Start akumulator - menjat ali ne?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Start akumulator - menjat ali ne?
Prek vikenda sem mel mal tezav z vzigom Penta 2020. Svetla je lucka za aku, plus piskalo, obracalo je dokaj normalno a kresnit motor ni hotel, kljub predgretju svecke. Je mozno da ne greje svecka ce sveti luc za aku? Prejsnji teden je namrec motor se kresnil in ni piskalo zato sem pomislil na to.
Prav veliko vec potem nisem verglal, cakam na vas nasvet kaj narest. Bo dovolj aku polnit in je to pogost pojav al je bolj pametno menjat aku? Kok je star pojma nimam. Nov vsekakor ni.
Barka prek zime ni laufala prav dosti
Prav veliko vec potem nisem verglal, cakam na vas nasvet kaj narest. Bo dovolj aku polnit in je to pogost pojav al je bolj pametno menjat aku? Kok je star pojma nimam. Nov vsekakor ni.
Barka prek zime ni laufala prav dosti
Re: Start akumulator - menjat ali ne?
Ključno je, koliko si vmes akumulator polnil oz. vzdrževal, a kak solarni panel imaš? Na kakšni napetosti je aku, ko prideš po 1 tednu v marino?
Ko se aku enkrat izprazni do te mere, da ne kresne več (napetost pod 12V), ga je boljše zamenjati, da se ti to ne zgodi, ko bi želel iti v marino, pa ne kresne več, četudi ti ga uspe napolniti. Jaz startni aku menjam preventivno na cca. 4 leta.
Če ti je verglalo normalno, pa ni kresnil, pa je problem morda drugje.
Ko se aku enkrat izprazni do te mere, da ne kresne več (napetost pod 12V), ga je boljše zamenjati, da se ti to ne zgodi, ko bi želel iti v marino, pa ne kresne več, četudi ti ga uspe napolniti. Jaz startni aku menjam preventivno na cca. 4 leta.
Če ti je verglalo normalno, pa ni kresnil, pa je problem morda drugje.
- 1stofficer
- Admiral
Grega295 napisal/-a:Ključno je, koliko si vmes akumulator polnil oz. vzdrževal, a kak solarni panel imaš? Na kakšni napetosti je aku, ko prideš po 1 tednu v marino?
Barko sem šele kupil, rihtam počasi. Kot so mi rekli, paneli polnijo samo aku za porabnike, startni pa se polni zgolj z dinomom motorja. Napetost mi kaže na panelu le za ta velkega, tam je štroma dovolj 13-14V. Za starnega pa bom moral očitno z instrumentom pomerit....
Kako veš, da ti dinamo ne polni? Ali mogoče da je regler kaj v okvari? Tut to bi lahko bil vzrok. Pomoje bi se morala napetost na aku dvignit ko motor laufa saj dinamo ne daje ven samo 12V, vsaj pri avtu ej tako.
1stofficer napisal/-a:Kako veš, da ti dinamo ne polni? Ali mogoče da je regler kaj v okvari? Tut to bi lahko bil vzrok. Pomoje bi se morala napetost na aku dvignit ko motor laufa saj dinamo ne daje ven samo 12V, vsaj pri avtu ej tako.
Zelo verjetno imaš na barki merilec napetosti tudi za startni aku? Ko zaženeš motor, poglej kakšna je napetost. Zelo verjetno imaš ločilno diodo, torej bo napetost okoli 13.2V. Če nimaš vgrajenega voltmetra za startni aku, si pomagaj z ročnim. Če je aku prazen in zaženeš motor, bi lahko s tokovnimi kleščami videl, koliko se polni startni.
- 1stofficer
- Admiral
Makes sense, hvala
Razen menjave regulatorja z MPPT se štroma še nisem lotil, tako da to moram še naštudirat
Razen menjave regulatorja z MPPT se štroma še nisem lotil, tako da to moram še naštudirat
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Kot je Grega napisu, moraš na taki barki, kot je tvoja, obvezno imet voltmeter/multimeter, in ga seveda uporabljat. Zadosti dober multimeter stane že od kakih 15 eur naprej, mislim to je tolk pomemben del vzdrževalne opreme, kot ključi 13, 15, in 17. Polnilni napravi se pa ne reče dinamo, ker je dinamo v ožjem smislu drugače zgrajen. Na taki barki se praviloma uporablja avtomobilski alternator (razen če maš zlo drago barko), ta pa mora pri obratovanju dat od sebe najmanj 14.0 V, ponavadi še malo več. Zaradi raznih fint na (praviloma prigrajenem) reglerju se lahko ta napetost tudi kaj zmanjša, ko se alternator (preveč) segreje, recimo na 13,6V. Treba je pa seveda zmerit na njegovi izhodni sponki, ker do akuja lahko pride zaradi vmesnih uporov precej manj. Za tako barko je značilna tudi vgrajena cenena razdelilna dioda. Tuki je en sestavek, ki nekoliko pojasnjuje zadevo, mogoče bo kaj pojasnila, da ne bom preveč tuki pisal, pa tud največji strokovnjaki s tega foruma ga niso preveč popluval: https://docs.google.com/document/d/1SPH ... sp=sharing
Navigare vivere est.
Podoben problem s piskanjem startnega modula.
viewtopic.php?f=2&t=24965&hilit=md2030&start=30#p343129
Pri podobnem problemu z nevžiganjem se je preverilo vse kontakte, kasneje tudi menjalo grelne svečke in takrat je potem delovalo BP.
Če štarter zaganja, potem je akumulator še (bil) ok in je težava v grelnih svečkah ali mogoče dovodu goriva.
Če si laik, potem je to rutina za mehanika ali prijatelja z nekaj izkušnjami mehanike motorjev.
Tip: probaj 2x, 3x predgreti svečko.
viewtopic.php?f=2&t=24965&hilit=md2030&start=30#p343129
Pri podobnem problemu z nevžiganjem se je preverilo vse kontakte, kasneje tudi menjalo grelne svečke in takrat je potem delovalo BP.
Če štarter zaganja, potem je akumulator še (bil) ok in je težava v grelnih svečkah ali mogoče dovodu goriva.
Če si laik, potem je to rutina za mehanika ali prijatelja z nekaj izkušnjami mehanike motorjev.
Tip: probaj 2x, 3x predgreti svečko.
Meni se je podobno dogajalo, ko je padla nafta zaradi puščanja napeljave. Ker je bilo puščanje minimalno, je se po kar nekaj verglanja tlak vzpostavil in motor je vžgal. Potem seveda z vžiganjem ni bilo problema, ker je bilo puščanje majhno in se je padec nafte pri vžiganju poznal šele čez kakšen dan.
LP, MKN
LP, MKN
- 1stofficer
- Admiral
Hvala vsem, kar nekaj idej...
2 vprašanji:
1. Pod voltmetrom na panelki je stikalo s tremi položaji. Nevtral in na levo ter desno merjenje napetosti. Na eni strani kaže napetost glavnega aku, predvidevam da bi moral na drugi startnega? Trenutno ne kaže ničesar.
2. Se grelne svečke da preverit al se to raje menja? Lahko to sam narediš al je komplicirano?
Levo zgoraj

2 vprašanji:
1. Pod voltmetrom na panelki je stikalo s tremi položaji. Nevtral in na levo ter desno merjenje napetosti. Na eni strani kaže napetost glavnega aku, predvidevam da bi moral na drugi startnega? Trenutno ne kaže ničesar.
2. Se grelne svečke da preverit al se to raje menja? Lahko to sam narediš al je komplicirano?
Levo zgoraj

- modro morje
- Viceadmiral
Ja ponavadi je tako. Če ne kaže nič, moraš preveriti napeljavo, in sicer z volmetrom vsak delček žice posebej, mogoče je vmes varovalka, mogoče je tudi z instrumentom kaj narobe. Ker tudi pred nedavnim izpraznjen akumulator po verglanju bi moral še vedno met najmanj 10,5 V. Mogoče kabel za merjenje napetosti startnega akuja sploh ne obstaja, ker je bil odstranjen?1stofficer napisal/-a:Pod voltmetrom na panelki je stikalo s tremi položaji. Nevtral in na levo ter desno merjenje napetosti. Na eni strani kaže napetost glavnega aku, predvidevam da bi moral na drugi startnega?
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
modro morje napisal/-a:Ja ponavadi je tako. Če ne kaže nič, moraš preveriti napeljavo, in sicer z volmetrom vsak delček žice posebej, mogoče je vmes varovalka, mogoče je tudi z instrumentom kaj narobe. Ker tudi pred nedavnim izpraznjen akumulator po verglanju bi moral še vedno met najmanj 10,5 V. Mogoče kabel za merjenje napetosti startnega akuja sploh ne obstaja, ker je bil odstranjen?1stofficer napisal/-a:Pod voltmetrom na panelki je stikalo s tremi položaji. Nevtral in na levo ter desno merjenje napetosti. Na eni strani kaže napetost glavnega aku, predvidevam da bi moral na drugi startnega?
Bo za preverit....
Sveče najlažje preveriš z DC tokovnimi kleščami. Tudi tiste ta poceni bodo v redu. Obesiš jih na žico do posamezne sveče in daš kontakt. Dokler gori lučka, mora teči tok. Ne vem koliko vlečejo sveče pri motorju od barke, pri cliotu so vse 4 vlekle 90A.
motorni
- modro morje
- Viceadmiral
Jaz sem mislil, da bom take klešče velik rabil. In ker mam rad orodje, sem jih tudi kupil. Ampak potem, ko sem zmeril par osnovnih stvari na napeljavi na barki, jih nisem več rabil. Pozor, najcenejše take klešče so samo za AC, medtem ko so za DC malo dražje. Najcenej so nekje od 50 Eur naprej. Mam jih na barki, lahko jih posodim, samo šele čez kakih 14 dni, ko bom spet tam. Pokliči če rabiš.motorni napisal/-a:Sveče najlažje preveriš z DC tokovnimi kleščami.

Nazadnje spremenil modro morje, dne Po Mar 20, 2023 14:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
modro morje napisal/-a:Jaz sem mislil, da bom take klešče velik rabil. In ker mam rad orodje, sem jih tudi kupil. Ampak potem, ko sem zmeril par osnovnih stvari na napeljavi na barki, jih nisem več rabil. Pozor, najcenejše take klešče so samo za AC, medtem ko so za DC malo dražje. Najcenej so nekje od 50 Eur naprej. Mam jih na barki, lahko jih posodim, samo šele čez kakih 14 dni, ko bom spet tam. Pokliči če rabiš.motorni napisal/-a:Sveče najlažje preveriš z DC tokovnimi kleščami.
Bi se priporočal ja. No zdej mava že dve stvari
1stofficer napisal/-a:Grega295 napisal/-a:Ključno je, koliko si vmes akumulator polnil oz. vzdrževal, a kak solarni panel imaš? Na kakšni napetosti je aku, ko prideš po 1 tednu v marino?
Barko sem šele kupil, rihtam počasi. Kot so mi rekli, paneli polnijo samo aku za porabnike, startni pa se polni zgolj z dinomom motorja. Napetost mi kaže na panelu le za ta velkega, tam je štroma dovolj 13-14V. Za starnega pa bom moral očitno z instrumentom pomerit....
Kako veš, da ti dinamo ne polni? Ali mogoče da je regler kaj v okvari? Tut to bi lahko bil vzrok. Pomoje bi se morala napetost na aku dvignit ko motor laufa saj dinamo ne daje ven samo 12V, vsaj pri avtu ej tako.
Kakšen motor pa imaš, predpotopni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov