Polnjenje akumulatorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- SebastjanM
- Admiral
- Kraj: Celje
Polnjenje akumulatorja
Prosim samo za predlog dobrega polnilca za avtomobilski akumulator za občasno polnjenje, pa da ni ravno iz Hoferja
Kako recimo akumulator v čolnu najbolje preživi zimo ko se ga ne uporablja? Je odklopljen in v garaži s konstantno temperaturo.
Kako recimo akumulator v čolnu najbolje preživi zimo ko se ga ne uporablja? Je odklopljen in v garaži s konstantno temperaturo.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Re: Polnjenje akumulatorja
SebastjanM napisal/-a:Kako recimo akumulator v čolnu najbolje preživi zimo ko se ga ne uporablja? Je odklopljen in v garaži s konstantno temperaturo.
Predpostavljam, da imaš eno vrsto avtomobilskega akuja (svinčeni). Glede na samopraznjenje bi jih takole razvrstil, od največ samopraznjenja k manj: tekoči elektrolit s pokrovčki, VRLA (tekoči el. brez možnosti dodajanja el.), AGM. Vsak od teh je lahko boljši (dražji) ali pa slabši (cenejši). Ker je samopraznjenje neizogibno, ga je najbolje stalno držat na neki višji napetosti, recimo 13.2-13.7 V (odvisno od tipa), s pomočjo stalno priklopljenega (pametnega) polnilca (ki ne sme zagoret), ali pa solarnega panela (in pametnega regulatorja). Če nič od tega ni možno, pol pa občasno polnit, recimo vsak mesec enkrat, če ni možno, pa vsaka dva meseca, itd. "Pametne" naprave naj bi znale samodejno uravnavati višino napetosti, da bo za aku najbolje.
Navigare vivere est.
Ko sem imel še čoln zunaj na prikolici, sem na akumulator priklopil tisti pametni polnilec iz hofra. Po nekaj mesecih neuporabe je bil akumulator poln elektrike in elektrolita. Ko sem izmeril gostoto elektrolita, je bil poln. Doliti je bilo treba mogoče 1 deci destilirane vode skupaj. Akumulator je bil TAB motion pasted 140Ah/C20.
Kakšen akumulator pa imaš?
Kakšen akumulator pa imaš?
motorni
- SebastjanM
- Admiral
Moram pogledat tip, ampak čisto običajni svinčev avtomobilski Tab 65 Ah se mi zdi.
Zanima me samo kater polnilc je dober, da mu ne delam več škode kot koristi. Do zdaj sem ga na dva do tri mesece pustil za kakih 12 ur priključenega in to je to.
Zanima me samo kater polnilc je dober, da mu ne delam več škode kot koristi. Do zdaj sem ga na dva do tri mesece pustil za kakih 12 ur priključenega in to je to.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Imam 3 polnilce iz Hoferja že 5 let. Akumulatorje imam priklopljene od jeseni, do spomladi in nimam nikakršnih problemov. Eden aku. je 100ah, dva pa po 140ah, zadeva dela.
mašinfirer
-
stangarbojan
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: TURJAK
Če ti polnilec iz Hofra ni v redu,ga kupi v Lidlu
,ne bos veliko zgrešil,ohranjaj baterijo polno,če je možno v garazi.Če dvomis v polnilec pa glej,ko se ak.napolni,da ga fizično odklopiš.
Coastliner
- dole
- Viceadmiral
- Kraj: gorenjska - center galaksije
Komplicirate.
Napolni, daj nekam na toplo spomladi pred uporabo napolni in to je to. Tako delam že vsaj 15 let.
Imam svinčenega 100ah, od letos tretjega.
Če se ti, da ga lahko vmes kaj napolniš jaz ga ne.
Napolni, daj nekam na toplo spomladi pred uporabo napolni in to je to. Tako delam že vsaj 15 let.
Imam svinčenega 100ah, od letos tretjega.
Če se ti, da ga lahko vmes kaj napolniš jaz ga ne.
mirno morje
Pa merilnik gostote elektrolita si kupi. S tem najbolj zanesljivo določiš stanje napolnjenosti svinčenega akumulatorja. Ampak pazi pri uporabi, kapljice kisline naredijo luknje v obleko. Po uporabi ga spereš z destilirano vodo.
motorni
Edini problem Hofer/Lidl polnilca je v tem, da ima autosense za 6V/12V.
Če dobiš kakšen izpraznjen akumulator, ga bo probal na 6V napolnit.
Drugače pa so ti polnilci povsem primerljivi z brandname polnilci.
A.
Če dobiš kakšen izpraznjen akumulator, ga bo probal na 6V napolnit.
Drugače pa so ti polnilci povsem primerljivi z brandname polnilci.
A.
Vzameš tole in imaš mir:
https://www.polo-motorrad.com/de-de/shi ... 01080.html
Sem motorist in čez zimo polnim / vzdržujem akumulator. Ko se napolni, ga "pametnjakovič" preklopi na vzdrževanje.
https://www.polo-motorrad.com/de-de/shi ... 01080.html
Sem motorist in čez zimo polnim / vzdržujem akumulator. Ko se napolni, ga "pametnjakovič" preklopi na vzdrževanje.
- SebastjanM
- Admiral
Moje res osebno mnenje je, da mora biti tudi dosti močan.. min 10 amperov, da lahko potegne (vem da to ni konstantni tok) ampak za ploščice med galvani čistit sulfate je pa to tako kot Underberg po oddojku....
Hvala na razumevanju
Na motociklu uporabljam: https://www.ctek.si/ctek-polnilec-akumulatorjev-mxs-3.8-polnilec-in-vzdrzevalec-akumulatorjev-artikel-40-002
Po sezoni priklopim akumulator na polnilec in tako ostane do pomladi. Švedi so naredili dober polnilec za njihove zimske razmere. Obnese se tudi pri nas.
Lahko se dokupi še CTX Battery Sense 12V za nadzor akumulatorja preko telefona. Za barko morda uporabno.
Lp
Po sezoni priklopim akumulator na polnilec in tako ostane do pomladi. Švedi so naredili dober polnilec za njihove zimske razmere. Obnese se tudi pri nas.
Lahko se dokupi še CTX Battery Sense 12V za nadzor akumulatorja preko telefona. Za barko morda uporabno.
Lp
Prej sem bil v lidlu in je bil ta njihov polnilec -30% okoli 11€. Sem vzel enega, da vidmo če dela kej. 
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Men gre na živce ker ko pade napetost pod 12V ga noče filat. In pol moreš za trenutek dat zram booster da dvigne napetost in pol začne ta hofermajster delat kar mu je naročeno… raje uporabljam enega kitajca ki zmore 5A in fila iz nule če je treba. Ima pa tudi funkcijo “pulse”. Sem mel en aku od motorja ki ni dal nič več od sebe ker je bil dolgo prazen in se ni več nafilal. S to funkcijo je oživel in dela še danes. Več kot eno leto po tem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov