montaža sonde

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lukach
Poročnik korvete

montaža sonde

OdgovorNapisal/-a lukach » So Jun 27, 2009 14:48

Pozdravljeni,

Končno sem nabavil GPS garmin 420s z dvoferkvenčno sondo.
Zanima me kam ste montirali to sondo?V kalužo?
Sicer so zraven navodila, kater pravijo, da se montira zadaj na krmo, ampak mi nekako ni, da bi vrtal luknjo čez trup.Osebno bi raje to sondo nekako zmontiral v kaluzo.Vem pa da ima garmin v svoji paleti prav posebne sonde, katere se montirajo v kaluzo.

slika moje sonde

Slika

slika sonde zmontirane na barko (ne mojo)

Slika
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Jun 29, 2009 11:10

Enako sondo sem prilepil s sikaflexom pod podnice na jadrnici in deluje odlično. Paziti moraš, da je pod mestom montaže samo plastika. Površino dobro očisti, nanesi kar precej sikaflexa, ter sondo počasi pritisni v maso. Ko nanašaš sikaflex, pazi da ne nastanejo mehurji zraka med maso. Sonar mi deluje odlično in tudi temperatura morja je točna. Nekje sem zasledil, da se ta sonda lahko montira le z epoxijem, a jaz sem poizkusil s siko, ker se ta kasneje brez problema odstrani.
Jadranje je odklop
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Jun 29, 2009 13:17

Hvala za odgovor.

Nekako mi ni jasno, kako lahko izmeri sonda temperaturo vode, če ni fizično prisotna v vodi.
Zakaj nekateri motirajo te sonde v cev, ter jih zalijejo z vodo?
Se pravi, enostavno jo montiram v kalužo pod motor?Kako naj jo obrnem?Isto kot na zgornji sliki?

Hvala..

Verjetno razumete, da mi ni do tega, da bi vrtal v trup :lol:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Jun 29, 2009 14:39

Sonda naj bo obrnjena tako kot je na zgornji sliki. Dno trupa barke ima enako temperaturo kot voda, zato lahko sonda kaže točno. Vendar če boš montiral ravno pod motor ki se segreva, to verjetno ne bo najbolje. Jaz sem sondo montiral pod podnice cca. 1m stran od motorja. Vendar te še enkrat opozarjam - pazi da ne bo pod sondo kakšnih kovinskih ali zračnih delov. Predno se sikaflex strdi, vključi sonar in preizkusi, če deluje pravilno.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mungo » Če Jul 02, 2009 14:50

Hec je predvsem v tem, da bo sonar zaznal vse mehurčke, ki se lahko pojavijo v siki/epoksiju,..., ne nazadnje so lahko že v trupu, v poliestru. No, če je pod sondo mehurček in se bo vse skupaj strdilo, boš klel!
Pri gliserjih, sploh manjših, pa je dodaten hec. Odvisno od oblike trupa, vsak gliser pod trupom drugače odriva vodo, le ta se ponekod vrtinči z zrakom (spet mehurčki), zlasti okoli prelomov, robov, spojlerjev (oz. kakorkoli se to strokovno imenuje). Kjer so mehurčki, je tudi odboj (sonar), tako da če boš montiral sondo nad takšnim delom trupa, pričakuj motnje. Sam imam manjši gliser in vsi ti robovi in spojlerčki so precej skupaj, tako da sem imal kar nekaj težav, da sem sondo namestil na "optimalno" mesto. Če pa sondo zalepiš, imaš pri premeščanju še več dela...
Sondo v cev in notri vodo (ali vazelin za ultrazvočne preglede) pa ni tako slaba ideja, saj lahko še vedno do neke mere premeščaš/spreminjaš nagib/menjaš sondo. In če se kdaj odločiš za boljši model, lahko starega prodaš s sondo ki ni že čisto prežvečena.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Jul 02, 2009 15:31

Mungo imaš popolnoma prav, pri gliserju je to malo bolj komplicirano. Jaz sem to montiral v jadrnico, ki nima vseh teh spojlerjev in posledično turbolenc. Stvar deluje brezhibno.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jul 02, 2009 16:17

.

.
Moje izkušnje so pa naslednje.

Sem kar nekaj prebral po revijah in splošna ugotovitev je sledeča. Stekloplastika ima skoraj enak učinek na sondino frekvenco (prevodnost, prehodnost žarka) kot voda. Če je kolikor toliko kvalitetna plastika je izgube samo do 5%. Jasno da mora bit montirana na dno, ki ima direkten stik z vodo. Seveda tudi tako, da je sonda horizontalno na dno, ki ga pregledujemo. Načinov montaže je več, sam sem uporabil moker način, ker nisem želel fiksne pričvrstitve. Vzel sem ogroglo plastično cev premera in višine 12 cm. S silikonom sem jo prilepil na dno barke v kalužni bazen. Notri postavil sondo , založil s peno in nanjo dal utež, da je bila pri miru in v smeri vožnje. Vse skupaj zalil z morsko vodo in to je to. Delovanje je brez problemov dokler ga ni začelo biksat. Toda nič hudega, ker je samo izhlapela voda (po kakšnem mesecu dni) iz tega mini bazenčka z vodo. Tako sem imel namontirano skoraj 10 let in ni bilo težav.

Še moje izkušnje z uporabo sonde med vožnjo. Nekje do 8 milj je zadeva še uporabna in zanesljiva, torej točna. S povečanjem brzine se ponavadi na gliserjih tudi spremeni kot barke na dno in je že zaradi tega netočnost. Zračni mehurčki pa tudi naredijo svoje, tako da je stvar skoraj neuporabna kot FF (fishfinder). Kot globinomer pa dela normalno.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » So Jul 04, 2009 07:41

še en namig da ugotoviš pravo mesto za sondo pri iskanju pravega mesta uporabite prežvečen čikgumi namesto sike, šele ko si ziher da je vredu zalepiš z siko :) torej otrokom čikgumije potalat :)
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Jul 17, 2009 09:25

V posodo se vrze vazelinsko olje pa potem ne hlapi kot voda.
Nekateri probajo sondo tako da je vrzejo v vrecico z vodo in zadihtajo da ne pusca in potem vrecico postavljajo na razne pozicije na trupu da ugotovijo kje dela dobro.
Potem naredijo trajni stik.
pero-m
Poddesetnik
Kraj: celina-obala

Nasvet

OdgovorNapisal/-a pero-m » Pe Jul 17, 2009 21:12

Pozdravljen jaz ti svetujem, da se držiš navodil ki so priložena sploh pa listka ki je priložen k sondi.Če sonde ne želiš montirati na krmo je sploh ne priklaplaj in ne vrtaj luknje čez plovilo če pa že boš pa potrebiješ sveder 18.5mm ker je pač konektor takšne debeline.Za info tudi tista sonda na zgornji sliki ni najbolje nastavljena ker mora biti sredina sonde točno na vodni liniji ta pa je zamaknjena.Nikakor pa sonda ne bo delovala v kalužnem prostoru ker deluje preko elektro-magnetnega odboja.

Sploh pa ne vem kako pridejo nekateri do takšnih idej kot jih prebiram na to temo.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Jul 17, 2009 23:26

Saj deluje sonda tudi v kaljuži, veliko ljudi poznam, ki jo imajo tako montirano, po sistemu kot je opisal Opus, res pa je da pobere malo moči, te poceni varijante pa so običajno 500,600W, vendar je to popolnoma dovolj za globine v Jadranskem morju. Po drugi strani, pa se na zakšno montažo naberejo alge in školjke, čez pol leta pa deluje slabše kod če bi bila montirana znotraj barke.
Jaz, ko sem montiral sonde sem se odločil za sonde skozi trup, če misliš imeti še kar nekaj časa ta čoln, bi ti to najbolj priporočal, saj sem sam na začetku imel krmeno montirano tako kot na slikah zgoraj, pa se je med spuščanjem barke enkrat poškodovala, enkrat pa so mi jo celo razbili na kopnem, tako da sem imel celo 3 krmene sonde.
Jaz te sonde nebi montiral na krmo, ampak v posodo s parafinskim oljem, dela čisto OK.

pero-m, ne vem v čem je problem pri montaži na gornji sliki. Popolnoma pravilno je montirana, mora pa biti dovolj odstranjena od propelerja, drugače zaradi turbolence deluje slabše, ali pa občasno prekinja signal, pod sabo sonda ne sme imeti ovir, snop ima 45°, tako da od navpičnice 22.5% na levo in desno, v bistvu je stožec, ne sme biti ovir. Pomembno je pa le da je zmorom pod vodo, tudi če je 2m pod vodo ne bo nič narobe, le na ekranu je potrebno narediti korekcijo. V bistvu je zgornja slika šolski primer kako se montira, tudi v vseh Garminovih navodilih je enako navodilo za montažo. Te sonde ne delujejo na elektromagnetni princip, ampak na ultrazvok, z napetostjo nihamo piezoelektrik v sondi, ta pa odboj sprejeme nazaj, sprejem odboja deluje na enak princip kot mikrofon, saj je tudi tam piezoelektrik, preko tega pa se izračuna fazna razlika in stem določi globina. Hitrost elektromagnetnega valovanje je 300 000km/s oziroma malo manj, ker ni vakum, vendar s tem ne moreš meriti tako majhnih razdalj.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » So Jul 18, 2009 10:08

Z dopusta in ravno prav do letos je sonda delovala OK letos pa NE. Kolikor sem ugotovil je verjetna napaka v sondi, saj se povezave z sondo in napravo prekinja. V meniju delovanja naprave se skozi menja povezano - nepovezano v ang. seveda, zato sem se malce igral z sondo in ugotovil, da pod mojim pritiskom na sondo, sonda deluje zato tu verjetno napaka.

Zato me zanima ali je sondo mogoče popraviti ali je potrebno kupiti novo, če že gre ali se lahko priključi oz. predela sonda katere druge znamke.

Ker se še nikjer nisem nič pozanimal niti ne vem kaj bi storil. Znamke je Hummindird.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Jul 18, 2009 23:44

Sonde običajno delajo popolnoma druge firme kot, pa izdelovalci ekranov.
Poglej pri Airmar, Raymarine in Furuno, običajno za svoje naprave prodajajta prav te sonde, tudi na Garmin sisteme pašejo.
http://airmartechnology.com/airmar2005/ ... sp?Type=FF
Moraš pa vedeti točno moč tvojega Humminbirda, prilključek na ekran pa je običajno standardiziran, če pa ima SI ali pa kakšne prastar Humminbird, pa da ti ne preostane drugega kot kupit kar pri Humminbirdu. Upam, da misliš na prekinjanje sonde pri majhnih hitrostih, do 7vozlov, ne pa pri glisiranju, tam le redko katera sonda ne prekinja.
Jaz sem imel podoben problem, dokler nisem ugotovil da so mi kontakti korodirali pri spoju na ekranu, imel sem navado vsak dan demontirati sonder, vendar menim da je bolje imeti kar fiskno spojen kabel.
Sadaj imam vse fiskno montirano.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Ne Jul 19, 2009 12:50

seveda vse sem probaval v mirni vodi-zasidran.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jul 20, 2009 22:46

Gaso napisal/-a:Saj deluje sonda tudi v kaljuži, veliko ljudi poznam, ki jo imajo tako montirano, po sistemu kot je opisal Opus, res pa je da pobere malo moči, te poceni varijante pa so običajno 500,600W, vendar je to popolnoma dovolj za globine v Jadranskem morju. Po drugi strani, pa se na zakšno montažo naberejo alge in školjke, čez pol leta pa deluje slabše kod če bi bila montirana znotraj barke.
Jaz, ko sem montiral sonde sem se odločil za sonde skozi trup, če misliš imeti še kar nekaj časa ta čoln, bi ti to najbolj priporočal, saj sem sam na začetku imel krmeno montirano tako kot na slikah zgoraj, pa se je med spuščanjem barke enkrat poškodovala, enkrat pa so mi jo celo razbili na kopnem, tako da sem imel celo 3 krmene sonde.
Jaz te sonde nebi montiral na krmo, ampak v posodo s parafinskim oljem, dela čisto OK.

pero-m, ne vem v čem je problem pri montaži na gornji sliki. Popolnoma pravilno je montirana, mora pa biti dovolj odstranjena od propelerja, drugače zaradi turbolence deluje slabše, ali pa občasno prekinja signal, pod sabo sonda ne sme imeti ovir, snop ima 45°, tako da od navpičnice 22.5% na levo in desno, v bistvu je stožec, ne sme biti ovir. Pomembno je pa le da je zmorom pod vodo, tudi če je 2m pod vodo ne bo nič narobe, le na ekranu je potrebno narediti korekcijo. V bistvu je zgornja slika šolski primer kako se montira, tudi v vseh Garminovih navodilih je enako navodilo za montažo. Te sonde ne delujejo na elektromagnetni princip, ampak na ultrazvok, z napetostjo nihamo piezoelektrik v sondi, ta pa odboj sprejeme nazaj, sprejem odboja deluje na enak princip kot mikrofon, saj je tudi tam piezoelektrik, preko tega pa se izračuna fazna razlika in stem določi globina. Hitrost elektromagnetnega valovanje je 300 000km/s oziroma malo manj, ker ni vakum, vendar s tem ne moreš meriti tako majhnih razdalj.

Čista 10!
Samo bi še dodal, da sonda v notranjosti čolna je lahko v "bazenčku" s parafinskim oljem, nekateri jo samo zalijejo z vodo, najbolje pa je, da se jo prilepi na dno z nekim silikonom. Vse tri variante delujejo OK!

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: janbar, Kepca in 2 gosta