Obnova prednje kabine

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Obnova prednje kabine

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Sep 05, 2021 22:21

V neki podobni temi, sem pred nekaj časa opisal postopek, katerega sem si zamislil za obnovo stropa v prednji kabini. Ni bilo pretiranega odziva. Sedaj sem ta načrt udejanjil in z rezultatom sem izredno zadovoljen.
Jadrnica je Elan 31s, letnik 1987. Prednja kabina je bila še original tapecirana.

Pred petimi dnevi je bilo stanje takšno:
Slika
Obloge so bile pritrjene na strop samo z omaricami ob straneh in z okvirjem okna. Pena, kaširana na oblogi, se je vsa spremenila v prah.
Slika

Ko sem pričel odstranjevati obloge, se je pričelo najbolj umazano delo.

Slika
Ležišče sem zaščitil s polivinilom, vrata zaprl, ter se oblekel v zaščitno obleko, z masko (tisto tapravo, ne za covid) in zaščitnimi očali.
Slika
Z brusnim papirjem na flexsu, sem odstranil ostanke na stropu.
Slika

Doma sem si pripravil letvice 15 x 20mm,v katere sem približno na vsake dva centimetra nažagal utore, da se letvica lahko skrivi po obliki stropa.
Slika
Na strop sem jih prilepil z lepilom Mitomont, katerega mi je tudi svetoval morjeplovec Kovač.
Slika

V prostor med letvicami, sem zalepil samolepilni armaflex, debeline 13mm, katerega sem nabavil v Plamini trgovini v Podgradu.
Slika

Slika

Na letvice sem s klamficami zabil skay. Najprej sem na letvice zalepil dvostranski lepilni trak, ter rob skaya pritrdil na ta lepilni trak. To je bilo le za pomoč, pri držanju skaya, ko sem zabijal klamfice. Nato sem skay nategnil na naslednjo letvico in ponovil postopek. Višek sem porezal z olfo nožem.

Slika

Slika

Slika

Slika

Na spoje, preko klamfic, sem pritrdil okrasne letvice, širine 25mm.

Slika

Slika

In to je končni rezultat

Slika

Slika

Slika

Predno sem obdelal strop, sem preoblekel tudi stene kabine, vendar sem tukaj lepil sky direktno na Armaflex, z lepilom Neostik v sprayu. Brez predpriprav na domu - izdelava letvic, sem porabil tri cele dneve, pa še pol zraven.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Obnova prednje kabine

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 06, 2021 21:07

Izgleda zelo lepo, kot iz fabrike. Ker tudi mene čaka tak poseg, nekaj vprašanj:

Koliko armaflexa si porabil za salon in prednjo kabino? Mene sicer poleg prednje kabine in salona čaka še zadnja spalna kabina in kopalnica, kjer bo lahko; nimam pa predstave koliko točno se porbi armaflexa, še z vsem odmetom vred.

MarjanT napisal/-a:Na letvice sem s klamficami zabil skay. Najprej sem na letvice zalepil dvostranski lepilni trak, ter rob skaya pritrdil na ta lepilni trak. To je bilo le za pomoč, pri držanju skaya, ko sem zabijal klamfice. Nato sem skay nategnil na naslednjo letvico in ponovil postopek. Višek sem porezal z olfo nožem.

Torej nisi naredil plošč, katere bi pribil na letvice (kot je delal Kovač), ampak direkt skaj na letvice? A se je kaj povesil skaj kje?
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Sep 06, 2021 22:43

Zaenkrat sem obdelal prednjo kabino. Salon je super, čaka me še zadnja kabina. Za prednjo kabino sem porabil cca 4 m kvadratne armafleksa. Kakor sem napisal, sem skaj pribil direkt na letvice. Povesil se ni popolnoma nič. Pribit moraš dovolj klamfic in skay sproti napenjat, da je kot opna. Dvostranski trak sem uporabil le, da mi je pomagal držati skaj na stropu, dokler sem napenjal in zabijal klamfice.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 07, 2021 07:34

Pozdravljen Marjan.
Lepo si naredil in vidim, da si se tudi precej namatral. Kdor tega še ni počel si ne predstavlja koliko truda je potrebno vložiti. Ti si si še dodatno naredil delo, ker si izbral starejši način tapeciranja, ki so ga uporabljali že davno nazaj, ko še ni bilo na voljo materialov s peno. Tak sistem se največ uporablja predvsem pri motornih starejših trawlerjih za velike ravne stropove, ker je za manjše in razgibane površine preveč zahteven. Tebi je kot vidim zelo lepo uspelo.

Pri manjših plovilili z razgibanim stropom bi bilo enostavneje in brez letvic, če bi lepil direktno na armaflex na stropu. V tvojem primeru bi to lahko rešil s tremi kosi in brez šivanja, kot je bilo to narejeno v originalu le po sredini bi naredil zaključek. Klamfice tudi inox rade zarjavijo obenem pa vsako blago in skaj v 15 letih postane star in ga je potrebno zamenjat. Zase ne vem, če bi se v jadrnici odločil za tak način tapeciranja.

Strop na straneh sem lepil direktno na armaflex
Slika

Po sredini sem naredil po novem strop iz tanke vezane plošče in ga oblekel. Na strop ga drži okvir okna in nekaj vijakov skritih pod lučkami in stikali na stropu. Nikjer ni vidnega enega vijaka niti letvice.
Slika
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 07, 2021 08:06

Ti si si še dodatno naredil delo, ker si izbral starejši način tapeciranja, ki so ga uporabljali že davno nazaj, ko še ni bilo na voljo materialov s peno.

Pri manjših plovilili z razgibanim stropom bi bilo enostavneje in brez letvic, če bi lepil direktno na armaflex na stropu.

