Rodkicker Selden

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Rodkicker Selden

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Apr 18, 2023 22:27

Z jadrnice sem snel Rodkicker (Vang) proizvajalca Selden. Opazil sem namreč, da že dolgo nima funkcije podpore buma, temveč samo nategovanja navzdol. V dokumentaciji pa piše, da bi noter morala biti plinska vzmet, vendar očitno že dolgo ne deluje več. Tuki sem našel ena navodila, kako razstaviti zadevo:
https://www.youtube.com/watch?v=Rfj-ugFWc_8
Toda zadeva se ne da razstaviti. Tuki je slikca z označenimi deli:
Slika
Iz kosa F sem izvlekel sem kos A, kos B bi se pa moral držati kosa A. Toda kos B je ostal notri zagozden, notranjost F je videt malo načeta od korozije. Kos B ima en utor, skozi katerega poteka zajla, ki je vpeta na G. Kos B sem poskušal izvleči s prirejeno kovinsko palico fi 5mm, vstavljeno v ta utor, vendar se ni premaknil niti za milimeter.
Kos G je prinetan s tremi neti na F. Zgleda, da brez odtsranitve teh netov ni možno izbijati kosov D in B s strani G.
Sestavljen vang je dolg okoli 140cm, zunanji presek kosa F pa je približno 60 x 40 mm.

A ma kdo mogoče kake izkušnje z razstavljanjem te reči, oziroma bi mi pomagal?
Navigare vivere est.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

Re: Rodkicker Selden

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Apr 18, 2023 23:07

Jaz sem to pred 2 letoma dal narediti profijem v marini. 200 ojrića...
So nabavili nov plinski blažilec, ki je pa nekoliko predolg, pretrd (???) za moj okus in imam bum sedaj v sproščenem stanju dvignjen cca 15st navzgor (cca 10st preveč). Seveda pa gre z zategnjenimi vrvmi normalno dol tako kot mora. Sem se nekako navadil na nov pogled s profila.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Apr 19, 2023 08:35

Jaz sem moj plinski amortizer menjal lani. Dela jih pri nas ena firma, moram pogledat..Meni je šlo vse lepo narazen, pa menjat to je lahko ko pasulj. Za to pa res ni treba nobenega mojstra.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Apr 19, 2023 08:42

omas napisal/-a:Za to pa res ni treba nobenega mojstra.

Eni pač nočemo bit sužnji svoje barke in raje plačamo nekomu 200€, da se s tem zajebava. A je to res tako težko razumet?
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Apr 19, 2023 08:44

Tu jih imajo: http://obkov.si/
Za mojo sem plačal 34€. Rodkicker je pa tudi Selden. Pošlješ mere in sliko svojega.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Apr 19, 2023 08:47

H2O napisal/-a:
omas napisal/-a:Za to pa res ni treba nobenega mojstra.

Eni pač nočemo bit sužnji svoje barke in raje plačamo nekomu 200€, da se s tem zajebava. A je to res tako težko razumet?

Ha ha, ti praviš temu da zamenjaš neko malenkost na barki suženj.? Nisi izbral pravi izraz.. To da malo šraufaš in si pri tem še uspešen je hobi. Pa še dobre volje si, ko vidiš koliko si prišparal. Sploh če imaš malo gorenjske krvi. ;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Apr 19, 2023 09:00

omas napisal/-a:Ha ha, ti praviš temu da zamenjaš neko malenkost na barki suženj.?

Ja, ker teh malenkosti na barki nikoli ne zmanjka. Sploh, če je stara. Obnovil sem že 4 barke in vem o čem govorim. Tega sranja ni nikoli konec :roll:

Zame je to muka, kdor v tem uživa, naj pa kar izvoli. Samo ne me prepričevat, kolk je to fajn :roll:

omas napisal/-a:Nisi izbral pravi izraz.. To da malo šraufaš in si pri tem še uspešen je hobi.

Zame ne. Meni je hobi plutje z barko in uživanje na morju, šraufanja pa ne maram :evil:

Smo si pač različni.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Apr 19, 2023 11:06

Fantje, brez veze se vnemate. Nikar. Tudi na videu, kamor sem dal referenco, se zdi zamenjava plinskega amortizerja precej enostavna. Pri nas dela ustrezne plinske vzmeti firma Obkov, cena pa je mnogo nižja od "originalnih". Raje bi videl, če ma kdo kak dober nasvet zame, torej za razdret neki, kar ne gre narazen tko lepo.
Navigare vivere est.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Apr 19, 2023 18:55

Jaz sem jih sestavil ogromno, razstavil mnogo manj, vendar pri temu nisem nikoli imel problema. Če je vse OK, pade samo ven s pomočjo gravitacije.
Kaj se ti je zataknilo, žal nebi vedel. Glede na to kako je narejeno, si mislim samo, da je že v začetku, tisti, ki je sestavljal, kaj narobe obrnil.
Naslednje, ali potrebuješ mortizer?
Včasih je bila to opcija, torej barka je prišla s trdim vangom, ni pa bilo mortizerja. V tem primeru smo nosilec na bumu fiksirali v točki, da je bil bum par stopinj pod 90 na jamborju.
Drugače, višino buma reguliraš s točko vpetja vanga na bumu.
OMAS
Glede na to, da zna morje oplazit tudi vang in ta ni waterproof upam, da je poceni mortizer odporen na to.
Original ima batnico iz kvalitetnega inoxa. Sem jih menjaval tudi več 10 let stare in je bila batnica kot nova, samo plin je spustil.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 19, 2023 21:14

Bom malo zlorabil temo ce nimas nic proti modro morje :) Js tega na prejsnji niti sedajsnji jadrnici nimam. Zanima me dvoje:
1. Prednosti z ali brez? Drzi pokonci boom ampak saj ga tudi vrv?
2. Kako se kicker obnese v primerjavi z boom strut https://velocesailing.se/2023/01/18/rod ... oom-strut/ ?

Hvala :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Apr 19, 2023 21:48

Moja barka je bila orginalno brez. Vrv res drži boom, ampak vedno, ko sem odpiral štoper, sem to delal zelo previdno (vrv čez vinč itd), pa kaj če bi kdo pomotoma to odprl, pa da komu bum na glavo pade itd. Kratka, pri meni je bla bl varnost faktor.

Slika
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Apr 19, 2023 22:03

Moje razmišljanje:
Roadkicker ali vang brez plinskega amortizerja je varnost, da ga ne dobiš na glavo ali kaj razbiješ, če nekdo po nesreči odpre štoper. To se pogosto dogaja, ali se vsaj je, ko sem bil v tem poslu.
S plinskim amortizerjem, popustiš štrik in ga dvigne, komot če to potrebuješ ob zlaganju sprehuda ali biminija. Neke druge uporabne vrednosti ne vidim. Morda se javi kakšen bolj profi jadralec, ki vidi kakšno uporabnost pri temu, ob jadranju!?
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Apr 19, 2023 22:34

Ker s strani A nikakor nisem mogel izvleči kosa B, sem se lotil tega s strani G. Vstavil jekleno palico fi8 in malo tolkel. Ker ni šlo, sem vzel večje kladivo. Pol pa še malo večje. Evo rezultat:
Slika
Še malo bližje:
Slika
Zdej moram še plastike dol dobit z amortizerja.
Navigare vivere est.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Apr 19, 2023 22:51

U jebemtiš, kaj takega pa še ne.....
Bodi nežen s plastikami, imajo medeninakst vložek z navojem, ki je privijačen na to kar je ostalo od plinskega amortizerja.
Če imaš namen nazaj montirat brez njega, navoji niso pomembni. dobro očistiš in sestaviš brez. Spodnjo višino buma si nastaviš na novo z menjavo razdalje vpetja na bumu.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Apr 19, 2023 22:56

Nisem prepričan, ampak mislim, da mi nekje leži nikoli rabljen original amortizer v original kartonasti cevni embalaži. Če te zanima, slikaj podatke o njemu, pod napisom Aratron. Selden je imel na razpolago različne moči amortizerja. Sem pa na službeni poti in se vračam v soboto zvečer.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov