OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Jul 17, 2009 23:26
Saj deluje sonda tudi v kaljuži, veliko ljudi poznam, ki jo imajo tako montirano, po sistemu kot je opisal Opus, res pa je da pobere malo moči, te poceni varijante pa so običajno 500,600W, vendar je to popolnoma dovolj za globine v Jadranskem morju. Po drugi strani, pa se na zakšno montažo naberejo alge in školjke, čez pol leta pa deluje slabše kod če bi bila montirana znotraj barke.
Jaz, ko sem montiral sonde sem se odločil za sonde skozi trup, če misliš imeti še kar nekaj časa ta čoln, bi ti to najbolj priporočal, saj sem sam na začetku imel krmeno montirano tako kot na slikah zgoraj, pa se je med spuščanjem barke enkrat poškodovala, enkrat pa so mi jo celo razbili na kopnem, tako da sem imel celo 3 krmene sonde.
Jaz te sonde nebi montiral na krmo, ampak v posodo s parafinskim oljem, dela čisto OK.
pero-m, ne vem v čem je problem pri montaži na gornji sliki. Popolnoma pravilno je montirana, mora pa biti dovolj odstranjena od propelerja, drugače zaradi turbolence deluje slabše, ali pa občasno prekinja signal, pod sabo sonda ne sme imeti ovir, snop ima 45°, tako da od navpičnice 22.5% na levo in desno, v bistvu je stožec, ne sme biti ovir. Pomembno je pa le da je zmorom pod vodo, tudi če je 2m pod vodo ne bo nič narobe, le na ekranu je potrebno narediti korekcijo. V bistvu je zgornja slika šolski primer kako se montira, tudi v vseh Garminovih navodilih je enako navodilo za montažo. Te sonde ne delujejo na elektromagnetni princip, ampak na ultrazvok, z napetostjo nihamo piezoelektrik v sondi, ta pa odboj sprejeme nazaj, sprejem odboja deluje na enak princip kot mikrofon, saj je tudi tam piezoelektrik, preko tega pa se izračuna fazna razlika in stem določi globina. Hitrost elektromagnetnega valovanje je 300 000km/s oziroma malo manj, ker ni vakum, vendar s tem ne moreš meriti tako majhnih razdalj.