Polnjenje akumulatorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

Polnjenje akumulatorja

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Sr Dec 07, 2022 09:22

Prosim samo za predlog dobrega polnilca za avtomobilski akumulator za občasno polnjenje, pa da ni ravno iz Hoferja

Kako recimo akumulator v čolnu najbolje preživi zimo ko se ga ne uporablja? Je odklopljen in v garaži s konstantno temperaturo.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Re: Polnjenje akumulatorja

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Dec 07, 2022 12:59

SebastjanM napisal/-a:Kako recimo akumulator v čolnu najbolje preživi zimo ko se ga ne uporablja? Je odklopljen in v garaži s konstantno temperaturo.

Predpostavljam, da imaš eno vrsto avtomobilskega akuja (svinčeni). Glede na samopraznjenje bi jih takole razvrstil, od največ samopraznjenja k manj: tekoči elektrolit s pokrovčki, VRLA (tekoči el. brez možnosti dodajanja el.), AGM. Vsak od teh je lahko boljši (dražji) ali pa slabši (cenejši). Ker je samopraznjenje neizogibno, ga je najbolje stalno držat na neki višji napetosti, recimo 13.2-13.7 V (odvisno od tipa), s pomočjo stalno priklopljenega (pametnega) polnilca (ki ne sme zagoret), ali pa solarnega panela (in pametnega regulatorja). Če nič od tega ni možno, pol pa občasno polnit, recimo vsak mesec enkrat, če ni možno, pa vsaka dva meseca, itd. "Pametne" naprave naj bi znale samodejno uravnavati višino napetosti, da bo za aku najbolje.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Dec 07, 2022 17:49

Ko sem imel še čoln zunaj na prikolici, sem na akumulator priklopil tisti pametni polnilec iz hofra. Po nekaj mesecih neuporabe je bil akumulator poln elektrike in elektrolita. Ko sem izmeril gostoto elektrolita, je bil poln. Doliti je bilo treba mogoče 1 deci destilirane vode skupaj. Akumulator je bil TAB motion pasted 140Ah/C20.
Kakšen akumulator pa imaš?
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Sr Dec 07, 2022 19:09

Moram pogledat tip, ampak čisto običajni svinčev avtomobilski Tab 65 Ah se mi zdi.
Zanima me samo kater polnilc je dober, da mu ne delam več škode kot koristi. Do zdaj sem ga na dva do tri mesece pustil za kakih 12 ur priključenega in to je to.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Dec 07, 2022 21:20

Imam 3 polnilce iz Hoferja že 5 let. Akumulatorje imam priklopljene od jeseni, do spomladi in nimam nikakršnih problemov. Eden aku. je 100ah, dva pa po 140ah, zadeva dela.
mašinfirer
stangarbojan
Kapitan bojne ladje
Kraj: TURJAK

OdgovorNapisal/-a stangarbojan » Sr Dec 07, 2022 22:44

Če ti polnilec iz Hofra ni v redu,ga kupi v Lidlu :D ,ne bos veliko zgrešil,ohranjaj baterijo polno,če je možno v garazi.Če dvomis v polnilec pa glej,ko se ak.napolni,da ga fizično odklopiš.
Coastliner
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Dec 08, 2022 08:18

Komplicirate.
Napolni, daj nekam na toplo spomladi pred uporabo napolni in to je to. Tako delam že vsaj 15 let.
Imam svinčenega 100ah, od letos tretjega.

Če se ti, da ga lahko vmes kaj napolniš jaz ga ne.
mirno morje
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Dec 08, 2022 09:25

Pa merilnik gostote elektrolita si kupi. S tem najbolj zanesljivo določiš stanje napolnjenosti svinčenega akumulatorja. Ampak pazi pri uporabi, kapljice kisline naredijo luknje v obleko. Po uporabi ga spereš z destilirano vodo.

lp

motorni
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Dec 08, 2022 09:33

Edini problem Hofer/Lidl polnilca je v tem, da ima autosense za 6V/12V.

Če dobiš kakšen izpraznjen akumulator, ga bo probal na 6V napolnit.

Drugače pa so ti polnilci povsem primerljivi z brandname polnilci.

A.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Dec 11, 2022 19:51

Vzameš tole in imaš mir:

https://www.polo-motorrad.com/de-de/shi ... 01080.html

Sem motorist in čez zimo polnim / vzdržujem akumulator. Ko se napolni, ga "pametnjakovič" preklopi na vzdrževanje.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Dec 11, 2022 20:55

Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Ne Dec 11, 2022 21:27

Moje res osebno mnenje je, da mora biti tudi dosti močan.. min 10 amperov, da lahko potegne (vem da to ni konstantni tok) ampak za ploščice med galvani čistit sulfate je pa to tako kot Underberg po oddojku....
Hvala na razumevanju
FranceG
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a FranceG » To Dec 13, 2022 21:50

Na motociklu uporabljam: https://www.ctek.si/ctek-polnilec-akumulatorjev-mxs-3.8-polnilec-in-vzdrzevalec-akumulatorjev-artikel-40-002

Po sezoni priklopim akumulator na polnilec in tako ostane do pomladi. Švedi so naredili dober polnilec za njihove zimske razmere. Obnese se tudi pri nas. :D

Lahko se dokupi še CTX Battery Sense 12V za nadzor akumulatorja preko telefona. Za barko morda uporabno.

Lp
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Dec 14, 2022 20:28

Prej sem bil v lidlu in je bil ta njihov polnilec -30% okoli 11€. Sem vzel enega, da vidmo če dela kej. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Dec 15, 2022 07:17

Men gre na živce ker ko pade napetost pod 12V ga noče filat. In pol moreš za trenutek dat zram booster da dvigne napetost in pol začne ta hofermajster delat kar mu je naročeno… raje uporabljam enega kitajca ki zmore 5A in fila iz nule če je treba. Ima pa tudi funkcijo “pulse”. Sem mel en aku od motorja ki ni dal nič več od sebe ker je bil dolgo prazen in se ni več nafilal. S to funkcijo je oživel in dela še danes. Več kot eno leto po tem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov