Nosilec solar panelov
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Nosilec solar panelov
Solar panel bi rad prestavil bolj nazaj iz biminija proti krmi. Narest moram nekaksne nosilce in sem ujel, da obstajajo nekaksni nosilci, ki se jih pritrdi na zajle napone.
Morda kdo ve kako se temu rece, kje se to kupi?
Morda kdo ve kako se temu rece, kje se to kupi?
Re: Nosilec solar panelov
Misliš nekaj takega? Če da, dvomim, če je to kje na prodaj, bo treba custom izdelati. Pred leti sem to videl na eni barki v Izoli in se zanimal, pa so mi odsvetovali, da je lahko preveč vibracij in sem pol opustil idejo.

Vir: https://forums.ybw.com/index.php?thread ... el.273464/

Vir: https://forums.ybw.com/index.php?thread ... el.273464/
- 1stofficer
- Admiral
Tocno to ja. Vibracije v kaksnem smislu?
Nekaj takega mogoce? Le da bi, ce bi zategnil napono, panel potem bil postrani

Nekaj takega mogoce? Le da bi, ce bi zategnil napono, panel potem bil postrani

Vibracije na zadnje pripone ob močnem vetru ali valovih. Najbrž je vse skupaj precej odvisno tudi od debeline zajl in teže celotnega panela z okvirjem. Je bilo to bolj rekla-kazala mnenje, ne ga jemati za sveto.
Je pa to sigirno izvedljivo - daj v google "solar panel on backstay" in je rezultatov kar nekaj.
Je pa to sigirno izvedljivo - daj v google "solar panel on backstay" in je rezultatov kar nekaj.
- 1stofficer
- Admiral
No sej to je ena varianta. Druga je sistem inox cevi, kako se tega lotit, pa nimam pojma 
Malo gledam sosede kako imajo to reseno, pa je domisljija res brezkoncna
Evo takole imam situacijo v profilu in nekako moram dodat nosilec za panel. Trenutno je panel nad biminijem a ga moram prestavit nazaj...se pravi nad zajlo ali pa z nekimi inox cevmi

Malo gledam sosede kako imajo to reseno, pa je domisljija res brezkoncna
Evo takole imam situacijo v profilu in nekako moram dodat nosilec za panel. Trenutno je panel nad biminijem a ga moram prestavit nazaj...se pravi nad zajlo ali pa z nekimi inox cevmi

Na panel montiraš tole:
(nosilec je že nekajkrat predelan, ker sem menjal panlele)

Kupiš cevi fi 25 in pritrdila:

Pazi, tam kjer imajo pritrdila vijake, izvrtaj luknjo skozi cev in daj vijak skozi. Samo tisti mali imbus ne drži, burja mi je vse skupaj snela in stolkla en panel.
Dve cevi montiraš navpično na palubo in dodatno pritrdiš na ograjo, zgoraj pa na vsaki strani eno prečko do dosilca tende.

(nosilec je že nekajkrat predelan, ker sem menjal panlele)

Kupiš cevi fi 25 in pritrdila:

Pazi, tam kjer imajo pritrdila vijake, izvrtaj luknjo skozi cev in daj vijak skozi. Samo tisti mali imbus ne drži, burja mi je vse skupaj snela in stolkla en panel.
Dve cevi montiraš navpično na palubo in dodatno pritrdiš na ograjo, zgoraj pa na vsaki strani eno prečko do dosilca tende.

motorni
Mogoče takole. Dodaj še en lok na bimini zadaj za zajle, poveži oba loka. Ne bo šlo nikamor. Preverjeno.

Lahko jih tudi obračaš. Trdota se štela.
In še tisto ključno. Pri orkanskem vetru se pozicija panelov prilagodi avtomatsko glede na veter in to je tisto, kar jih zaščiti pred tem, da "poletijo". Če se vetru nekaj upira, potem se ve kdo je zmagovalec
Na privezu jih je zimska burja samo obrnila, glede na smer vetra in to je to. To na sliki je pozicija, ki sem jo ročno nastavil. Pri burji ni tako poglihano.

Lahko jih tudi obračaš. Trdota se štela.
In še tisto ključno. Pri orkanskem vetru se pozicija panelov prilagodi avtomatsko glede na veter in to je tisto, kar jih zaščiti pred tem, da "poletijo". Če se vetru nekaj upira, potem se ve kdo je zmagovalec

- 1stofficer
- Admiral
Hvala obema, tale druga varijanta se mi zdi sicerlazje izvedljiva ker mam glih tak bimini. Lok dodaten si kar na obstojeco konstrukcijo biminija pricvrstil in to je to??
Clene se kupi, kaj pa cevi? Jih morda tudi v stacuni tam kot clene dobis in ti jih hkrati nasniclajo in zakrivijo? Al je treba majstra posebej najt? Kaj mas za ene nosilcke na cevi, da drzijo panel?
Pa vidim,da mas tut bavario
Clene se kupi, kaj pa cevi? Jih morda tudi v stacuni tam kot clene dobis in ti jih hkrati nasniclajo in zakrivijo? Al je treba majstra posebej najt? Kaj mas za ene nosilcke na cevi, da drzijo panel?
Pa vidim,da mas tut bavario
Pejt v Kamm in preglej kašne vse spojne člene in vogalnike ipd. imajo, da boš dobil idejo kako bi naredil. Nimam dokumentiran vsak spoj posebej, da bi ti prilepil fotko. Izmeri fi bimni konstrukcije in uporabi isti fi.
Za pritrditev loka na bimini pride prav tole

Za pritrditev celice na lok sem nazadnje uporabil ta levega na fotki, ki ga štelaš z imbusom oz. torxom, kar pač kupiš od vijakov. Nastavil sem srednjo trdoto oprijema in se potem nisem več dotikal. Je dobro delovalo.

Itd.
Cevi sam ne boš mogel zviti, ker se ti lahko "prepogne", tako da to daj nerediti mojstru.
Dobro izmeri višino in širino loka. Širina ista kot bimini, višina pa taka, da boš za krmilom lahko stal še pod celico, če je to sploh možno. Mene je motilo, če bi dal celice previsoko, ker je bilo sila grdo za videt. Višino tega loka lahko delno še nastaviš s premikom tega spoja gor ali dol, tako da ni treba da je na mm natačno, na par cm natančno je pa že smiselno izmerit, preden daš prepognit.

Bavaria je šla svojo pot

Za pritrditev loka na bimini pride prav tole

Za pritrditev celice na lok sem nazadnje uporabil ta levega na fotki, ki ga štelaš z imbusom oz. torxom, kar pač kupiš od vijakov. Nastavil sem srednjo trdoto oprijema in se potem nisem več dotikal. Je dobro delovalo.

Itd.
Cevi sam ne boš mogel zviti, ker se ti lahko "prepogne", tako da to daj nerediti mojstru.
Dobro izmeri višino in širino loka. Širina ista kot bimini, višina pa taka, da boš za krmilom lahko stal še pod celico, če je to sploh možno. Mene je motilo, če bi dal celice previsoko, ker je bilo sila grdo za videt. Višino tega loka lahko delno še nastaviš s premikom tega spoja gor ali dol, tako da ni treba da je na mm natačno, na par cm natančno je pa že smiselno izmerit, preden daš prepognit.

Bavaria je šla svojo pot
Jaz bi na tvojem mestu naredil kar svoj ločeni rolbar, ki gre direkt na palubo. Najbolj ziher in tudi nosilnost pri kakšnem močnejšem vetru ni problem. Poleg tega lahko gor obesiš še Byboat....
p.s. samo moje mnenje...
p.s. samo moje mnenje...
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Sam rollbar je pa hitr 2-3 jurje -> viewtopic.php?f=2&t=19840&hilit=
- 1stofficer
- Admiral
To rešitev z rollom za byboat sem imel v mislih ja, ampak tolk ne bi investiral, ga bom raje za enkrat vlekel za sabo ali potegnil na krmo ali premec, 3K pa raje vržem v nova jadra 
Marchijeva rešitev se mi najbolj izide glede na trenutni setup in potrebe
Panel bi mi hkrati služil tudi kot senca oz. nadstrešek, saj bimini mesta krmarja ne prekriva. Ne mislim stat ravno na soncu ali dezju. Bo pa ravno toliko visoko, da bom lahko stal če bo treba.
Marchijeva rešitev se mi najbolj izide glede na trenutni setup in potrebe
Panel bi mi hkrati služil tudi kot senca oz. nadstrešek, saj bimini mesta krmarja ne prekriva. Ne mislim stat ravno na soncu ali dezju. Bo pa ravno toliko visoko, da bom lahko stal če bo treba.
- 1stofficer
- Admiral
Drgač pa kaj naj rečem, fantje carji ste !!! Cel kup vprašanj v raličnih temah pa toliko odgovorov in idej z vaše strani
Vsakemu posebej sem zelo hvaležen in vsekakor dolžan kako pivo ali dva 
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Evo moja izvedba "rollbar":

Vse cevi so fi 25mm. Sprednja poševna palica je pritrjena na palubo, zadnja vertikalna je privarjena na ograjo. Nivo celic je kakih 30cm nad nivojem biminija. Na sliki je montiran samo en panel, kasneje sem dodal še enega. Izdelal en obrtnik domačin iz Čižićev za okoli 300 eur (izmera, material, izdelava, montaža). Edini problem je bil, da je tip zelo zaseden, pa sem ga dostikrat klical.

Vse cevi so fi 25mm. Sprednja poševna palica je pritrjena na palubo, zadnja vertikalna je privarjena na ograjo. Nivo celic je kakih 30cm nad nivojem biminija. Na sliki je montiran samo en panel, kasneje sem dodal še enega. Izdelal en obrtnik domačin iz Čižićev za okoli 300 eur (izmera, material, izdelava, montaža). Edini problem je bil, da je tip zelo zaseden, pa sem ga dostikrat klical.
Navigare vivere est.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov