Cevi za gorivo
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Cevi za gorivo
Zanima me če so lahko cevi za gorivo od rezervarja do motorja razlicnih dimenzij? Naprimer od rezervarja do vodnega separatorja fi 8mm notranji premer, naprej do drugega filtra pa 6,5mm?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Cevi za gorivo
In zakaj misliš, da ne bi smele biti?
Kaj ni logično, da je minimalni notranji presek cevi omejen samo z dimenzijo vhoda v visokotlačno črpalko na motorju.
Kaj ni logično, da je minimalni notranji presek cevi omejen samo z dimenzijo vhoda v visokotlačno črpalko na motorju.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Načeloma je s cevmi tako, da večji kot je notranji presek cevi, manjši je upor, oziroma manjši tlak je potreben, da kapljevina (v tem primeru tekoče gorivo) teče po cevi. Tlačno razliko ustvarja črpalka, ki je ponavadi na motorju, v tem primeru torej sesa (podtlak) iz rezervoarja do predfiltra, in nato naprej do črpalke ali pač še dodatnega filtra, kar je prej, itd. Če bi bila črpalka bolj slaba, bi lahko neka tanka cev na poti predstavljala "velik" upor. Toda 6.5 mm se meni zdi zadosti, da ne bo nekih težav, sploh če gre za kak dizel do 20 KW. Razen če motor žre ogromne količine goriva.
Navigare vivere est.
Hvala. Vstavil bom še en filter, separator vode. Morata bit oba filtra v isti višini? Je lahko zadnji pred pumpo malo višje? V isti višini nimam glih veliko prostora. Motor je Yanmar 1gm10.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Po moje za višinske razlike reda nekaj krat po 10 cm položaj vmesnih filtov ni pomemben. Bi pa pripomnil, da pri cevi, ki potuje gor in dol z vmesnimi filtri obstaja določena nevarnost, da se bo kje zataknil kak zračni mehurček. Zato je treba izvajati pravilen redosled odzračevanja, pa seveda vsi spoji morajo biti zrakotesni.
Kolikor vem, ima 1GM10 že en filter na motorju. Po moje je tale kombinacija čisto zadosti: rezervoar, cev, predfilter kombiniran z izpustom vode, cev, pumpa na motorju, cev, filter na 1GM10, cev, visokotlačna črpalka, ...
Kolikor vem, ima 1GM10 že en filter na motorju. Po moje je tale kombinacija čisto zadosti: rezervoar, cev, predfilter kombiniran z izpustom vode, cev, pumpa na motorju, cev, filter na 1GM10, cev, visokotlačna črpalka, ...
Navigare vivere est.
Pa še mal sam razmisli..ko se barka kobaca po 3 m vala,kok so filtri v isti višini..
modro morje napisal/-a:Po moje za višinske razlike reda nekaj krat po 10 cm položaj vmesnih filtov ni pomemben. Bi pa pripomnil, da pri cevi, ki potuje gor in dol z vmesnimi filtri obstaja določena nevarnost, da se bo kje zataknil kak zračni mehurček. Zato je treba izvajati pravilen redosled odzračevanja, pa seveda vsi spoji morajo biti zrakotesni.
Pa če imam predfilter in še en filter ne bo kake škode? Ne bo črpalka bolj trpela? Težje vlekla gorivo..?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov