Battery monitor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

EleneSelene
Višji štabni praporščak

Battery monitor

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Sr Avg 18, 2021 13:27

Spoštovani

Prosim za nasvet.
Na barki imam 2 svinčeni bateriji (servisno in štartno). Nameščen imam Battery monitor/tester SeaDog M: 422020, ki pa mi žal poda premalo informacij, pa tudi stikalo dejansko ne preklaplja med baterijami...
Slika

Želim si eno majhno napravico (mere podobne obstoječi), katera bi mi merila voltažo in amperažo za posamezno baterijo (selektivno), polnjenje/praznenje, prikazovala potreben čas do polnitve, ipd. Imel bi samo 1 inštrument, ne dva.
Bluetooth moduli in app na telefonu me ne zanimajo.

Imate morda kakšen predlog?

Gledam to, vendar, kot razumem, prikazuje vrednosti samo za 1 baterijo.
https://www.nasamarine.com/product/bm1-compact/

V naprej hvala in vse dobro vsem!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Battery monitor

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 18, 2021 14:16

Xilinx Vivado HLx trainee
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Avg 18, 2021 15:19

kasaudio napisal/-a:Tole, ni kaj razmišljat:

https://www.victronenergy.com/battery-monitors/bmv-702

...s tem, da za servisno banko (primarna baterija) prikazuje in računa vse, za drugo baterijo pa samo napetost in seveda nudi tudi izhod za alarm ali rele (programabilno).
Za (morebitni) celovit prikaz obeh baterij potrebuješ za vsako svoj merilec in svoj shunt. Če imaš samo servisno in štartno baterijo je predlog več kot odličen, čeprav priporočam BMV712 z BT zaradi lažjega nastavljanja, se pa seveda tudi na tem da popolnoma vse parametre nastavit preko tipk in deluje popolnoma enako. Na obeh so pa vsi podatki vidni fizično na zaslonu.
Glavni problem je pravilna nastavitev parametrov ob zagonu in spremljanje ter korekcije ob rabi. Baterije se s časom starajo...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 18, 2021 17:53

Baterije se s časom starajo...

Staranje baterij je v Peuqertovi enačbi upoštevano, oz. se nauči tudi tega. Važno je le, da je reč skozi priklopljena na baterijo (mimo glavnega stikala). Jaz imam še staro 600 in sem zelo zadovoljen, sem pa bluetooth vmesnik (read-only) naredil sam.

Na začetku sem podal le kapaciteto akumulatorja in tip in to je vse.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Sr Avg 18, 2021 18:15

Če pa daš nekaj tudi na lepoto, potem pa to:

https://simarine.net/
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Avg 20, 2021 10:15

Hvala vam za nasvete, sledim predlaganemu Victron.
Vse dobro vsem
tekiga

OdgovorNapisal/-a tekiga » Pe Avg 20, 2021 13:22

Ja kupio ovo,stiglo za 3 dana.Ja zadovoljan sa cijenom i kvalitetom.

https://www.ebay.com/itm/143727918789
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Avg 20, 2021 13:43

Ja kupio ovo,stiglo za 3 dana.Ja zadovoljan sa cijenom i kvalitetom.

Pa to je ista stvar kot https://www.victronenergy.com/battery-monitors/bmv-702 , samo da nima prikazovalnika. Sicer je mal cenejša, pa ni treba napeljevati kabla do prikazovalnika. Sam sem se med vsemi možnostmi na koncu vseen odločil za 712, kljub višji ceni. Dela odlično, pa rad gledam % vsakokrat, ko grem mimo.
Navigare vivere est.
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Avg 27, 2021 10:34

Pozdravljeni
Odločil sem se za BMW 712 (https://www.victronenergy.com/battery-monitors/bmv-712-smart). Ja vem, začel me je zanimat...:)
Jadrnica je Beneteau First 25.7, elektrika tovarniško narejena.
Imam pa dodatna vprašanja in sicer:
1. Ali se lahko pozitivno napajanje monitorja (tanek rdeč kabel, kateri pride zraven) priklopi za servisnim ločilnim stikalom? (s tem odklopim res vse, tudi šunt).
Slika
1.a. Ali s takšnim priklopom izgubim zgodovino meritev, dostopnih preko mobilne aplikacije, morda "reset" monitorja in ponovno "učenje"?
1.b. V kolikor ga priklopim direktno na "+" baterije, ali Monitor vedno deluje oz. ga je možno ročno ugašati na displayu?

2. Negativni pol na servisni bateriji je na glavno varovalko povezana prek 4mm kabla. Porabniki so do sedaj samo navigacijski instrumenti in LED svetila.
Bo ta presek kabla dovolj tudi po namestitvi šunta?
Vsi videi prikazujejo debele kable...
Slika

V naprej hvala
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 27, 2021 12:11

Na hitro, med šihtom...

Baterijski monitor priklopi mimo stikala. Vedno mora delovati. Jaz ga nisem ugasnil nikoli odkar ga imam. Če ga ugasneš se zgubi in potem se mora s časom spet "najt". Porabo ima zelo malo, tako da ti bo vsaka zadeva, ki vzdržuje akumulatorje to pokrila. Vzdrževanje akumulatorjev pa je skoraj nujno. Če slučajno želiš ugasniti baterijski monitor, vzameš ven varovalko na kablu.

Montaža shunta ne spremeni presekov kablov! Je pa 4mm2 malo čudno imet kot glavni vodnik. Kaj polni akumulator? Če so porabniki mali OK, ampak tudi polnilni tokovi so lahko kar veliki.
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Avg 27, 2021 12:52

Štartni in servisni akumulator (predvidevam da servisni tudi) se polneta samo preko alternatorja ko dela motor, "+" baterij sta povezana vsak na svoje ločilno stikalo.
"-" pola sta direktno povezana med baterijami z debelejšim kablom, s tem da gre še iz servisne baterije 4mm2 kabel na razdelilno ploščo.
Slika prikazuje pozitivne kable na posameznem ločilnem stikalu
Slika
Slika prikazuje pozitivne kable na "regulatorju" alternaterja
Slika
Drugi načini vzdrževanja akumulatorjev so v planu.

Hvala za odgovore, plus kabelček bom priklopim direktno, šunt pa na 4mm2 kabel, kasneje (ko bo več porabnikov) pa po potrebi ojačam kabel. Dosedanji porabniki so samo (tako fabriško planirano): 8 LED luči in navigacijski instrumenti.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 27, 2021 13:06

Preko shunta mora iti praznilni in polnilni tok. Baterijski monitor MORA dobiti oboje. Na minus od akumulatorja pride shunt in na shunt debelješi minus kabel, ki povezuje še štartno baterijo ter zraven še 4mm2 minus od porabnikov.

LP
EleneSelene
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a EleneSelene » Pe Avg 27, 2021 13:27

OK, hvala, vse jasno. Brez pomoči bi sigurno zafrknil.
Ker sem bolj vizualni tip, prilagam skico

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 27, 2021 15:23

Po specifikacijah ta monitor porabi cca 10Ah v 100 dneh. Akumulatorju moraš zagotoviti vzdrževalno napajanje sicer bo drugo leto hin. Brez vzdrževalnega napajanja bo brez tega monitorja malo manj hin.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Avg 27, 2021 18:55

EleneSelene - dobro poglej, kako in kam gredo neg. kabli. Običajno se zaključijo na zbiralki za glavnim (neg) stikalom.
Precej bolj čista rešitev je, da je neg. kabel na panel speljan od tam (za stikalom) kot direkt z baterije.
Moje mnenje je, da preveži neg. od štartne baterije na shunt na sekundarni strani in od tam na stikalo na primarni strani. Kabel servisne baterije poveži na shunt na primarni strani. Na primarni strani shunta ne sme biti nič drugega kot baterija ki jo meriš (samo in izključno 1 kabel)
Plus kabel za shunt priklopiš neposredno na baterijo, ki jo meriš. Se pravi na B1 servisno on na B2 štartno.
Upam, da nisem preveč zaštrikal…
https://community.victronenergy.com/questions/5551/how-to-monitor-the-starter-battery-with-my-bmv-712.html
PS: negativa je vsaj 35 če ne 50mm2. Oni 4mm2 je bog ve od česa… (el. WC?)
PPS: čim prej (beri: takoj) si umisli nekaj za vzdrževanje baterij, če že (zaradi narave barke) nimaš fiksnih panelov. Kakšen 50W za na ograjo (ko te ni) bo čisto spodobno opravil delo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Lukaklobi in 10 gostov