označenimi poškodbami.
Slika

Polomljen rob ležišča ležaja je le tega poškodoval.
Slika

Odlomilo je celoten rob okoli ležaja in del nosilca.
Slika

Za popravilo ležišča sem dal izdelati aluminijast nastavek in močnejše gumi amortizerje, ki bodo sedaj v bodoče preprečevali, da bi prišlo do poškodb, ko pogon zadene rob na koncu hoda.
Slika

Manjkajoči rob nadomesti posebno lepilo, zato sem ležaj zaščitil.
Slika

Tik pred nanosom lepila
Slika

Na sredino položim staro baterijo, da mi ne bo treba vrtati luknje za os pogona.
Slika

Zvrtam luknjice skozi nov nastavek in vrežem M3 navoje v zadnjo originalno ojačitveno Alu ploščo.
Slika

Slika

Popravljeno in ojačano ležišče ležaja.
Slika

Gumi ležaj preprečuje udarce in nadaljne poškodbe, ko pogon udari v skrajno lego.
Slika

Gumi blažilec namestim tudi na drugi konec pogona.
Slika

Pogonski mehanizem vstavljen v spodnji del plastičnega ohišja.
Slika

Pred sestavljanjem, sem še očistil in preventivno zaščitil tiskano vezje ter seveda zalepil polikarbonatno stekelce na ABS ohišje.
Sestavljen avtopilot. Sledi še test kompasa na posebni pripravi in zadeva je pripravljena za montažo na "švedico". :wink:
Slika
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

Re: Servis avtopilota ST1000 ST2000

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jan 04, 2021 14:02

Zelo lep in jedrnat opis.

HVALA
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Jan 04, 2021 14:32

Paco napisal/-a:Zelo lep in jedrnat opis.

HVALA

Ja, NT, strokovnjak, nimaš kaj :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 04, 2021 15:25

:D Že v naslovu sem si mislil z katere jadrnice je pilot :wink: sigurno bo boljši kot nov 8) NT, edini mojster katerega poznam, da naredi boljše kot je bilo tovarniško, HVALA, l.p.alesjo
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jan 04, 2021 17:05

vrhunsko
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » Po Jan 04, 2021 20:00

Ja res? Imam pa izkušnjo za popravilo AP za jadrnico v delavnici NT ko nisem obelodanil, da sem Morjeplovec. 2X reklamacija, no potem v tretje je pa šlo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 04, 2021 20:33

Verjemi, da mi ni v interesu, da večkrat popravljam isto zadevo, zato sem tudi sklenil, da poškodbe zaradi vdora vode, popravim le še v primeru, če ni sol naredila že preveč škode.
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Po Jan 04, 2021 22:44

Tudi mojega ST2000 je NT rešil (hvala), čeprav so mi na servisu v Portorožu rekli, naj ga vržem v smeti. Lp
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » To Jan 05, 2021 13:01

Gartner napisal/-a:NI bil vdor vode!

Sorry, ampak glede na vse kvalitetne prispevke od NT, ki jih z veseljem preberem, je tale NE vdor vode malo mimo. Kot vidim je na koncu zadevo rešil, četudi v tretje.

Če bi nekdo združil vse NT-jeve prispevke bi dobil zelo uporaben in strokoven priročnik oz. učbenik.

LP, Nasa
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Jan 05, 2021 18:13

.....in Morjeplovca bi z vecjim uzitkom brali
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jan 02, 2022 00:56

Danes sem prinesel domov moj ST1000, ker sem mislil, da je vanj vdrla voda. Po celodnevnem jadranju v dežju je bilo naslednji dan steklo displeja znotraj malo rosno. No, vode ni notri, so pa druge težave. Vreteno ima zračnost cca 5mm v aksialni smeri in to v ležaju, ležaj je v ohišju dobro fiksiran. Ker ne vem, kaj je bilo tam v originalu, bom dodal primerno podložko. Na drugi strani je polomljena plastika, ki drži tisti del, ki ga natakneš na argolo. Pa motor ima le še slab mm krtačk.
Je možno te dele kupiti kot rezervni del, ali je pilot ta v kanto?
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Ne Jan 02, 2022 09:27

motorni napisal/-a:Pa motor ima le še slab mm krtačk.

Najbolje (in najlažje) je zamenjati z original krtačkami. Če jih ni možno dobiti, se poišče podoben material (krtačke za 12V motorje)

Bi se dalo videt kakšno sliko motorja, krtačk in kolektorja?
LP, Andrej
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jan 02, 2022 10:03

Ko smo ravno pri teh AP me zanima nekaj.

Jaz sem kupil novega, pa se mi po dveh letih uporabe zdi, da je morala not vdret vlaga. To se vidi na orosenem displeju ko je AP na soncu, poleg tega se slisi motorcek ali mehanizem precej glasno. A se da to ohisje lepo varno odpret, da bi z necem namazal in posusil notranjost?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jan 03, 2022 06:56

AndrejC, motor je RS555SH, TALE, tako da ga bom naročil in počakal, da pride. Dobi se tudi komplet krtačk za dobrih 4 eur.

1stofficer, odviješ 8 vijakov na spodnji strani in gre narazen brez težav.

lp

motorni
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 03, 2022 08:41

Pozdravljeni
Motorni, v zgornjem postu sem opisal sanacijo točno take napake kot se je zgodila tebi. Brez ojačitve kot sem jo opisal iz CNC izrezkanega Alu in gumi delov 2x in se definitivno prej ali slej ponovi saj nalimek enostavno ne zdrži sile s katero ROČICA AVTOPILOTA POTEGNE ARGOLO K SEBI. Motorčke iz kitajske sem tudi že naročal, vendar jih nisem vgrajeval, ker ni bilo možno na os naprešati zobnika. Ti motorči so malce drugačni me pa čudi, ker si pomislil na menjavo ščetk. Imam par pokvarjenih motorjev pa na nobenem od originalnih ni možno menjati krtačk, ker je spodnja plošča nasajena in zapentlana. Ponavadi se ta material na motorčku kar odtrga predno bi se tako lepo odkrivil, da bi ščetke zamenjal in nazaj zapentlal.
Zgornji prispevek sem pripravil zato, ker je popravilo za večino ljudi prezahtevno še posebej, ker je treba kar nekaj delov dati izdelati saj mora avtopilot delovati tudi po popravilu in pričakuje se, da naj bi deloval dlje kot je od novega do okvare. Zaenkrat ZARADI TE NAPAKE še ni prišel noben avtopilot nazaj.

Zelo veliko napak je povezanih z vdorom vode skozi stekelce na zgornjem pokrovu avtopilota. Ko pride do prej opisane napake zaradi velikih sil, ki odlomijo ležišče ležaja, ponavadi tudi poškodujejo ulrazvočno zvarjen spoj med okencem in ohišjem. Vdor vode je samo vprašanje časa. Že nekaj kapljic vode pa lahko skozi daljše obdobje naredi pod displejem toliko škode, da popravilo ni več možno. Tudi, če se potrudiš sanirati vse vie na vezju, popravilo na daljši rok 99% ni uspešno, saj se napake zaradi tega zelo rade ponovijo in vedno se manifestirajo drugače. Preveč oksidiranih tiskanih vezij zato sedaj raje niti ne popravljam več.

1oficir, Stekelce se najbolje zalepi z 90 ali 120 minutnim epoksijem iz Merkurja ali Mavrice slovenskega proizvajalca Mitol Sežana. Pazi, da ti ne kapne ali se potegne lasek čez viden del, ker tega ne moreš več očistiti in se bo to na displeju poznalo in je moteče. Pomaga, če zaščitiš vidni del okenca z zaščitnim trakom in zalepiš.

KDOR POPRAVILA NI VEŠČ SE LAHKO OBRNE NA www.harpoon.si... v industrijski coni Trzin.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta