Imam Raymarine Wind Z195 transducer v kombinaciji z Raymarine ST60. Od nedavnega mi kaže pri bližno 4 * manj vetra kot ga je dejansko. Vetrnica se na oko vrti normalno, če jo primerjam s sosedi.
Kje bi lahko bila težava. Če z inštrumentom pomerim izhod iz anemometra kakšne vrednosti moram dobit?
Anemometer
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Anemometer
Najprej poglej, ali nisi morda (med tipkanjem po prikazovalniku) nehote spremenil nastavitev (kts, mph, m/s). To se mi včasih zgodi in se potem čudim številkam.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
BosKo napisal/-a:Imam Raymarine Wind Z195 transducer v kombinaciji z Raymarine ST60. Od nedavnega mi kaže pri bližno 4 * manj vetra kot ga je dejansko. Vetrnica se na oko vrti normalno, če jo primerjam s sosedi.
Kje bi lahko bila težava. Če z inštrumentom pomerim izhod iz anemometra kakšne vrednosti moram dobit?
Iz tvojega zelo površno spisanega vprašanja ni možno razbrati v čem imaš dejansko problem!?
NI JASNO katera vrednost ti kaže napačno. Si mislil morda kot vetra za 4°ali hitrost vetra za 4kn ali 4m/sek?
Odgovor na "Če z inštrumentom pomerim izhod iz anemometra kakšne vrednosti moram dobit?"
Rotavecta ima preko dveh žic napajanje. Pulze prenaša v instrument tako, da linijo tokovno obremeni. Pomeriš lahko le tok senzorja. Če ne veš kako, potem si itak s tem ne moreš kaj dosti pomagati.
Ta vrsta senzorja (brez vetrovnice ki meri smer vetra) za veter ima na eni od šalčk anemometra repek. S pomočjo tega repka izračunava PRIBLIŽEN kot vetra. Ko je veter šibak ali premočan ne more pravilno izračunati vetra, zato večino časa KAŽE NAPAČNO SMER! Hitrost bi moral kazati približno točno, kar pa je možno tudi korigirati v nastavitvah pod "wind speed adjust" za kar pa si boš moral prebrati navodilo.
Za ST60Wind bi se spodobilo, da bi imel pravo vetrovnico za smer. Če želiš pravi veterni senzor mi pošlji ZS. Imam nove in rabljene.
Več o testu veternega senzorja...
@Mirante
Enote so prave.
@Nikola
Prikazovalnik ST60 prikazuje na zaslonu 4 vozle vetra medtem, ko je vetra dejansko med 15 in 20 vozli.
Sem šel enkrat čez postopek kalibracije ampak je stanje nespremenjeno
Enote so prave.
@Nikola
Prikazovalnik ST60 prikazuje na zaslonu 4 vozle vetra medtem, ko je vetra dejansko med 15 in 20 vozli.
Sem šel enkrat čez postopek kalibracije ampak je stanje nespremenjeno
Bom preveril še "wind speed adjust".
Ta isti inštrument mi že nekaj let ne kaže hitrosti barke . Kolešček spodaj pod trupom barke se vrti - preverjeno.
Si je zadevo ogledovalo že nekaj mojstrov pa ni bilo nič bolje.
Sicer me to pretirano ne moti ker imam hitrost na gpsu, pa vseeno, da nista zadevi kako povezani.
Ta isti inštrument mi že nekaj let ne kaže hitrosti barke . Kolešček spodaj pod trupom barke se vrti - preverjeno.
Si je zadevo ogledovalo že nekaj mojstrov pa ni bilo nič bolje.
Sicer me to pretirano ne moti ker imam hitrost na gpsu, pa vseeno, da nista zadevi kako povezani.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Delovanje vhoda ppreveri
- izmeri napetost na vhodu za "rotavecta" mora biti 8V ko ni magnet čez senzor in 3V ko je magnet na senozrju zelo počasi vrti in meri. Če ni nobene napetosti ali če ni 8V TUDI, ko odklopiš vetrni senzor (rotavecto), prinesi na servis.
- izmeri tok skozi senzor vetra. Mora biti cca 10mA.
Možno, da imaš skurjen vhod na instrumentu in/ali vetrni senzor.
- izmeri napetost na vhodu za "rotavecta" mora biti 8V ko ni magnet čez senzor in 3V ko je magnet na senozrju zelo počasi vrti in meri. Če ni nobene napetosti ali če ni 8V TUDI, ko odklopiš vetrni senzor (rotavecto), prinesi na servis.
- izmeri tok skozi senzor vetra. Mora biti cca 10mA.
Možno, da imaš skurjen vhod na instrumentu in/ali vetrni senzor.
ok, izmerim- preverim. Drugače se pa vidiva, če bo izmerjeno drugače kot opisano
Jaz bi to mojstru Iztoku prinesel preventivno,ker on pod.aže menja ležaje,porihta kontaktne pine,skalibrira
..tralala,je pol fajn ko vse dela..
..tralala,je pol fajn ko vse dela..
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov