Montaža hidravličnega volana

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Montaža hidravličnega volana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jun 05, 2021 09:29

Pozdrav!

Ali mi lahko nekdo k ve, pove ali je tole OK?

Slika

Hidravlični cilinder je točno na sredini hoda. Motor je tudi naravnost.

Gred,(spodnji del "rogov") ki gre skozi nosilec motorja mora biti fiksna oz. z nekaj zračnosti. Fiksiraš s pomočjo priloženih podložk in po slikah v navodilih je pri levi in desni strani vse simetrično = enake podložke. Pri moji varianti pa ni tako. Na eno stran pridejo 4 debele podložke, na drugo pa ena tanka. Ali je to OK, oz. kaj naj naredim da bo OK.

Mehanizem pa je Ultraflex Gotech za motorje do 115HP.

Ročico na cilindru sem obrnil na drugo stran kot je bila originalno, ker tako ne drgne ob instalacijo ki pride v motor. Ampak tukaj samo ročica pride na drugo stran, ničesar ne spreminjaš v zvezi s cilindrom.

Hvala!
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Montaža hidravličnega volana

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jun 05, 2021 13:43

To ni ok. Na sliki na zgornem delu daj toliko podložk, da bo ta del, po katerem se pelje cilinder simetričen glede na motor oziroma bo imel enak odmik na obeh straneh, po tem pa podložko z vijakom za zategnt, ki jo imaš spodaj na sliki pritisni ob motor in zategni. Mora se obračat v cevi kjer je bila prej zajla, ne sme pa met lufta.

Odličen nakup praktično najboljša nadgradnja čolna.

Slika

#1 tukaj daš toliko podložk, da sta razdalji 3 in 4 enaki, potem tist distančnik z vijakom #2 pritisneš ob motor in zategneš.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jun 05, 2021 17:50

Hvala lepa za natančen in razumljiv odgovor.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Jun 05, 2021 22:24

Naredil kot napisano, vse špila lepo, v obe smeri doseže enak hod, trimam lahko do 98% (prej 100), potem rogovi zadenejo v krmo. Bom trim za malenkost omejil... Na eni strani je ena podložka, na drugi 3.5 ampak ni druge. Motor pa je simetričen. Una ojnica ki povezuje cilinder in motor se zdi predolga kar se tudi na sliki vidi. Zakaj je tako, pa nimam pojma. Po občutku pa je vse ok, rigidno in praktično brez mrtvega hoda.

Lp
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jun 08, 2021 13:29

Mogoče probaj to ojnico na prvo luknjo na motorju prišraufat. Tisto, v smeri premca. Tko malo povečaš vzvod in malenkost skrajšaš razdaljo ojnice.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 08, 2021 15:14

Zadevo sem naredil tako kot si napisal. In deluje perfektno. Tvoj predlog bi projekcijo ojnice zmanjšal zgolj za malenkost, bi pa povečal vzvod in s tem odzivnost. Tako kot je sedaj je limit motorja in limit mehanizma praktično v isti točki in to je najbrž optimum. Zdaj ko je vse zategnjeno (dopustno je vrtenje mehanizma v cevi) tudi s trimanjem ni več težav. Na začetku je izgledalo da bo pri full-up zadelo v krmo ampak gre vse za mišjega skozi. Super je.

Kako najenostavneje zvrtat okroglo luknjo fi115mm v konzolo? Obstoječa luknja je 58mm? Je pa vse skupaj cca 17mm debelo -> gelcoat+stekloplastika+špera+mata+topcoat...
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Jun 08, 2021 15:22

kasaudio napisal/-a:Zadevo sem naredil tako kot si napisal. In deluje perfektno. Tvoj predlog bi projekcijo ojnice zmanjšal zgolj za malenkost, bi pa povečal vzvod in s tem odzivnost. Tako kot je sedaj je limit motorja in limit mehanizma praktično v isti točki in to je najbrž optimum. Zdaj ko je vse zategnjeno (dopustno je vrtenje mehanizma v cevi) tudi s trimanjem ni več težav. Na začetku je izgledalo da bo pri full-up zadelo v krmo ampak gre vse za mišjega skozi. Super je.

Kako najenostavneje zvrtat okroglo luknjo fi115mm v konzolo? Obstoječa luknja je 58mm? Je pa vse skupaj cca 17mm debelo -> gelcoat+stekloplastika+špera+mata+topcoat...

Z nadrezkarjem, prej pa naredis sablono, samo ce imas ravno povrsino, za pritrditev sablone.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 08, 2021 15:52

Moj mizar tudi govori o nadrezkarju in šabloni. Bo že nekaj na tem. Bom fotke nalepil, ko do čolna pridem....
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Jun 08, 2021 16:08

kasaudio napisal/-a:Moj mizar tudi govori o nadrezkarju in šabloni. Bo že nekaj na tem. Bom fotke nalepil, ko do čolna pridem....

Nadrezkar pa diamant noz in gas. Vidio mi je odlotal, pazi.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 08, 2021 16:28

Od spodaj privijačiš kos lesa da ima krona spet center,nato pa s krono zvrtaš luknjo.Ali pa zarišeš krog kakor velik želiš,nato z malim svedrom vrtaš po notranjem delu in pol prehode pobrusiš.Fertik.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 08, 2021 17:08

Od spodaj privijačiš kos lesa da ima krona spet center,nato pa s krono zvrtaš luknjo.Ali pa zarišeš krog kakor velik želiš,nato z malim svedrom vrtaš po notranjem delu in pol prehode pobrusiš.Fertik.

Sliši se res preprosto, tudi sam sem si predstavljal natančno tako, težava je le v tem da "civilne" 115mm krone ni za dobit. 103 mm je največ kar sem videl (bauhaus, obi). Imajo neko nastavljivo sranje, ki gre na 115mm (za 60€), ki pa je namenjeno knaufu in konstrukcijsko ne izgleda kos nalogi. Vpetje nožev je švoh in luknja bo +/- 1mm. Mora pa bit v nulo.

Varianta z vrtanjem lukenj je tudi opcija, če ni druge.

LP
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jun 08, 2021 23:06

Vbodna žaga in klina z ozkim listom in gostimi zobmi. Prelepiš z ličarskim trakom, zarišeš, zvrtaš začetno luknjo in počasi plezaš okol.

Al pa ta z luknjami je tudi ok. Pol sam tisto polkrožno pilo in lepo raztegneš luknjo kolikor želiš.
elcapitano
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a elcapitano » Sr Jun 09, 2021 08:45

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 09, 2021 09:50

kasaudio napisal/-a:Kako najenostavneje zvrtat okroglo luknjo fi115mm v konzolo? Obstoječa luknja je 58mm? Je pa vse skupaj cca 17mm debelo -> gelcoat+stekloplastika+špera+mata+topcoat...

Nabaviš dobro krono 115 mm, dovolj je hitrorezno jeklo.
Strugarju daš postružit bat fi 58 mm, ki ima na enem koncu enak štrcelj kot je premer svedra v kroni. Sveder v kroni zamenjaš z tem batom, daš v vrtalni stroj z malimi vrtljaji in zvrtaš. Vrtet se mora počasi in bo šlo kot v maslo.

Namesto bata lahko daš gor na sveder pušo, ki ima enako luknjo kot je premer svedra, zunanji premer je pa 58 mm.

Obe rešitvi preizkušeno delujeta. Mi smo tako izvrtali veliko lukenj v fiberglas in alumunij.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Sr Jun 09, 2021 10:33

:| :|
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov