Ker sem že veliko prejel s strani Foruma, je prav, da nekaj tudi dam. V septembru 2021 je padla odločitev, da bomo imeli hladilnik na jadrnici, za shranjevanje hrane. Jadrnica je Beneteau First 25.7 (link do sailboat data in link do testa jadrnice), kjer ima že tovarniško urejen hladilni prostor. Dejansko je to izoliran škatlast prostor (debelina izolacije 4 cm) s pokrovom, brez hladilnega sistema, volumna 35 litrov.
Želel sem si zadevo urediti kar se da dobro, ter delal kompromise. Nabava potrebnega materiala je kar trajala, saj so dobavni roki dolgi. Premlevanje, iskanje optimalnih rešitev in poizvedovanje, ali bo narejeno tudi dobro delalo, mi je vzelo kar nekaj časa. Na jadrnici se držim načela, da je manj več oziroma da dodelam/uredim tiste stvari, katere res v praksi potrebujem. Vsako luknjo na barki katero naredim, mi je kot da bi si vrtal luknjo v koleno, zelo nerad to počnem.
Odločitev o montaži hladilnega sistema (v nadaljevanju hladilnika) je posledično potegnila za seboj ureditev naslednjih sklopov:
Če želim hladilnik potrebujem:
- Močnejšo servisno baterijo
- Solarni modul za vzdrževanje baterije
- Kontrolo in meritve porabe energije
Dileme pri vsaki postavki so bile:
- Kakšno baterijo, da bo še pasala v prostor, velikost, teža
- Kam montirati solarni modul, saj je jadrnica majhna, oz. imeti »prenosni« modul
- Kam montirati hladilni kompresor, da bo prostor dovolj zračen, ter priključne cevi ustrezno narejene
- Kako montirati hladilno ploščo, kam in kako dati termostat
- Kakšno ohišje za varovalke in kakšne varovalke dat
- Kakšne preseke kablov in kako jih speljati po barki, da bo ustrezno narejeno
Po tehtnem premisleku (in večkrat postavljenem vprašanju, ali hladilnik res rabim (tukaj mi je žena pomagala) so kompromisi bili sledeči:
- Baterija bo nova TAB
- Nabava in priklop nove Servisne baterije (Tab TAB Motion Pasted
- Tab ID: 205105, 105A, C100=125Ah)
- Montaža Hladilnega kompresorja in hladilne plošče (Model: Isotherm GE80S, U080X026P17151AA)
- Preureditev / postavitev nove električne napeljave (16mm2, 4mm2, 6mm2) za hladilnik, solarni modul, varovalke, debelejši vodniki priklučnih kablov, UTP kabel
- Montaža Baterijskega monitorja (Victron Battery monitor BMW 712)
- Montaža novega ohišja varovalk (Razdelilni blok), nove varovalke (Cevne AGU)
- Montaža Solarnega regulatorja (Victron SmartSolar MPPT regulator 75/10)
- Montaža Solarnega modula (SunWare SW-40183)
- Bonus: ureditev predala in police v "kuhinji"
Na novo sem narisal električno shemo jadrnice, ter se posvetoval o potrebnih presekih vodnikov.
Dela so si sledila takole:
Montaža BMW 712 ter šunta.
Mesto sem določil čim bližje baterijam, napeljal UTP kabel od šunta do prikazovalnika.
Prej:

Potem:

Montaža Solarnega regulatorja:
Tukaj sem izbral 6mm2 kable povlečene direktno do servisne baterije (preko varovalke), vse v novih/obstoječih ceveh, ter 4mm2 kabel do solarnega panela (skozi dvojni prostor med stenami).

Ker sem moral menjati servisni negativni kabel (zaradi preseka – prej je 6mm2, sedaj 16mm2) sem mukoma povlekel novo cev, ter napeljal 16mm2 kabel do baterije/šunta. Zraven dal še UTP ter 2X6mm2 kabel za sončno celico. Ta podvig je imel malo možnosti za uspeh, pa vendar je ratalo (uporabil kremo 48 in par mojstrskih nasvetov).
Montaža novega ohišja varovalk:
Po posvetovanju sem izbral ohišje varovalk za AVG varovalke. Demontaža obstoječih 2 varovalk (30A na obeh vodnikih), novi 6mm2 napajalni kabli za hladilnik in stikalni panel. Vse vezano preko glavnega ločilnega stikala. Montirano tudi ohišje za skupen negativen pol. Nabava varovalk za rezervo, planirano ohišje je za 4 varovalke (za bodoče ideje/potrebe), sedaj koristim 2.
Prej:

Potem:

Predal in polica kuhinja
(ne paše v temo ma sem dal zraven, ker s hladno pijačo paše dobra hrana)
Na internetu sem iskal razne varijante, kako imajo drugi narejeno za ta model jadrnice. Nisem našel zato sem se odločil da naredim sam (predal mi je pomagal mojster).
Kuhinja prej in plan kako narediti:

Vmes:

Potem:
Spodnjo polico lahko privzdignem, da pridem do ventila in spodnjega prostora. Dno predala je narejeno iz pleksi stekla. Barvno ujemanje z ostalim pohištvom sem dobro zadel.

Nabava in priklop nove servisne baterije
Baterijo sem izbral TAB Motion Pasted, največjo možno fizično velikost, katero še lahko spravim v prostor. Ustrezno uredil nove škatle, stirodur podloge in predefiniral privezne pasove.
Seveda, šlo je na milimetre…kot planirano (navrtane lunje v pokrovu ležišča so tudi bile planirane…skoraj).
Prej:

Potem:

Naslednji korak je bila montaža hladilnika
Tukaj sem prvo montiral hladilno telo v sam hladilni prostor. Prostor je velik cca 35L, kupljeno hladilno telo je ravnopravšnje (dejansko sposobno hladiti 80L). Izvrtal luknjo v hladilni prostor in povlekel skozi cevke + cevko za termostat, ter s purpenom zadelal (debelina stene je 4 cm). Vse povezave (elektrika in cevke za hladilno telo/komrepsor) sem pazljivo zložil v zaprt prostor. Kompresor sem montiral v skladiščni prostor. Za potrebe prezračevanja (prostor ima slaba 2m2) sem namestil še ustrezno prezračevalno rozeto ter naredil luknjo v barko (to sem čutil še 3 dni…). Preurediti sem moral tudi cevne dovode sladke vode v rezervoar.

Termostat sem montiral v odprto polico

Vse povezave (elektrika in cevke za hladilno telo/kompresor) sem pazljivo zložil v zaprt prostor, dostopen iz skladiščnega prostora.

V skladiščni prostor sem montiral kompresor ter priključil elektriko in hladilno ploščo

Ker imam v skladiščnem prostoru tudi bokobrane, sem dal narediti ustrezno zaščitno kletko.

Pogled v prostor in končni izgled

Montaža solarnega panela
Za sončno celico, sem po vseh prebranih idejah in možnosti realizacije na svoji jadrnici, odločil, da jo postavim na drsni pokrov vhoda v kabino. Vem, ni to to… postavljati namenske nosilce ni bila opcija, imeti prenosno sončno celico tudi ne, veliko plusov in minusov, tako da je dosežen kompromis.
Torej, pokrov je izgledal tako:

Sončna celica pa nekako tako:

Priklop celice je na spodnji strani, tako da je bilo potreba izvrtati luknjo (…v koleno, čutil 2 dni in 37 dni mi je barka puščala...)

S spodnje strani priklop naj bi izgledal tako, miselna uganka je bila, kako napajalni kabel povezati do regulatorja (preko solarnega protektorja) da bo kompromisu ustrezno.

Demontaža pokrova je zahtevala odmontažo tikovih palic in nove priložnosti za učenje odstranjevanja tikovih čepkov, da kaj ne falim…Hvala Bogu da jih je bilo samo 6 in da je jadrnica majhna.

Pokrov odstranjen

Kljub temu, da je sončna celica pohodne vrste, sam pokrov ni bil tako močan (zaradi nerodnega koraka na pokrov prejšnjega lastnika mi je tudi puščalo okno, popravil že prej). Pokrov smo dodatno ojačali s polnilnim kitom in laminiranjem z obeh strani ter, ker je bil spodnji del pokrova grobo narejen (pobarvana mata), smo še to pobrusili in špricnili barvo.
Laminiranje

Pobarvano zgoraj s TopCoatom, spodaj s posebno barvo

Sončno celico smo vakumsko zalepili z ustreznim silikonskim lepilom in primerjem. Občutek pri odpiranju najlonske vreče je bil enak odpiranju velikonočnega jajca…nisem vedel kako bo dejansko izpadlo oz. ali bo zalepljeno, kako, …
Kakorkoli, vreme je bilo naklonjeno in pokrov ter celica sta se lepo »uparila«.

Montaža pokrova na barko, pritrditev preko tikovih palic.

Ustrezen priklopni kabel (telefonski) sem dal narediti po naročilu, sedaj sta na testu 2 varijanti (Varijanta A: original kabel , pri kateri ostane odprta zanka ter Varijanta B: »telefonski« kabel kjer se razteguje). Vse skupaj moram pretestirati in se odločiti katera varijanta je boljša. Seveda brez vrtanja v koleno ne bo šlo…
Kabel testiranje (poteka)

Z narejenim sem zadovoljen, delo mi je predstavljalo izziv in sprostitev, zahvaljujem se Bojanu, Janezu, Manici, Robertu, Robiju, Saši in Jerneju za pomoč.
Sedaj imam preko instrumenta kontrolo, kaj in koliko porabim energije. Baterije imam polne, in lahko imam hladno vino za bevando (da, hladno pivo je bilo bolj zaradi zanimivega naslova:). Stroškov sem imel toliko, kolikor si jih lahko privoščim. Vse zaenkrat dela kot mora in vse kar imam je »MasQueNada«.
Ker sem v opravljeno delo vložil veliko razmišljanja, truda in kompromisov ter naredil najbolje kot znam in se ob tem tudi veliko naučil, se iskreno povedano rahlo bojim vaših komentarjev. …Bodite nežni…ali pa tudi ne, saj se od vsega vedno nekaj naučim.
Vse dobro vsem in hvala Forumu Morjeplovec da obstaja!