NT, a razumem pravilno: ti si na stranske stene iz poliestra najpej lepil armaflex, nato pa na ta armaflex kaširano tkanino s peno in to direktno na armaflex, brez po meri narejenih šablon iz vezane plošče? Nekaj mi ne gre skup, ker se spomnim, da si imel en cel kup teh plošč, ampak če prav berem, so bile to samo za strop? Hvala za vsak namig.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 07, 2021 08:32

Ja res je Grega. Kot vidiš je tudi v sprednji kabini samo ena tapecirana vezana plošča na stropu na sredini. Levo in desno stran stropa v sprednji kabino pa sem lepil zaradi razgibanosti in roba direktno na armaflex. Lepilo se je zelo hitro in enostavno izgled pa je profi, brez enega vidnega zaključka, vijaka, čepa...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 07, 2021 08:51

Kolk pa je bila debelina pene? Po sliki sodeč bi rekel, da vsaj 15-20 mm?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 07, 2021 10:11

Grega295 napisal/-a:Kolk pa je bila debelina pene? Po sliki sodeč bi rekel, da vsaj 15-20 mm?

Armaflex = 20mm
Obloka s peno 3mm
Strop vezana plošča 4mm

Zaradi zaključka na robu lesenega stropa nanese debelina 3+4+3mm = 10mm
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Sep 07, 2021 11:00

NT, verjami mi, da sem vse opcije stokrat premlel v glavi. Materjala s peno sem se izognil, ker sem imel slabo izkušnjo.
Ko sem kupil barko je bila zadnja kabina v zelo slabem stanju. Vse je viselo dol in povsod polno prahu od razpadajočega
materjala. Najprej sem, kolikor je bilo mogoče, vse očistil, nakar sem poskušal strop ponovno zalepiti. Kdor je to že poiskusil, ve da to ni ne dolgoročna, ne kratkoročna rešitev. Izgledalo je grdo in tudi trajalo ni dolgo, da je pričelo ponovno padat dol. Ko sem se naveličal ''flikanja'', sem vse potrgal stran, strop temeljito očistil in se lotil obnove s kaširanim skajem. Skaj in lepilo sem nabavil v firmi ki izdeluje plovila. Dali so mi tudi navodila, kako naj stvar opravim. Končen izgled je bil super. Po desetih letih, je skaj iz zunanje strani še vedno izgledal kot nov, vendar je ležal na postelji. Od pene, na skaju, ni bilo niti sledu, je bilo pa ogromno praha.
Ko sem leta 2005 kupil to jadrnico, je bil strop v salonu obnovljen, na podoben način kot sem sedaj obnovil prednjo kabino. Potem nisem imel prilike vprašat prejšnjega lastnika, kako je salon obnovil. Pod skajem ni armafleksa, je nekaj trdega. Skaj ni lepljen, je še vedno popolnoma napet. Po cca 20 letih izgleda kot novo. Zato sem se odločil, da prednjo kabino obnovim po tem postopku. 10 let se mi zdi absolutno premalo. To hitro mine. Sedaj me čaka še prenova zadnje kabine. Tam je sicer več krivin, a bom tudi za to našel pravi način.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Sep 09, 2021 09:08

MarjanT napisal/-a:V neki podobni temi, sem pred nekaj časa opisal postopek, katerega sem si zamislil za obnovo stropa v prednji kabini. Ni bilo pretiranega odziva. Sedaj sem ta načrt udejanjil in z rezultatom sem izredno zadovoljen.
Jadrnica je Elan 31s, letnik 1987. Prednja kabina je bila še original tapecirana.

Pred petimi dnevi je bilo stanje takšno:
Slika
Obloge so bile pritrjene na strop samo z omaricami ob straneh in z okvirjem okna. Pena, kaširana na oblogi, se je vsa spremenila v prah.
Slika

Ko sem pričel odstranjevati obloge, se je pričelo najbolj umazano delo.

Slika
Ležišče sem zaščitil s polivinilom, vrata zaprl, ter se oblekel v zaščitno obleko, z masko (tisto tapravo, ne za covid) in zaščitnimi očali.
Slika
Z brusnim papirjem na flexsu, sem odstranil ostanke na stropu.
Slika

Doma sem si pripravil letvice 15 x 20mm,v katere sem približno na vsake dva centimetra nažagal utore, da se letvica lahko skrivi po obliki stropa.
Slika
Na strop sem jih prilepil z lepilom Mitomont, katerega mi je tudi svetoval morjeplovec Kovač.
Slika

V prostor med letvicami, sem zalepil samolepilni armaflex, debeline 13mm, katerega sem nabavil v Plamini trgovini v Podgradu.
Slika

Slika

Na letvice sem s klamficami zabil skay. Najprej sem na letvice zalepil dvostranski lepilni trak, ter rob skaya pritrdil na ta lepilni trak. To je bilo le za pomoč, pri držanju skaya, ko sem zabijal klamfice. Nato sem skay nategnil na naslednjo letvico in ponovil postopek. Višek sem porezal z olfo nožem.

Slika

Slika

Slika

Slika

Na spoje, preko klamfic, sem pritrdil okrasne letvice, širine 25mm.

Slika

Slika

In to je končni rezultat

Slika

Slika

Slika

Predno sem obdelal strop, sem preoblekel tudi stene kabine, vendar sem tukaj lepil sky direktno na Armaflex, z lepilom Neostik v sprayu. Brez predpriprav na domu - izdelava letvic, sem porabil tri cele dneve, pa še pol zraven.

MarjanT, lepo, snažno, natančno, skratka ODLIČNO si naredil, bravo 8)
Jaz pa na srečo ne rabim na barki delat takih posegov, ker so stropi narejeni za vedno :wink: l.p.alesjo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 56 gostov