Premaz kobilice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Premaz kobilice

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Maj 09, 2023 00:11

Jadrnica Elan 36, letnik 2002, kupil 2018. Kobilica je železna, premazana je bila verjetno z več plastmi verjetno nekega epoxija, plast se je na mnogih mestih luščila in kobilica je pričela rjaveti. Po nasvetu lokalcev sem zbrusil vse plasti do železa. Po nasvetih sem najprej namazal s Hempel underwater primerjem (sivo), nato pa dve plasti epoxija Veneziana. In čez nato antifouling. Barka je v morju 4 mesece, ostalo je na suhem.
Žal se je zadeva začela že po prvi sezoni luščiti. Sklepam, da so mi slabo svetovali.

Ali imate zame kakšne boljše nasvete, kako se bolj trajno zrihta premaz železne kobilice?

Vljudno prosim strokovnjake, da mi navedejo tudi, kje se svetovani material nabavi. Hvala.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Premaz kobilice

OdgovorNapisal/-a igorb » To Maj 09, 2023 06:42

takoj ko zbrusiš,čista nemastna krtača,moraš premazati z primerjem,brez dotikanja kovine z roko ali pranja oz pranja obrisat samo z namenskim razmaščevalcem za kovino ,sem se enako zajebal ,brusil sem z krtačo na brusilki ki je bila mastna od predhodne barve in je bilo ponovi vajo
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 09, 2023 07:29

Ko kobilo brusiš ,jo na koncu preleti z papirjem 40 granulacije ,da narediš male razice,nato go temeljito očisti z acetonom nato daj gor 5 rok 2 komponentnega primerja.Priporočam Intershild 300 od Internacionala in na to 2 roki antifavlinga.Upam da ti bo dolgo držalo.Meni drži že 7 let.Material lahko dobiš pri mojem sinu ,če se boš odločil.031 415 580 Žiga.lp od tastarga Polanca
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Maj 09, 2023 07:34

Točno tako kot pravi Igor in Polanc ter nikakor ne uporabljaj Hempla. Uporabi produkte Jotun, international...
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Maj 09, 2023 09:46

Za dobro spucat litoželezno kobilico bo vredu samo peskanje. Z brušenjem boš težko spravil rjo, vlago in sol iz vseh luknjic v materjalu.
Naslednje, ko dvigneš barko na kopno, naj ti jo postavijo višje, da bo lažje okrog kobilice. Naj ti jo podstavijo tako, da bo možno narediti čim več spodnjega dela. Kje večina zaj..., ker ne želijo plačati dodatne operacije dviga in preostanek rešijo v 5 minutah, ko je barka na pasih.
Glede korozije ali galvanske korozije, se je ža kaj pisalo o cinkih na kobilici?
Nekateri jih imajo, drugi ne.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Maj 09, 2023 16:01

Bavarko napisal/-a:Za dobro spucat litoželezno kobilico bo vredu samo peskanje. Z brušenjem boš težko spravil rjo, vlago in sol iz vseh luknjic v materjalu.
Naslednje, ko dvigneš barko na kopno, naj ti jo postavijo višje, da bo lažje okrog kobilice. Naj ti jo podstavijo tako, da bo možno narediti čim več spodnjega dela. Kje večina zaj..., ker ne želijo plačati dodatne operacije dviga in preostanek rešijo v 5 minutah, ko je barka na pasih.
Glede korozije ali galvanske korozije, se je ža kaj pisalo o cinkih na kobilici?
Nekateri jih imajo, drugi ne.

Zanimivo, moja barka je stara 40 let švedica, lani je bila zraven moje na stojalu podobna moji, dufourka 12 let stara in glede kobilice katasrofa, moja čista brez rje, francozinja pa uboga, sama rja,že globoko nagrižena, moja nima nikjer nobenega cinka in zanimivo brez sledu rje 8) ah švedsko jeklo je najboljše :wink: :wink:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Maj 09, 2023 20:03

8) ah švedsko jeklo je najboljše :wink: :wink:[/quote]
Alesjo to je vedel že dolfi
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Maj 09, 2023 22:22

alesjo napisal/-a:Zanimivo, moja barka je stara 40 let švedica, lani je bila zraven moje na stojalu podobna moji, dufourka 12 let stara in glede kobilice katasrofa, moja čista brez rje, francozinja pa uboga, sama rja,že globoko nagrižena, moja nima nikjer nobenega cinka in zanimivo brez sledu rje 8) ah švedsko jeklo je najboljše :wink: :wink:

Imaš po notranjosti kakšen kabel povezan na vijak kobilice in nato nekam drugam na vijak, kateri ima na morski strani cink, morda na maso motorja, ki ima svoj cink?
Nimam dovolj znanja o teh odlitkih, je pa krožilo precej govoric po marinah zakaj nekatere kobilice dobesedno gnijejo, druge pa skozi leta kot nove, da je slabo jeklo, da bi odlitek moral odležat nekaj let, da ima zmes preveč nevem nečesa......
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Maj 10, 2023 16:56

igorb napisal/-a:8) ah švedsko jeklo je najboljše :wink: :wink:

Alesjo to je vedel že dolfi[/quote]

Pa si prepričan, da ni svinčena? Moj ELAN 295 iz leta 1996 je imel še svinčeno kobilico.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Maj 10, 2023 17:52

andrejv napisal/-a:
igorb napisal/-a:8) ah švedsko jeklo je najboljše :wink: :wink:

Alesjo to je vedel že dolfi

Pa si prepričan, da ni svinčena? Moj ELAN 295 iz leta 1996 je imel še svinčeno kobilico.[/quote]
Prepričan, je železna 100posto :)
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Ne Maj 14, 2023 21:27

zaradi podobnih težav sem na svoji jadrnici (Y999) pred petnajstimi leti po brušenju in temeljnem premazu kobilico enostavno oblekel v 2 plasti mate in epoksi smole, še pokital (epoxi) in malce pobrusil, pa prajmer in AF. Danes imam mir in le obnavljam AF.
P.S. "strokovnjaki" so postopek odsvetovali ampak kobilica je še pritrjena in tudi razpok na plašču ni videti.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Maj 14, 2023 22:45

Zelo podobno situacijo imam z litoželezno kobilico... in v vseh letih kar jih ima barka na grbi (40 in drobiž) ni bilo ene trajne rešitve. Vse mogoče barve in premazi od epoxyja, nekega specialnega premaza za točno take primere, Venezianija, Hempla, v laboratoriju izdelanega Epoxy-katrana za točno ta namen... nič ni trajno rešilo problema. Vedno ista zadeva... počasi se odlušči, ko od spodaj pronicajoča voda opravi svoje. Kobilica ima zaradi brušenja sigurno že par kg manj... a se ne mislim sekirati zaradi tega. Zadevo sem začel jemati kot življensko dejstvo...

Mislim da je glavni problem v tem, ker je železna litina za kobilico nekvalitetna in precej porozna. Ta zadeva je že tako polna morske vode, da bi verjetno moral pustiti barko stati zunaj, na kopnem, leta - in to z zbrušeno kobilico, da bi se odprle vse te pore in bi se sušilo. Po letih sušenja... bi bilo morda kaj boljše.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov